Wymiary tłoków WSK 175.

Wał korbowy, tłok, cylinder, głowica

Wymiary tłoków WSK 175.

Postprzez Gracjan » 2008-06-13, 09:15

witam. mam na denku tłoka wybitą 1 a na cylindrze N1. co to oznacza? jaki jest rzeczywisty wymiar tego tłoka.
Gracjan

Avatar użytkownika
 
Posty: 102
Wiek: 22
Lokalizacja: Młodoszowice woj. opolskie
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 2008-04-28, 14:39
GG: 621142

Re: jaki wymiar ma mój tłok?

Postprzez gabste » 2008-06-13, 18:04

prawdopodobnie masz nominala
ale najlepiej weź suwmiarkę i zmierz
jak masz:

61,00-nominał
61,25-I szlif
61,50-II szlif
61,75-III szlif
62,00- IV szlif (ostatni)
gabste

Avatar użytkownika
 
Posty: 634
Wiek: 28
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Dołączył(a): 2007-11-19, 17:43
GG: 0
Moje maszyny: wsk 175
636B 04

Re: jaki wymiar ma mój tłok?

Postprzez maykii » 2008-06-13, 19:11

Jeśli jedynka " 1 " to pierwszy szlif bo jak miałem nominał to tylko " N " wybite było na tłoku. A w iżu jak robiłem szlif to na tłoku było 1
(-; Jak to mówią, "Za motórem, panny sznurem". ;-)
maykii

Avatar użytkownika
 
Ranga: Moderator
Posty: 784
Wiek: 21
Lokalizacja: Piaseczno / Siemiatycze
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Dołączył(a): 2008-04-11, 20:02
GG: 6056769
Moje maszyny: M21W2 74r.
M21W2 83r
M06B3 79r.

Re: jaki wymiar ma mój tłok?

Postprzez gabste » 2008-06-13, 20:20

Jeśli jedynka " 1 " to pierwszy szlif bo jak miałem nominał to tylko " N " wybite było na tłoku


maykii nie wprowadzaj w błąd kolege ja przy swoim kobuzie mam n1 a co...... cylinder jest nominal wiec na te cyfry nie zwracaj uwagi tylko jak pisalem zmierz średnice i bedzie wszystko wiadome
gabste

Avatar użytkownika
 
Posty: 634
Wiek: 28
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Dołączył(a): 2007-11-19, 17:43
GG: 0
Moje maszyny: wsk 175
636B 04

Re: jaki wymiar ma mój tłok?

Postprzez maykii » 2008-06-13, 21:38

Nie no spoko. Bo na tłoku mam N1 i to jest pierwszy szlif. Ja na szlifach się nie znam wiem tylko że jeden szlif to 0,25 pozdro
(-; Jak to mówią, "Za motórem, panny sznurem". ;-)
maykii

Avatar użytkownika
 
Ranga: Moderator
Posty: 784
Wiek: 21
Lokalizacja: Piaseczno / Siemiatycze
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Dołączył(a): 2008-04-11, 20:02
GG: 6056769
Moje maszyny: M21W2 74r.
M21W2 83r
M06B3 79r.

Re: jaki wymiar ma mój tłok?

Postprzez ŻbiKu » 2008-06-13, 22:45

Zmierz tłok suwmiarką.

Ja również mam jeden nowy nominalny tłok, na których jest wybite 2 N1 czy 2 N2 nie pamiętam, ale tym nie można się sugerować.
ŻbiKu

Avatar użytkownika
 
Posty: 1568
Wiek: 25
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Dołączył(a): 2007-01-02, 22:10
GG: 0
Moje maszyny: WSK 175 KOBUZ CUSTOM 82`

Re: jaki wymiar ma mój tłok?

Postprzez Gracjan » 2008-06-25, 10:55

Mogę zmierzyć suwmiarką ale nie da mi to dokładnego wymiaru. Do tego potrzebny jest mikrometr ale mój mikrometr ma za małą skalę.
Gracjan

Avatar użytkownika
 
Posty: 102
Wiek: 22
Lokalizacja: Młodoszowice woj. opolskie
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 2008-04-28, 14:39
GG: 621142

Re: jaki wymiar ma mój tłok?

Postprzez golgi1102 » 2008-07-14, 11:23

A mi się wydaje , że N1 lub N2 oznacza klasę wykonania elementu.
Czyli wg mnie:
N1 -wymiar nominał klasa wykonania 1 (najlepsza)
N2 - wymiar nominał klasa wykonania 2 (gorsza)

Poprawcie mnie jak się mylę.
golgi1102
 

Re: jaki wymiar ma mój tłok?

Postprzez SEBA » 2008-07-14, 13:36

Ja na swoim oryginalnym cylindrze nominalnym mam wybite N4,więc na N2 się nie kończy :P
SEBA

Avatar użytkownika
 
Posty: 283
Wiek: 23
Lokalizacja: Hajnówka
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Dołączył(a): 2008-05-27, 22:37
GG: 0
Moje maszyny: WSK M21W2 x2
Čezet 350 472.6

Re: jaki wymiar ma mój tłok?

Postprzez Wężu » 2008-07-14, 18:05

Ja na cylindrze mam wybite N3 a okazało się, że był 1 szlif, natomiast w innym silniku miałem na cylindrze N2 a był 4 szlif.
Jeżdżę motocyklem WSK ;)

Ekipa Południe®
Wężu

Avatar użytkownika
 
Ranga: Moderator
Posty: 1149
Wiek: 20
Lokalizacja: Rdziostów
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Dołączył(a): 2007-06-26, 12:36
GG: 0
Moje maszyny: WSK M06 B1, WSK M06 B3 3x, Iż 49

Re: jaki wymiar ma mój tłok?

Postprzez golgi1102 » 2008-07-14, 21:16

Wężu napisał(a):Ja na cylindrze mam wybite N3 a okazało się, że był 1 szlif, natomiast w innym silniku miałem na cylindrze N2 a był 4 szlif.



Oznaczenia N1,N2,.. są nabijane na oryginale przez fabrykę i nie mają nic wspólnego z liczbą szlifów
golgi1102
 

Re: jaki wymiar ma mój tłok?

Postprzez lukiszka » 2008-07-15, 10:49

Witam
mam taki sam problem jak kolega zakładający temat ale musze wam powiedzieć że u mnie było nabite N2 więc zamówiłem tłok z Dębicy na 3 szlif wczoraj dałem to do szlifu w środę odbieram Pan ze szlifierni dobrze pomierzył cylinder czy nie jest zwichrowany i wziął go na stół, zażartował sobie nawet, że młotkiem to bym tego tłoka nie wbił. Tak na marginesie koszt szlifu u mnie to 50zł.
Garaż: wsk 175 & 125 & Romet T-50 & od nie dawana BMW e36
lukiszka

Avatar użytkownika
 
Posty: 126
Wiek: 29
Lokalizacja: Gdańsk/Niestępowo
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Dołączył(a): 2007-01-03, 00:13
GG: 0

Re: jaki wymiar ma mój tłok?

Postprzez WSKarz » 2008-07-15, 11:55

To musisz chyba dać temu panu jeszcze raz 50 Zł niech Ci zrobi następny :mrgreen: albo nowy tłok, to już Twój wybór.
Jedzie wielki ociężały,brudny,stary traktor polami kopci,dymi
tah tah tah gdzie po mojej miedzy!!!!
WSKarz

Avatar użytkownika
 
Posty: 183
Wiek: 21
Lokalizacja: świdnica
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 2007-11-05, 17:09
GG: 960779

Re: jaki wymiar ma mój tłok?

Postprzez andi » 2008-07-15, 21:47

Kochani te oznaczenia oznaczają grupy selekcyjne nominału .
W fabryce części były selekcjonowane czyli dobierane do siebie nawzajem grupami selekcji.
selekcję tłoka z cylindrem powinien dobrać szlifierz przy remoncie, to że mamy dwa tłoki na drugi szlif to nie oznacz że są one takie same, ich wymiary maja zawsze lekką odchyłkę , bo nie sposób zrobić dwa idealnie takie same .
Jest to uwarunkowane tyloma czynnikami ze nie sposób je tutaj wymienić, dla przykładu podam że tłok zrobiony zimą będzie miał inny wymiar niż ten robiony latem.
Mówię o wymiarach w zakresie 2/100 mm więc na granicy możliwości przyrządów pomiarowych .
andi
 
Posty: 376
Wiek: 53
Lokalizacja: Wołczyn
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 2007-01-22, 14:03

Re: jaki wymiar ma mój tłok?

Postprzez lukiszka » 2008-07-15, 23:05

To właśnie dlatego Pan z szlifierni poprosił o dostarczenie tłoka do zrobienia tego szlifu.
Pozdrawiam
Garaż: wsk 175 & 125 & Romet T-50 & od nie dawana BMW e36
lukiszka

Avatar użytkownika
 
Posty: 126
Wiek: 29
Lokalizacja: Gdańsk/Niestępowo
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Dołączył(a): 2007-01-03, 00:13
GG: 0


Powrót do Układ tłokowo - korbowy



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość