Różne elementy tłumiące - pręty lagi teleskopów

Odpowiedz
paneryk
Posty: 14
Rejestracja: 2015-08-14, 22:16
GG: 0
Moje maszyny: WSK M06 B3 1984r.
Lokalizacja: Lębork, Pomorskie
Kontaktowanie:

Różne elementy tłumiące - pręty lagi teleskopów

Post autor: paneryk » 2016-08-21, 02:55

Robię swoją B3 i przy demontażu przednich teleskopów okazało się, że jeden pręt, który mocuje nogę ruchomą i nieruchomą (nakrętką nakręcaną od dołu nogi ruchomej) ma zerwany gwint właśnie ten dolny ;( Zacząłem więc szukać takich elementów i okazało się, że natrafiłem na komplet takich jak w załączonym obrazku - czyli katalogowych. Moje natomiast mają stałą średnicę na całej długości - 12 mm, bez tego przewężenia w środku. Różnią się te elementy również długością (moje - 225 mm, katalogowe - około 255 mm) a także średnicą - katalogowe w grubszej części mają 10 mm.

Czy ktoś z Was może mi powiedzieć z czego wynikają te różnice? I drugie pytanie - czy mogę w miejsce moich zamontować "katalogowe" pręty? Wydaje mi się że nie będzie większej różnicy, jak rozumiem założenie dłuższych prętów będzie skutkowało większym napięciem wstępnym sprężyn - twardszym zawieszeniem.

Co uważacie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

paneryk
Posty: 14
Rejestracja: 2015-08-14, 22:16
GG: 0
Moje maszyny: WSK M06 B3 1984r.
Lokalizacja: Lębork, Pomorskie
Kontaktowanie:

Re: Różne elementy tłumiące - pręty lagi teleskopów

Post autor: paneryk » 2016-08-21, 17:44

Już sam doszedłem do tego, że nie będzie pasowało. To stopniowanie na niższą średnicę w dolnej części pręta, ma większą średnicę w części "katalogowej" niż u mnie o 2mm, więc musiał bym rozwiercać otwór w ladze ruchomej czego chcę uniknąć.

Ma ktoś niedrogo na sprzedaż zawieszenie przednie do B3? :-)

sbanys
Posty: 927
Rejestracja: 2013-12-29, 20:10
GG: 0
Moje maszyny: WSK M06B,WSK M06B1,WSK M150,WSK M06-64,
WSK M06L,WSK M06Z2
Lokalizacja: Wolbrom
Kontaktowanie:

Re: Różne elementy tłumiące - pręty lagi teleskopów

Post autor: sbanys » 2016-08-21, 19:13

Mógłbyś oszlifować o te 2 mm i powinno sie zmieścić ja tak robiłem przy jednej ladze.

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość