Moduły zapłonowe do WSK

Modyfikacje oraz poprawa sprawności motocykla. Forum NIE popiera modyfikacji motocykli na crossy itp. Tematy będą usuwane bez uprzedzeń.
Odpowiedz
Awatar użytkownika
qwert45
Posty: 234
Rejestracja: 2007-02-22, 17:34
GG: 0
Lokalizacja: Łosice
Kontaktowanie:

Re: Moduły zapłonowe do WSK

Post autor: qwert45 » 2008-03-05, 15:06

Ten robinson rzeczywisce wie co mówi, przeczytalem to co napisal (niestety po czesi tylko z braku czasu). Cena tu jest odpowiednia jesli to faktycznie jest mikroprocesorowy modul. Same czesci, mikrokontroler, i inne elementy osprzetu moga kosztowac napewno nie wiecej niz 50zł. Reszta to robocizna i za nia cena jest jak najbardziej rozsądna. Zrozumie to karzdy kto mial do czynienia z programowaniem. Taki modul robi sie w komputerze, projektuje wsad do procesora i to jest w nim najwarzniejsze. Rzeby takie cos napisac trzeba byc na prawde dobrym i poswiecic na to durzo czasu. Jesli jestes zainteresowany kupnem mozesz zapytac jaki mikrokontroler zostal urzyty w tym module. Sprzedawca napisal, ze model tego softa jest tylko dla jednego silnika, w przeciwienstwie do niektorych aukcji, chyba jest w porzadku. Jak dowiesz sie jaki to moikrokontroler to napisz na forum, sprawdz cene w jakims sklepie, nie bedzie zapewne wiele drozszy niz 20zł.

edit:
Jedna uwaga zanim wyślesz post to wklejaj go do Worda, robisz masę byków; oczywiście popraw swoje ostatnie posty.
pozdro
Żbiku

Awatar użytkownika
rezik
Posty: 196
Rejestracja: 2007-08-11, 20:14
GG: 667778
Moje maszyny: WSK 175 Kobuz
Lokalizacja: Lubin/Wrocław
Kontaktowanie:

Re: Moduły zapłonowe do WSK

Post autor: rezik » 2008-03-06, 10:35

ostatnio wlasnie kupilem modul zaplonowy(ten czarny za 80 zl) do łobuza od uzytkownika robinson00
szybka dostawa, dobre wykonanie i dokladny opis przedmiotu oraz dolaczona instrukcja jak zamontowac modul to motocykla
lada dzien zamontuje go u siebie i napisze jak sie sprawuje
a widac po rozmowie ze ten Pan naprawde zna sie na rzeczy :mrgreen:
Piszę poprawnie po polsku!

Fenix
Posty: 494
Rejestracja: 2007-01-30, 20:17
GG: 0
Moje maszyny: WSK KOBUZ
Lokalizacja: Kielce
Kontaktowanie:

Re: Moduły zapłonowe do WSK

Post autor: Fenix » 2008-03-06, 10:48

rezik - jak już zamontujesz to zrób ze dwa zdjęcia, jak to wygląda po zamontowaniu w motocyklu i wstaw na forum. Może komuś z forum przyda się taka wiedza?
e-kiosk FENIXa ==> http://fenix.nextpress.pl" target="_blank

Awatar użytkownika
rezik
Posty: 196
Rejestracja: 2007-08-11, 20:14
GG: 667778
Moje maszyny: WSK 175 Kobuz
Lokalizacja: Lubin/Wrocław
Kontaktowanie:

Re: Moduły zapłonowe do WSK

Post autor: rezik » 2008-03-06, 10:53

oczywiscie :mrgreen:
Piszę poprawnie po polsku!

nygas
Posty: 9
Rejestracja: 2008-10-07, 20:38

Re: Moduły zapłonowe do WSK

Post autor: nygas » 2008-10-08, 22:05

witam wszystkich. Jestem tu nowy na tym forum.
Poczytalem co nie co o tych modulach tutaj i juz sam nie wiem nic z tego, jaki wkoncu jest dobry :-?
Chce zalozyc do wsk 175 mr, ma juz cewke orginalna i jest podpieta odrazu bez zanego akumulatora i instalacji. Wiec prosze was powiedzcie jaki bylby najleprzy zaplon do tego czy modol itd. (ja sie na tym nie znam zbytnio). Czy kupic caly motoplat do tego ze wszystkim itd., czy wystarczy kupic ten STS-116N i zamontowac do tego co mam. Prosze wypowiedzcie sie o tym cos, co zastosowac najlepiej.

Awatar użytkownika
qwert45
Posty: 234
Rejestracja: 2007-02-22, 17:34
GG: 0
Lokalizacja: Łosice
Kontaktowanie:

Re: Moduły zapłonowe do WSK

Post autor: qwert45 » 2008-10-09, 17:43

Muślę że najlepiej kupić Akmet 12V 5,5Ah.

Awatar użytkownika
aronek
Posty: 84
Rejestracja: 2008-06-26, 20:05
GG: 8427339
Lokalizacja: Pstrągowa

Re: Moduły zapłonowe do WSK

Post autor: aronek » 2009-02-08, 22:27

no kolego nygas bez aku to nie bedzie modułu... jak masz podlaczone na krotko to sie nie da... pewnie masz problemy z paleniem na kopa. palisz z pychu i szukasz innych opcji byleby bez akumulatora?
pytasz o najlepszy zaplon: bateryjny + moduł + wyeliminowanie przerywacza i bedzie miod, cud i orzeszki :mrgreen: po takich kombinacjach wiecej przy zaplonie zrobic nie mozesz.(no, wieksza szczelina na swiecy:P)

Awatar użytkownika
ŻbiKu
Posty: 1615
Rejestracja: 2007-01-02, 22:10
GG: 0
Moje maszyny: WSK 175 KOBUZ CUSTOM 82`,
YAMAHA YZF 1000R THUNDERACE
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

Re: Moduły zapłonowe do WSK

Post autor: ŻbiKu » 2009-08-18, 10:24

Podsumowując cały wątek, nie ma po co do WSK przy standardowym zapłonie montować jakiegokolwiek modułu, ponieważ nie starczy prądu.

Ładowanie na normalnym poziomie dopiero uzyskamy po przeróbce na alternator.

Przy module z DIGITECHu ładowanie było totalnie niewystarczające przy oryginalnej prądnicy, przy module z Poldka chyba jest podobnie z tego co słyszałem.

Awatar użytkownika
wskocyklista04
Posty: 282
Rejestracja: 2008-12-30, 21:39
GG: 8553257
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:

Re: Moduły zapłonowe do WSK

Post autor: wskocyklista04 » 2009-08-18, 12:37

no Żbiku ja mam tego z digitechu i pożytek z tego modułu jest taki że platynki nie iskrzą, nie będą się przepalać i jest wyeliminowany kondesator. przerwe na świecy nie mam za dużą bo tak jak piszesz prądu za mało.. ale ogólnie śmiga ładnie:D

Awatar użytkownika
ŻbiKu
Posty: 1615
Rejestracja: 2007-01-02, 22:10
GG: 0
Moje maszyny: WSK 175 KOBUZ CUSTOM 82`,
YAMAHA YZF 1000R THUNDERACE
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

Re: Moduły zapłonowe do WSK

Post autor: ŻbiKu » 2009-08-20, 18:52

U mnie był problem z ładowaniem. Akumulator dość szybko się rozładowywał. Kwestia kilku przejażdżek. Testowałem przerwy na świecy od 1mm po 0,2mm.

Awatar użytkownika
wskocyklista04
Posty: 282
Rejestracja: 2008-12-30, 21:39
GG: 8553257
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:

Re: Moduły zapłonowe do WSK

Post autor: wskocyklista04 » 2009-08-20, 20:38

miałem kiedyś szczelinomierz ale mi zaginoł i nie mam jak zmierzyć jaką ja mam przerę ale wiem że na 1 pozycji kluczyka po odpaleniu jak odłącze aku to mi troche przerywa na wolnych obrotach a jak włącze światła to wtedy elegancko bo diody zostawiają troche wolnego prądu...

kamil_Ziomek
Posty: 140
Rejestracja: 2008-07-21, 19:48
Lokalizacja: Żyraków
Kontaktowanie:

Re: Moduły zapłonowe do WSK

Post autor: kamil_Ziomek » 2009-09-05, 13:53

Witam kumpel posiada moduł zapłonowy z tej aukcji http://www.allegro.pl/item722598412_mik ... z_etz.html niestety moduł padł a jego wnętrze jest zalane żywicą wie ktoś jak ją rozpuścić ?
Dzięki za opere z automatycznym słownikiem :)

Awatar użytkownika
Wojtek
Posty: 925
Rejestracja: 2007-01-12, 18:22
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Moduły zapłonowe do WSK

Post autor: Wojtek » 2009-09-05, 14:15

Bez szans. Jedynie mechaniczne zdjęcie żywicy wchodzi w grę. Jednak skrobanie jej przy elementach modułu pewnie skończy się kompletną demolką.
Bynajmniej i przynajmniej to dwa słowa o kompletnie różnym znaczeniu. Nie używa się ich zamiennie!!!!!!!!!

K@mil

Re: Moduły zapłonowe do WSK

Post autor: K@mil » 2009-09-29, 11:43

Zainteresował mnie ten artykuł:

http://www.jawa.xf.cz/index.php?page=tyristor-30let
http://www.jawa.xf.cz/index.php?page=tyristor_zap

Szkoda, że nie znam tego języka co o tym myślicie podejdzie do WSK 125?

Awatar użytkownika
Skinder
Posty: 2117
Rejestracja: 2007-03-22, 15:49
Moje maszyny: Perkoz 0001
Lokalizacja: Lubicz
Kontaktowanie:

Re: Moduły zapłonowe do WSK

Post autor: Skinder » 2009-09-29, 15:25

Proponuję rzucić okiem na to...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

kamil_Ziomek
Posty: 140
Rejestracja: 2008-07-21, 19:48
Lokalizacja: Żyraków
Kontaktowanie:

Re: Moduły zapłonowe do WSK

Post autor: kamil_Ziomek » 2009-10-01, 14:43

Skinder to jest najlepsza wersja zapłonu do wsk 125. Nie ma dużych zmian. Ten zapłon z czeskiej strony to dokładnie ten sam zapłon z jednym dodatkiem : przez to że nie ma tam wysokiego napięcia (zwykła cewka WN w iskrowniku) napięcie jest podniesione przez transformator (ma to kilka wad) ale da się zastosować przy odrobinie sprytu do wszystkiego co ma alternator lub prądnice prądu przemiennego.
Dzięki za opere z automatycznym słownikiem :)

Awatar użytkownika
Skinder
Posty: 2117
Rejestracja: 2007-03-22, 15:49
Moje maszyny: Perkoz 0001
Lokalizacja: Lubicz
Kontaktowanie:

Re: Moduły zapłonowe do WSK

Post autor: Skinder » 2009-10-01, 19:21

Miałem takie coś zrobione, nie zamontowałem tego w motocyklu ale ojciec "strzelał" z akumulatora na jakiejś zajechanej świecy i iskra robiła wrażenie. Myślę, że jak ktoś chce się tanio pobawić w jakieś drobne usprawnienie tego zapłonu bez jakiś drastycznych przeróbek to może to spokojnie wykonać, na allegro ktoś sprzedawał kiedyś płytkę + obudowa za chyba 40zł, zrobienie czegoś takiego w domu kosztowało około 10-15zł. Nie dam ręki uciąć, ale u mnie chyba był zastosowany inny tyrystor ale o podobnych parametrach bo tego co jest na schemacie ojciec nie miał w robocie akurat.

kamil_Ziomek
Posty: 140
Rejestracja: 2008-07-21, 19:48
Lokalizacja: Żyraków
Kontaktowanie:

Re: Moduły zapłonowe do WSK

Post autor: kamil_Ziomek » 2009-10-01, 19:34

Ja to miałem w romecie wraz z obrotomierzem. Palenie zimnego silnika z taką iskrą to bajka.Obrotów przybyło delikatnie ale nie pamiętam już o ile. (użyłem całkiem innego kondensatora który zresztą padł). Radze go zalać sylikonem do elektroniki albo czymś podobnym bo przy wilgoci wariowało to troche.
Dzięki za opere z automatycznym słownikiem :)

Łysy

Re: Moduły zapłonowe do WSK

Post autor: Łysy » 2010-07-24, 22:03

Witam. Jestem nowy na forum więc jeżeli coś źle napisze to mnie poprawcie;)
Z własnego doświadczenia o module mogę powiedzieć tak:
Kiedyś bardzo pragnąłem mieć taki w swojej WSK 125. Nie chciałem kupować na allegro więc sam taki zrobiłem. Wyżej napisano ze nie można trzymać modułu poniżej 10st. U mnie motór stoi w nieogrzewanym garażu gdzie na pewno w tą zimę bylo trochę poniżej -10 i nic z modułem sie nie stało. Jeżeli mam wymienić plusy to czy zmniejszyło się zużycie paliwa nie powiem ale na pewno silnik lepiej odpala czy zimny czy ciepły. Iskra jest większa zdecydowanie no i kondensatora nie ma który lubi się psuć. Jak wiadomo nie ma tylko plusów, musiałem przerobić instalacje na taką z akumulatorem. Złączyłem dwie cewki świetlne szeregowo, z nich własnie jest prąd przez diode do ładowania akumulatora. Nie potrzeba stabilizatora gdyż te cewki dają dokładnie tyle prądu ile potrzebuje zapłon. Sprawdziłem to moze banalnym i dość prymitywnym sposobem podłączając wyładowany akumulator. Gdy podłączyłem do niego światła motór gasł bo nie bylo wystarczającego prądu do swiateł i zapołonu, na wolnych obrotach bez świateł bylo to samo, ale już na średnich obrotach było ok, myślę więc że właśnie takie rozwiązanie jest dobre. Dodam ze długo jeżdżę już właśnie tak i nic złego się nie dzieje. Niestety nie mam świateł i nadal myślę jak to rozwiązać.
Chyba nie napisałem tu nic nowego ale chciałem sie podzielić własnym doświadczeniem.

Awatar użytkownika
125 arek
Posty: 529
Rejestracja: 2007-06-12, 20:53
GG: 6055683
Moje maszyny: M 06 B1
Lokalizacja: marcinkowice
Kontaktowanie:

Re: Moduły zapłonowe do WSK

Post autor: 125 arek » 2010-07-25, 11:39

panowie studiuowałem wiele razy ten układ który zapodał skinder co myślicie o zrobieniu sterowania cewką lub halotronem zamiast przerywacza sterował by on tym tyrystorem
mam już wymyślone jak to zrobić :
mianowicie cewka z przekażnika na 5v i magnes
cały układ trzeba by było dostroic
a poniżej przykładowa realizacja oczywiście wielkośći elementów muszą być dostrojone
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ekipa Południe®

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość