Tłoki Gorzyckie, a Tłoki Poznańskie

Wał korbowy, tłok, cylinder, głowica
Odpowiedz
JakubG
Posty: 6
Rejestracja: 2020-08-06, 09:45
GG: 0
Moje maszyny: WSK M06 B3 1974
WSK M06 B3 Kos 1981
Romet Kadet M-780 1987
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Kontaktowanie:

Re: Tłoki Gorzyckie, a Tłoki Poznańskie

Post autor: JakubG » 2022-08-08, 23:56

Tłok Duellsa mam w Kosie. Ja tego silnika nie składałem, dlatego taki tam jest założony, korbowód też Duells z łożyskiem wałeczkowym, cylinder oryginalny po szlifie oczywiście. Zrobione od remontu ok. 1500 km, tak naprawdę dopiero co dotarty, jednak ani razu nie zauważyłem, żeby tłok puchnął czy się zacierał. Dodam, że ja jeżdżę raczej delikatnie, 50 - 60 km/godz. i zwykle sam, bez pasażera.

Przy takim tłoku i takim korbowodzie trzeba pamiętać o wyważeniu wału przy regeneracji, bo taki tłok łącznie z umownie przypadającą na niego częścią masy korbowodu prawdopodobnie jest cięższy od oryginalnego i może wpływać na stopień wyrównoważenia wału korbowego.

Awatar użytkownika
Jogurt
Posty: 276
Rejestracja: 2015-01-13, 13:07
GG: 0
Moje maszyny: Tylko polskie.
Kontaktowanie:

Re: Tłoki Gorzyckie, a Tłoki Poznańskie

Post autor: Jogurt » 2022-08-17, 14:08

A kto Ci to wyważy? Wszystkie majstry tylko wycentrują i gotowe.

franq87
Posty: 1087
Rejestracja: 2012-11-05, 20:52
GG: 0
Moje maszyny: KILKA ŚWIDNIKÓW, RESZTA NIEWAŻNA
Kontaktowanie:

Re: Tłoki Gorzyckie, a Tłoki Poznańskie

Post autor: franq87 » 2022-08-18, 08:19

Akurat duells ma właściwą wagę.
Korbowód już niestety nie.
Jest taki co wyważa :)

Awatar użytkownika
Jogurt
Posty: 276
Rejestracja: 2015-01-13, 13:07
GG: 0
Moje maszyny: Tylko polskie.
Kontaktowanie:

Re: Tłoki Gorzyckie, a Tłoki Poznańskie

Post autor: Jogurt » 2022-08-18, 09:22

franq87 pisze:
2022-08-18, 08:19
Jest taki co wyważa :)
A poratowałbyś namiarem? Mam wał po regeneracji, wycentrowany na 0.02 a motocykl na stopkach jeździ po przegazówce.

franq87
Posty: 1087
Rejestracja: 2012-11-05, 20:52
GG: 0
Moje maszyny: KILKA ŚWIDNIKÓW, RESZTA NIEWAŻNA
Kontaktowanie:

Re: Tłoki Gorzyckie, a Tłoki Poznańskie

Post autor: franq87 » 2022-08-18, 22:18

Jak sobie to zrobisz sam, to Ci napiszę instrukcję. Wbrew pozorom nic trudnego.

Awatar użytkownika
Muciek
Posty: 1465
Rejestracja: 2010-08-22, 23:28
Moje maszyny: Yamahy RD250 75 76 78
Lokalizacja: Radziechowa
Kontaktowanie:

Re: Tłoki Gorzyckie, a Tłoki Poznańskie

Post autor: Muciek » 2022-08-20, 14:58

To jaki jest ten magiczny % dla S01 Franku? :mrgreen: :mrgreen:

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość