CDI W WSK 125

Modyfikacje oraz poprawa sprawności motocykla. Forum NIE popiera modyfikacji motocykli na crossy itp. Tematy będą usuwane bez uprzedzeń.
Odpowiedz
Awatar użytkownika
Savier
Administrator
Posty: 6286
Rejestracja: 2010-05-20, 18:47
GG: 0
Moje maszyny: Lelek '76
M21W2 '76
Gil spec. '75
Lokalizacja: Działdowo/Gdańsk
Kontaktowanie:

Re: CDI W WSK 125

Post autor: Savier » 2016-05-04, 21:22

Klin tylko ustala magneto względem znacznika i impulsatora, nie przenosi momentu. Nie widzę problemu :D szczególnie, że CDI wkręcasz, ustawiasz i już nie rozkręcasz :)

bociek
Posty: 34
Rejestracja: 2014-10-11, 10:59
GG: 10455945
Moje maszyny: WSK M06 B3 -1975r.
Lokalizacja: Kościan
Kontaktowanie:

Re: CDI W WSK 125

Post autor: bociek » 2016-05-06, 18:56

Mam problem z CDI od Audiobasa. Wszystko śmiga poza jednym, po włączeniu świateł ładowanie spada do około 11V :/ Normalnie pokazuje mi 13,5-13,8V. Co sprawdzić w takim przypadku?

Awatar użytkownika
Savier
Administrator
Posty: 6286
Rejestracja: 2010-05-20, 18:47
GG: 0
Moje maszyny: Lelek '76
M21W2 '76
Gil spec. '75
Lokalizacja: Działdowo/Gdańsk
Kontaktowanie:

Re: CDI W WSK 125

Post autor: Savier » 2016-05-06, 20:40

Na każdych obrotach jest takie napięcie, czy tylko na wolnych? ;-) Wszystko wydaje się w porządku.

bociek
Posty: 34
Rejestracja: 2014-10-11, 10:59
GG: 10455945
Moje maszyny: WSK M06 B3 -1975r.
Lokalizacja: Kościan
Kontaktowanie:

Re: CDI W WSK 125

Post autor: bociek » 2016-05-06, 22:14

Na wyzszych oczywiscie wzrasta troche, ale przy wlaczonych swiatlach napiecie jest ponizej 12V wiec akumulator bedzie sie rozladowywal, wiec cos nie gra.

Awatar użytkownika
Savier
Administrator
Posty: 6286
Rejestracja: 2010-05-20, 18:47
GG: 0
Moje maszyny: Lelek '76
M21W2 '76
Gil spec. '75
Lokalizacja: Działdowo/Gdańsk
Kontaktowanie:

Re: CDI W WSK 125

Post autor: Savier » 2016-05-06, 22:17

Jakie masz żarówki? mimo wszystko na wolnych obrotach szału nie będziesz miał. Podczas jazdy nie powinno być problemu. No chyba, że użytkujesz wueskę na zasadzie odpalania co jakiś czas i pyrkania na wolnych obrotach bez jazdy :P

bociek
Posty: 34
Rejestracja: 2014-10-11, 10:59
GG: 10455945
Moje maszyny: WSK M06 B3 -1975r.
Lokalizacja: Kościan
Kontaktowanie:

Re: CDI W WSK 125

Post autor: bociek » 2016-05-07, 21:06

Żarówki przód 35W, tył 5W. Dzisiaj trasa ~50 km i już na akumulatorze napięcie 10V, tak więc ładowania brak. Bez włączonych świateł- ładuje elegancko - już sam nie wiem gdzie leży problem. Wymieniałem żarówki, czyściłem wszystkie styki itd.

Awatar użytkownika
profss
Posty: 117
Rejestracja: 2014-12-30, 20:16
GG: 0
Moje maszyny: Ural M66
Wsk 125 B3
Komar mr232
Junak
MZ-ETZ 250
Simson sr50
Lokalizacja: Twardogóra
Kontaktowanie:

Re: CDI W WSK 125

Post autor: profss » 2016-05-07, 22:31

bociek pisze: już sam nie wiem gdzie leży problem. Wymieniałem żarówki, czyściłem wszystkie styki itd.
Jak to nie wiesz.....w jak że bez awaryjnym zapłonie CDI

Awatar użytkownika
Muciek
Moderator
Posty: 1459
Rejestracja: 2010-08-22, 23:28
Moje maszyny: Promoty
Lokalizacja: Radziechowy
Kontaktowanie:

Re: CDI W WSK 125

Post autor: Muciek » 2016-05-07, 22:38

Regulator napięcia pewnie szrot. Zapłon CDI jest bezawaryjny bo motor dalej jedzie :mrgreen:

halcik
Posty: 1249
Rejestracja: 2015-11-30, 09:25
GG: 0
Moje maszyny: WSK KOS 85 i inne
MZ ES 250/2 i inne
WFM OSA M52 i M50
Lokalizacja: Kutno
Kontaktowanie:

Re: CDI W WSK 125

Post autor: halcik » 2016-05-08, 14:04

Może jakieś zwarcie na stacyjce. Profss nie chcesz pomóc to nie udzielaj się w temacie. Dlaczego nie komentujesz w wątku bicie rekordu wszystkich zmian jakie tam są wprowadzane? Ogarnij się

Awatar użytkownika
mariusz30003
Posty: 161
Rejestracja: 2010-01-10, 21:19
GG: 0
Moje maszyny: WSK M06 B3 1985r KOS/KRASKA.
WSK M06-Z2 1961r.
Lokalizacja: Lubartów
Kontaktowanie:

Re: CDI W WSK 125

Post autor: mariusz30003 » 2016-05-09, 21:48

Jaki masz akumulator? Miałem podobny problem, zastosowałem akumulator żelowy z UPSa i ładowanie miałem niecałe 1,5A i spadające napięcie. Zwykły ołowiak kwasowy 7Ah załatwił sprawę.

bociek
Posty: 34
Rejestracja: 2014-10-11, 10:59
GG: 10455945
Moje maszyny: WSK M06 B3 -1975r.
Lokalizacja: Kościan
Kontaktowanie:

Re: CDI W WSK 125

Post autor: bociek » 2016-05-11, 20:19

Akumulator kwasowy Yuasa Yb5L 5Ah o ile dobrze pamiętam. Czy ma ktoś możliwość podesłać zdjęcie co gdzie jest podłączone do stacyjki? Może problemem jest to, że ktoś wcześniej grzebał w instalacji i coś mam inaczej i przez to gdzieś jeszcze "ucieka" prąd po włączeniu świateł.

halcik
Posty: 1249
Rejestracja: 2015-11-30, 09:25
GG: 0
Moje maszyny: WSK KOS 85 i inne
MZ ES 250/2 i inne
WFM OSA M52 i M50
Lokalizacja: Kutno
Kontaktowanie:

Re: CDI W WSK 125

Post autor: halcik » 2016-05-12, 08:04

Co Ci da zdjęcia jeśli nowe instalację często nie mają tych samych kolorów co oryginalne? Zresztą zamiast czekać na odpowiedź wystarczy zabrać ze sobą schemat i pomierzyć miernikiem lub żarówką który kabel dokąd idzie

osiema
Posty: 8
Rejestracja: 2012-05-09, 18:27
GG: 0
Moje maszyny: 2x WSK 125 M06B3
Lokalizacja: kraków
Kontaktowanie:

Re: CDI W WSK 125

Post autor: osiema » 2016-05-24, 19:14

A czy jest jakiś sposób, aby w realny sposób ocenić poprawność działania samego iskrownika? co należałoby pomierzyć i mniej więcej jakich wartości należy się spodziewać?

Awatar użytkownika
Savier
Administrator
Posty: 6286
Rejestracja: 2010-05-20, 18:47
GG: 0
Moje maszyny: Lelek '76
M21W2 '76
Gil spec. '75
Lokalizacja: Działdowo/Gdańsk
Kontaktowanie:

Re: CDI W WSK 125

Post autor: Savier » 2016-05-24, 19:50

Zmierz oporność cewki zasilajacej moduł.

Awatar użytkownika
AudioBas
Administrator
Posty: 4038
Rejestracja: 2011-03-15, 19:07
GG: 3615115
Moje maszyny: www.WSK.AudioBas.pl
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: CDI W WSK 125

Post autor: AudioBas » 2016-05-24, 22:21

bociek pisze:Mam problem z CDI od Audiobasa. Wszystko śmiga poza jednym, po włączeniu świateł ładowanie spada do około 11V :/ Normalnie pokazuje mi 13,5-13,8V. Co sprawdzić w takim przypadku?
Jaki akumulator?
Pisałeś o Yuasie, wyciągnij ją i naładuj porządnie. Do tego jak masz wpięty czarny przewód od modułu? Dobrze podłączony?
Zaciski z regulatora bezpośrednio na akumulator?
Mostek seledynowy wywalony mam nadzieję?
Nie masz zwarcia w instalacji?
Na próbę zamontuj żarówkę 25W
osiema pisze:A czy jest jakiś sposób, aby w realny sposób ocenić poprawność działania samego iskrownika? co należałoby pomierzyć i mniej więcej jakich wartości należy się spodziewać?
A w czym masz problem?
No jak tak bardzo chcesz to bierzesz miernik w rękę i mierzysz oporności :)
Promocja na profesjonalne zapłony CDI WSK 125 - 350 zł z wysyłką ---> KLIKNIJ :super:

osiema
Posty: 8
Rejestracja: 2012-05-09, 18:27
GG: 0
Moje maszyny: 2x WSK 125 M06B3
Lokalizacja: kraków
Kontaktowanie:

Re: CDI W WSK 125

Post autor: osiema » 2016-05-25, 08:59

Tzn. ja dopiero teraz do przeczytaniu całości zabiorę się za przeróbkę na układ bezmasowy a dopiero potem będę wyciągał pochopne wnioski :-)

Awatar użytkownika
kubala131
Posty: 9
Rejestracja: 2015-12-16, 20:49
GG: 0
Moje maszyny: WSK M06 B1
Lokalizacja: Wolbrom
Kontaktowanie:

Re: CDI W WSK 125

Post autor: kubala131 » 2016-05-25, 20:05

Witam kolegów, kilka postów wcześniej obiło mi się że można założyć zapłon z automatycznie - elektronicznie regulowanym kątem wyprzedzenia zapłonu, gdzie gość zostawia oryginalne magneto - http://allegro.pl/bezstykowy-regulowany ... 51336.html
Chciałem założyć CDI do mojej 125, ale powyższe rozwiązanie też wydaje się sensowne, miał może ktoś z was już do czynienia z tym gościem??

Awatar użytkownika
Savier
Administrator
Posty: 6286
Rejestracja: 2010-05-20, 18:47
GG: 0
Moje maszyny: Lelek '76
M21W2 '76
Gil spec. '75
Lokalizacja: Działdowo/Gdańsk
Kontaktowanie:

Re: CDI W WSK 125

Post autor: Savier » 2016-05-25, 22:10

godzina prac związanych ze znacznikiem i montażem czujnika. Potrzebny jest dostęp do tokarki lub tokarza (30 minut pracy).
:roll:
AudioBas montował u kogoś i nie szło tego ustawić
Wstawienie modułu od 4t ze zmiennym kątem jak widać nie zdaje egzaminu w wsk :)

Awatar użytkownika
AudioBas
Administrator
Posty: 4038
Rejestracja: 2011-03-15, 19:07
GG: 3615115
Moje maszyny: www.WSK.AudioBas.pl
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: CDI W WSK 125

Post autor: AudioBas » 2016-05-25, 22:19

Testowałem, kiepsko to szło..
Promocja na profesjonalne zapłony CDI WSK 125 - 350 zł z wysyłką ---> KLIKNIJ :super:

halcik
Posty: 1249
Rejestracja: 2015-11-30, 09:25
GG: 0
Moje maszyny: WSK KOS 85 i inne
MZ ES 250/2 i inne
WFM OSA M52 i M50
Lokalizacja: Kutno
Kontaktowanie:

Re: CDI W WSK 125

Post autor: halcik » 2016-05-26, 00:46

Poproś o film z działania tego układu z lampą stroboskopową w tle i będziesz widział czy to działa czy nie :) Mi się kiedyś taki działający układ udało zobaczyć na youtube

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: radza76 i 1 gość