problem z założeniem osłony łańcucha wsk b1

podwozie - nadwozie
Odpowiedz
drozdziki
Posty: 21
Rejestracja: 2014-10-10, 21:37
GG: 0
Moje maszyny: WSK B1 1968 r
Lokalizacja: Zduny
Kontaktowanie:

problem z założeniem osłony łańcucha wsk b1

Post autor: drozdziki » 2017-11-22, 23:02

Witam , poskręcałem wieśke i została mi do założenia tylna osłona łańcucha , i już wiem ze miałem zrobić to wcześniej czy teraz muszę rozbierać amorki tylne kolo czy wystarczy jak wybije ośkę wachacza. A może znacie jakiś sposób żeby to przełożyć

nadamus
Posty: 103
Rejestracja: 2015-06-04, 14:16
GG: 0
Moje maszyny: wsk1970
Lokalizacja: białystok
Kontaktowanie:

Re: problem z założeniem osłony łańcucha wsk b1

Post autor: nadamus » 2017-11-22, 23:04

w b1 jest niepełna osłona łańcucha więc nie ma problemu z jej zalożeniem

drozdziki
Posty: 21
Rejestracja: 2014-10-10, 21:37
GG: 0
Moje maszyny: WSK B1 1968 r
Lokalizacja: Zduny
Kontaktowanie:

Re: problem z założeniem osłony łańcucha wsk b1

Post autor: drozdziki » 2017-11-22, 23:37

no tak ale nie moge jej przełożyc miedzy rama a blotnikiem stałym bo uchwyt przeszkadza

sbanys
Posty: 801
Rejestracja: 2013-12-29, 20:10
GG: 0
Moje maszyny: WSK M06B1, WSK M150, WSK M06-64,
WSK M06 L, WSK M06 Z2
Lokalizacja: Wolbrom
Kontaktowanie:

Re: problem z założeniem osłony łańcucha wsk b1

Post autor: sbanys » 2017-11-23, 09:19

Ja w jednej montowałem przy wyjętej ośce wahacza.

drozdziki
Posty: 21
Rejestracja: 2014-10-10, 21:37
GG: 0
Moje maszyny: WSK B1 1968 r
Lokalizacja: Zduny
Kontaktowanie:

Re: problem z założeniem osłony łańcucha wsk b1

Post autor: drozdziki » 2017-11-23, 16:28

Wlasnie o tym myslalem ale czy moge wybic sama oske czy musze rozbierac amorki i kolo

sbanys
Posty: 801
Rejestracja: 2013-12-29, 20:10
GG: 0
Moje maszyny: WSK M06B1, WSK M150, WSK M06-64,
WSK M06 L, WSK M06 Z2
Lokalizacja: Wolbrom
Kontaktowanie:

Re: problem z założeniem osłony łańcucha wsk b1

Post autor: sbanys » 2017-11-23, 18:05

Nie pamiętam ale chyba poza ośka nic nie rozkręcałem więcej.

drozdziki
Posty: 21
Rejestracja: 2014-10-10, 21:37
GG: 0
Moje maszyny: WSK B1 1968 r
Lokalizacja: Zduny
Kontaktowanie:

Re: problem z założeniem osłony łańcucha wsk b1

Post autor: drozdziki » 2017-11-26, 21:03

ok sprubuje zobaczymy

drozdziki
Posty: 21
Rejestracja: 2014-10-10, 21:37
GG: 0
Moje maszyny: WSK B1 1968 r
Lokalizacja: Zduny
Kontaktowanie:

Re: problem z założeniem osłony łańcucha wsk b1

Post autor: drozdziki » 2017-11-26, 21:04

ok spróbuje zobaczymy

lukaszooo
Posty: 91
Rejestracja: 2016-10-16, 21:48
GG: 0
Moje maszyny: Jawa 350 TS
CBR 900RR
WSK 175 do remontu
Lokalizacja: Cegłów
Kontaktowanie:

Re: problem z założeniem osłony łańcucha wsk b1

Post autor: lukaszooo » 2017-11-29, 22:12

Wczoraj również obudziłem się z osłoną łańcucha w ręku.... Tak jak koledzy pisali próbowałem wyjąć ośkę wahacza ale nowa ośka + nowe tulejki siedzą strasznie sztywno i nie chciałem zaklepać śruby.
Odkręciłem prawy tylny amortyzator, osłonę lekko ścisnąłem tak aby przedni zaczep zrobił sie węższy i okręciłem streczem żeby nie zniszczyć lakieru, troszke siły i weszło bez strat.

czankete
Posty: 699
Rejestracja: 2013-09-26, 10:08
GG: 0
Moje maszyny: do 100 jeszcze trochę brakuje...
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Kontaktowanie:

Re: problem z założeniem osłony łańcucha wsk b1

Post autor: czankete » 2017-11-29, 23:03

lukaszooo pisze:
2017-11-29, 22:12
Wczoraj również obudziłem się z osłoną łańcucha w ręku.... Tak jak koledzy pisali próbowałem wyjąć ośkę wahacza ale nowa ośka + nowe tulejki siedzą strasznie sztywno i nie chciałem zaklepać śruby.
Odkręciłem prawy tylny amortyzator, osłonę lekko ścisnąłem tak aby przedni zaczep zrobił sie węższy i okręciłem streczem żeby nie zniszczyć lakieru, troszke siły i weszło bez strat.
...nie ma najmniejszej potrzeby wyjmować osi wahacza :-o. Jedyna rzecz jaką trzeba zrobić to odkręcić i wyjąć śruby z dolnych mocowań amortyzatorów a następnie nawet nie maksymalnie opuścić wahacz. Dalej wystarczy wsunąć osłonę i podnieść wahacz z powrotem do góry w położenie w jakim pracuje (podobnie jest przy montażu filtra powierza). Zasadniczo tylko w tym położeniu jesteśmy też w stanie bezproblemowo przykręcić śrubką M6 przedni uchwyt osłony. Jeżeli zaczniemy ściskać czy wyginać osłonę to owszem "wejdzie" ale na bank po jej wepchnięciu w ten sposób o ile nie podrapiemy lakieru będzie nam później ona ocierała albo o wahacz albo o stały fragment błotnika. A spasować ją po złożeniu w ten sposób i później zdystansować bu nie tarła po bokach - hmmm - życzę powodzenia ;-)

drozdziki
Posty: 21
Rejestracja: 2014-10-10, 21:37
GG: 0
Moje maszyny: WSK B1 1968 r
Lokalizacja: Zduny
Kontaktowanie:

Re: problem z założeniem osłony łańcucha wsk b1

Post autor: drozdziki » 2017-11-29, 23:50

Zrobilem wczesniej taka probe odrecilem amorki ale kolo zostawilem moze przez to nie przeszło . Musze to sprawdzić. Kolego miałes koło wyciagniete ??

lukaszooo
Posty: 91
Rejestracja: 2016-10-16, 21:48
GG: 0
Moje maszyny: Jawa 350 TS
CBR 900RR
WSK 175 do remontu
Lokalizacja: Cegłów
Kontaktowanie:

Re: problem z założeniem osłony łańcucha wsk b1

Post autor: lukaszooo » 2017-11-30, 05:49

Jedyne co odkrecilem to amortyzator.

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość