Mostek diodowy. Gdzie co podpinać?

Odpowiedz
specjal789
Posty: 17
Rejestracja: 2016-10-01, 16:46
GG: 0
Moje maszyny: wsk125
simson sr50
Lokalizacja: Olsztyn
Kontaktowanie:

Mostek diodowy. Gdzie co podpinać?

Post autor: specjal789 » 2017-07-29, 17:43

Witam! Mam taki mostek diodowy unitry https://gmoto.pl/produkty/58185/mostek-diodowy_1.jpg
Nie mam pojęcia jak to podpinać co do czego, bo na schemacie mam inny mostek diodowy niż ten.

halcik
Posty: 1225
Rejestracja: 2015-11-30, 09:25
GG: 0
Moje maszyny: WSK KOS 85 i inne
MZ ES 250/2 i inne
WFM OSA M52 i M50
Lokalizacja: Kutno
Kontaktowanie:

Re: Mostek diodowy. Gdzie co podpinać?

Post autor: halcik » 2017-07-29, 22:02

A jaki masz?

specjal789
Posty: 17
Rejestracja: 2016-10-01, 16:46
GG: 0
Moje maszyny: wsk125
simson sr50
Lokalizacja: Olsztyn
Kontaktowanie:

Re: Mostek diodowy. Gdzie co podpinać?

Post autor: specjal789 » 2017-07-29, 22:06


halcik
Posty: 1225
Rejestracja: 2015-11-30, 09:25
GG: 0
Moje maszyny: WSK KOS 85 i inne
MZ ES 250/2 i inne
WFM OSA M52 i M50
Lokalizacja: Kutno
Kontaktowanie:

Re: Mostek diodowy. Gdzie co podpinać?

Post autor: halcik » 2017-07-30, 07:47

Czyli przeszedłeś z selenu (ładowanie jednopołówkowe) na mostek (ładowanie dwupołowkowe), a bez przeróbki w instalacji będziesz miał wolne kable w tym mostku.
Pisze z telefonu, więc nie wkleje linku, ale poszukaj tego połączenia np w tematach do wsk kos

Endi1985
Posty: 17
Rejestracja: 2017-06-25, 13:44
GG: 0
Moje maszyny: WSK M06B3 1981r.
FSO Polonez 1500 1981r.
Lokalizacja: Świdnik
Kontaktowanie:

Re: Mostek diodowy. Gdzie co podpinać?

Post autor: Endi1985 » 2017-11-02, 14:44

Podepnę się pod temat, mam małą zagwozdkę zacząłem składać instalacje w mojej WSK i zostały mi 2 wolne masy (chyba?). Jedna masa wychodzi z mostku diodowego:
IMG_20171102_113643856.jpg
druga natomiast wychodzi z wiązki głównej:
IMG_20171102_113725196.jpg
Może ktoś wie gdzie powinny być przykręcone :?: I jeszcze jedno pytanie o masę automatu stopu. Z wiązki wychodzi tylko przewód plusowy, minus poprostu przykręcić gdzieś do ramy :?:
P.S.
Zapomniałem dodać WSK B3 1981 rok.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

nadamus
Posty: 92
Rejestracja: 2015-06-04, 14:16
GG: 0
Moje maszyny: wsk1970
Lokalizacja: białystok
Kontaktowanie:

Re: Mostek diodowy. Gdzie co podpinać?

Post autor: nadamus » 2017-11-02, 16:29

do automatu idą 2 kable- oba plusowe: jeden do lampy a drugi do stacyjki

Endi1985
Posty: 17
Rejestracja: 2017-06-25, 13:44
GG: 0
Moje maszyny: WSK M06B3 1981r.
FSO Polonez 1500 1981r.
Lokalizacja: Świdnik
Kontaktowanie:

Re: Mostek diodowy. Gdzie co podpinać?

Post autor: Endi1985 » 2017-11-02, 19:26

nadamus pisze:
2017-11-02, 16:29
do automatu idą 2 kable- oba plusowe: jeden do lampy a drugi do stacyjki
Z tego schematu wynika że do automatu powinna iść masa :arrow:
https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=5A6D0FFB

nadamus
Posty: 92
Rejestracja: 2015-06-04, 14:16
GG: 0
Moje maszyny: wsk1970
Lokalizacja: białystok
Kontaktowanie:

Re: Mostek diodowy. Gdzie co podpinać?

Post autor: nadamus » 2017-11-02, 19:45

robię poprawkę- jeden kabel idzie nie do stacyjki a do akumulatora.

to trochę dziwne bo przecież masę (-) lampa bierze z błotnika. zobacz czy jest masa w lampie (oprócz kabla z automatu). bo faktycznie - ze schematu wynika że do automatu idzie masa

Endi1985
Posty: 17
Rejestracja: 2017-06-25, 13:44
GG: 0
Moje maszyny: WSK M06B3 1981r.
FSO Polonez 1500 1981r.
Lokalizacja: Świdnik
Kontaktowanie:

Re: Mostek diodowy. Gdzie co podpinać?

Post autor: Endi1985 » 2017-11-03, 12:31

Ok, problem z podłączeniem atutomatu rozwiązany, + idzie z wiązki, a masa albo od akumulatora bądź zgodznie z tym schematem :arrow: download/file.php?id=16052&mode=view Ponawiam pytanie o masę z mostku diodowego i wiązki. Po przeczytaniu kilku tematów na forum trochę zgłupiałem jedni piszą żeby zaizolować masę z mostku i do niczego nie podłączać (wydaje mi się, że właśnie tak było). Inni z kolei piszą żeby podpiąć się pod ramę, jak powinno być :?:

Awatar użytkownika
man on the WSK
Posty: 277
Rejestracja: 2007-12-09, 22:09
Moje maszyny: M06B3 1985
DUDEK 1976
KOBUZ 1979
KOBUZ 1983
Lokalizacja: Iwonicz-Zdrój
Kontaktowanie:

Re: Mostek diodowy. Gdzie co podpinać?

Post autor: man on the WSK » 2017-11-03, 21:24

Masę z wiązki (zielono-czarny przewód) podłącz pod nakrętkę cybanta kierownicy.

Endi1985
Posty: 17
Rejestracja: 2017-06-25, 13:44
GG: 0
Moje maszyny: WSK M06B3 1981r.
FSO Polonez 1500 1981r.
Lokalizacja: Świdnik
Kontaktowanie:

Re: Mostek diodowy. Gdzie co podpinać?

Post autor: Endi1985 » 2017-11-04, 12:00

Dzięki :pada:

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość