Brak iskry. Kabel "kopie" prądem

Awatar użytkownika
daroohd
Posty: 2007
Rejestracja: 2013-06-03, 18:58
GG: 0
Moje maszyny: Wsk Lelek.
Lokalizacja: Skała
Kontaktowanie:

Re: Brak iskry. Kabel "kopie" prądem

Post autor: daroohd » 2017-06-17, 14:13

toksycznykazio pisze:
2017-06-17, 10:50
halcik pisze:
2017-06-17, 10:32
Czy mloteczek dotyka kowadelka, ale tak na pewno jest bo jakaś iskrę w końcu miałeś ;)
A no to schodzą się faktycznie :)
To może ma ktoś jakiś pomysł czemu nie mogę już przesunąć iskorwnika w prawo ?:)
Jakaś cewka już się zaparła o podstawę w silniku, jak przesuwasz przyglądnij się delikatnie bedzie widać która, no i widać ze cewkę WN masz nowa nie oryginał..

SHLnik
Posty: 176
Rejestracja: 2010-07-25, 15:35
GG: 0
Moje maszyny: Chulajnoga na pedały
Lokalizacja: lubelskie
Kontaktowanie:

Re: Brak iskry. Kabel "kopie" prądem

Post autor: SHLnik » 2017-06-17, 15:50

Młoteczek i kowadełko jest dobrze zaizolowane?Muszą być 3 podkładki/oringi między kowadełkiem a młoteczkiem.

Awatar użytkownika
toksycznykazio
Posty: 48
Rejestracja: 2017-04-11, 09:22
GG: 0
Moje maszyny: WSK 125
Romet Pony m2
Kontaktowanie:

Re: Brak iskry. Kabel "kopie" prądem

Post autor: toksycznykazio » 2017-06-17, 19:49

[]

Cewkę wymieniłem kilka dni temu po założeniu tematu - bułgarska elprom.. iskrę daje lepsza niż ta co mialem , ale cewki się nie zaparły tylko "skończyły" mi się jakby otwory na śruby i dalej już nie przekrece ;)

Awatar użytkownika
toksycznykazio
Posty: 48
Rejestracja: 2017-04-11, 09:22
GG: 0
Moje maszyny: WSK 125
Romet Pony m2
Kontaktowanie:

Re: Brak iskry. Kabel "kopie" prądem

Post autor: toksycznykazio » 2017-06-17, 19:52

SHLnik pisze:
2017-06-17, 15:50
Młoteczek i kowadełko jest dobrze zaizolowane?Muszą być 3 podkładki/oringi między kowadełkiem a młoteczkiem.
Zaizolowane, platyny też nowe.. tylko pytanie czemu nie da się przed GMP rozwarcia platynkek ustawić

Awatar użytkownika
daroohd
Posty: 2007
Rejestracja: 2013-06-03, 18:58
GG: 0
Moje maszyny: Wsk Lelek.
Lokalizacja: Skała
Kontaktowanie:

Re: Brak iskry. Kabel "kopie" prądem

Post autor: daroohd » 2017-06-17, 21:31

no to przestawił się czop na wale na razie o te pare mm to ile mm przed sie otwierają zmierzyłeś.

Awatar użytkownika
toksycznykazio
Posty: 48
Rejestracja: 2017-04-11, 09:22
GG: 0
Moje maszyny: WSK 125
Romet Pony m2
Kontaktowanie:

Re: Brak iskry. Kabel "kopie" prądem

Post autor: toksycznykazio » 2017-06-17, 21:40

Wrzucałem wcześniej zdjęcia to wszyscy pisali że klin w odpowiednim miejscu jest przy GMP :)

około 4,5 mm przed GMP zaczynają się rozwierac , zastanawiam się nad tym plastikiem przy platynkach , który jest popychany przez krzywke koła, stary miałem znacznie krótszy (ok. 0,5mm - ale widać że wytarty) a nowy ma 0,8mm i tak na logikę to ma wpływ na to że te platyny zaczynają się rozwierac za wcześnie, może to zły przerywacz jakiś ?

halcik
Posty: 1018
Rejestracja: 2015-11-30, 09:25
GG: 0
Moje maszyny: WSK KOS 85 i inne
MZ ES 250/2 i inne
WFM OSA M52 i M50
Lokalizacja: Kutno
Kontaktowanie:

Re: Brak iskry. Kabel "kopie" prądem

Post autor: halcik » 2017-06-17, 21:52

A może wytarta krzywka na kole. W tym momencie możesz jeszcze to sprawdzić.

Awatar użytkownika
toksycznykazio
Posty: 48
Rejestracja: 2017-04-11, 09:22
GG: 0
Moje maszyny: WSK 125
Romet Pony m2
Kontaktowanie:

Re: Brak iskry. Kabel "kopie" prądem

Post autor: toksycznykazio » 2017-06-17, 23:45

halcik pisze:
2017-06-17, 21:52
A może wytarta krzywka na kole. W tym momencie możesz jeszcze to sprawdzić.
No bardzo mocno nad tym myślałem, wspominalem kilka razy nawet o tej krzywce, tylko jak to sprawdzić :roll:

halcik
Posty: 1018
Rejestracja: 2015-11-30, 09:25
GG: 0
Moje maszyny: WSK KOS 85 i inne
MZ ES 250/2 i inne
WFM OSA M52 i M50
Lokalizacja: Kutno
Kontaktowanie:

Re: Brak iskry. Kabel "kopie" prądem

Post autor: halcik » 2017-06-18, 00:45

Suwmiarką w najgrubszym miejscu. I nie chodzi o źle zanitowane jak twierdziłeś, bo to jest ok, tylko o wysokość garbika. Gdzieś w książce czytałem ile powinna wynosić ta minimalna wartość, ale też zadałem Ci powyżej pytanie, czy możesz ustawić platyny na 0,3mm rozwarcia. Jak nie znajdziesz info to daj znać, jakieś koło mam, sprawdzę ile jest na nim, chodź nie mam pewności, czy jest na pewno ok

cezary603
Posty: 80
Rejestracja: 2015-06-15, 20:24
GG: 0
Moje maszyny: wsk125-72rWFM125-61r
Lokalizacja: mrągowo
Kontaktowanie:

Re: Brak iskry. Kabel "kopie" prądem

Post autor: cezary603 » 2017-06-18, 11:14

Przestawiony czop wału .? W tym przypadku to nie możliwe , chyba że ktoś przy składaniu-regenerowaniu nie zachował procedur .Dlaczego? ..Gdyby przestawił się czop wału pod wpływem mas wirujących , to zapłon ( punkt zapłonu ) by się opóźnił , to samo dzieje się przy zużytej ( wycierającej ) krzywce-garbiku na kole . .Przestawiając przerwę zmieniasz też punkt zapłonu , czyli zwiększając przerwę na przerywaczu przyspieszasz zapłon , zmniejszając przerwę opóźniasz . Z moich doświadczeń wynika że silniki owe , przy ustawieniu przerwy od 0,2 do 0,5 ,, pracują " poprawnie w całym zakresie obrotów .

Awatar użytkownika
dąbek
Posty: 276
Rejestracja: 2013-06-19, 21:54
GG: 0
Moje maszyny: WFM M06 1958 r
JAWA 50 typ 20
Lokalizacja: Grudziądz
Kontaktowanie:

Re: Brak iskry. Kabel "kopie" prądem

Post autor: dąbek » 2017-06-18, 11:34

Zamiast gdybać na forum idź do motoru, ustaw zapłon na środku fasolek, ustaw tłok w GMP następnie cofnij o te 3 czy 3,5mm tłok, unieruchom w jakiś sposób magneto, żeby cały czas było w tym punkcie i ustaw platynki tak, żeby dopiero od tego momentu zaczęły się otwierać. Miałem kiedyś WSKę, w której za cholerę nie dało się ustawić zapłonu tak jak nakazuje instrukcja, więc zrobiłem tak jak w powyższym sposobie i działało.

Awatar użytkownika
toksycznykazio
Posty: 48
Rejestracja: 2017-04-11, 09:22
GG: 0
Moje maszyny: WSK 125
Romet Pony m2
Kontaktowanie:

Re: Brak iskry. Kabel "kopie" prądem

Post autor: toksycznykazio » 2017-06-19, 17:44

Udało się uzyskać bardzo ładna iskrę, ładny kolor , mocna , około 3,5 mm przed GMP i właściwa przerwa też jest . I po raz kolejny potrzebuje pomocy ... Już pominę regulację gaźnika , bo narazie wlałem 1cm beznzyny na tłok , i kurcze nie zagadał pomimo takiej iskry ładnej .. :/ sprężanie jest naprawdę bardzo dobre , bo jak włożyć palec w świece to aż wystrzela go ;) z gaźnika zasysa powietrze ( narazie go nie regulowalem) czemu może nie być wybuchu pomimo wlania paliwa na tłok ?

halcik
Posty: 1018
Rejestracja: 2015-11-30, 09:25
GG: 0
Moje maszyny: WSK KOS 85 i inne
MZ ES 250/2 i inne
WFM OSA M52 i M50
Lokalizacja: Kutno
Kontaktowanie:

Re: Brak iskry. Kabel "kopie" prądem

Post autor: halcik » 2017-06-19, 22:32

Wlałeś w pozycji dolnej tłoka, zalałeś ją, przepustnica leży na dnie gaźnika no i regulacja zapłonu, bo dalej jest za wczesny

Awatar użytkownika
toksycznykazio
Posty: 48
Rejestracja: 2017-04-11, 09:22
GG: 0
Moje maszyny: WSK 125
Romet Pony m2
Kontaktowanie:

Re: Brak iskry. Kabel "kopie" prądem

Post autor: toksycznykazio » 2017-06-19, 22:48

halcik pisze:
2017-06-19, 22:32
Wlałeś w pozycji dolnej tłoka, zalałeś ją, przepustnica leży na dnie gaźnika no i regulacja zapłonu, bo dalej jest za wczesny
Serio ? XD 3,5 mm i nadal regulować ? XD kto to ku*** wymyślił ten zapłon to niech go .. xD
Tłok musi być w GMP żeby podlać benzyna ?
Przepustnica podnoszona na max linka :)
Świeca nie zalana była

halcik
Posty: 1018
Rejestracja: 2015-11-30, 09:25
GG: 0
Moje maszyny: WSK KOS 85 i inne
MZ ES 250/2 i inne
WFM OSA M52 i M50
Lokalizacja: Kutno
Kontaktowanie:

Re: Brak iskry. Kabel "kopie" prądem

Post autor: halcik » 2017-06-19, 23:27

Mnie zawsze uczono 3mm przed GMP i na 0,3 mm data platyny. Kto wymyślił zapłon, no nie inżynierowie wski przecież.
Widzę że na tyle jesteś już cwany że dasz sobie radę, powodzenia

cezary603
Posty: 80
Rejestracja: 2015-06-15, 20:24
GG: 0
Moje maszyny: wsk125-72rWFM125-61r
Lokalizacja: mrągowo
Kontaktowanie:

Re: Brak iskry. Kabel "kopie" prądem

Post autor: cezary603 » 2017-06-20, 19:14

Do uruchomienia silnika WSK może być te 3,5mm , silnik najwyżej odda kopniakiem , ale zapali ..Spróbuj zakręcić wiertarką , tylko trzymaj ją solidnie bo konsekwencje mogą być opłakane .

Awatar użytkownika
toksycznykazio
Posty: 48
Rejestracja: 2017-04-11, 09:22
GG: 0
Moje maszyny: WSK 125
Romet Pony m2
Kontaktowanie:

Re: Brak iskry. Kabel "kopie" prądem

Post autor: toksycznykazio » 2017-06-20, 22:34

Dziś próbowałem to poustawiać tak jak kolega Dąbek napisał. I sama regulacja przerwyaczem praktycznie nic mi nie daje :/ jakbym nie ruszał tym iskrownikiem czy platynkami to zawsze max udaje mi się ustawić okolo 3,5 mm a jedyne co się zmienia przy regulacji przerywacza to przerwa na nim .. nie mam pojęcia już co może być z tym zapłonem nie tak .

No ale w każdym razie jak polalem tłok benzyna chwilkę przed GMP właśnie to udało się że był tam wybuch w cylindrze , więc jakąś iskierka nadzieji :) ale co by nie było za dobrze to oczywiście iskra po chwili jakoś nagle znikła mimo że nic nie ruszałem -.- po prostu chyba zmienię to dziadostwo i tyle ..

Awatar użytkownika
daroohd
Posty: 2007
Rejestracja: 2013-06-03, 18:58
GG: 0
Moje maszyny: Wsk Lelek.
Lokalizacja: Skała
Kontaktowanie:

Re: Brak iskry. Kabel "kopie" prądem

Post autor: daroohd » 2017-06-21, 05:27

daj inna świece tylko nowa a tą wywal jak nie pomorze myśl o innym zapłonie albo daj moto komuś kto sie zna lepiej.

Awatar użytkownika
toksycznykazio
Posty: 48
Rejestracja: 2017-04-11, 09:22
GG: 0
Moje maszyny: WSK 125
Romet Pony m2
Kontaktowanie:

Re: Brak iskry. Kabel "kopie" prądem

Post autor: toksycznykazio » 2017-06-21, 07:31

daroohd pisze:
2017-06-21, 05:27
daj inna świece tylko nowa a tą wywal jak nie pomorze myśl o innym zapłonie albo daj moto komuś kto sie zna lepiej.
Zmieniłem swiece też :)

Nie ma opcji - walczę z tym sam 8-)

Awatar użytkownika
Kosa
Posty: 800
Rejestracja: 2016-07-30, 07:00
GG: 0
Moje maszyny: WSK Kos
WSK Z2
Motorynia
Komar
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Brak iskry. Kabel "kopie" prądem

Post autor: Kosa » 2017-06-21, 08:03

Gratuluję wytrwałości !

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość