przerywa CDI

WRÓBEL
Posty: 19
Rejestracja: 2017-08-24, 12:01
GG: 0
Moje maszyny: WSK M06B3 GIL 1979
Kontaktowanie:

przerywa CDI

Post autor: WRÓBEL » 2018-04-05, 20:05

Witam.

Niedawno zmontowałem samodzielnie NOWE CDI ze skutera zipp. Mam problem podobny jakby awaria kondensatora przy platynkach - a mianowicie: wyraźnie słychać, że w moto wypadają zapłony. Po rozgrzaniu przerywa na niskich i średnich obrotach. Na wyższych obrotach przy otwartej przepustnicy idzie jak burza. Na średnich i niskich obrotach, na małym gazie bardzo przerywa... ręce mi opadają... zapłon ustawiony czujnikiem zegarowym na -2,8mm. Świec próbowałem już 5 w czym dwie zupełnie nowe. gaźników dwa przy różnych ustawieniach. Wymieniłem też benzynę na świeżą. Kompletnie nie wiem za co się teraz zabrać. Mam teraz kilka pytań, w którym miejscu (magneto - impulsator) powinna być iskra ? Gdzieś czytałem, że powinna być w momencie, kiedy impulsator mija zgrubienie na magnecie. Czy położenie cewki impulsatora względem stojana ma znaczenie ?

halcik
Posty: 1668
Rejestracja: 2015-11-30, 09:25
GG: 0
Moje maszyny: WSK KOS 85 i inne
MZ ES 250/2 i inne
WFM OSA M52 i M50
Lokalizacja: Kutno
Kontaktowanie:

Re: przerywa CDI

Post autor: halcik » 2018-04-05, 20:41

Moment wystąpienia iskry zależny jest od zastosowanego impulsatora i sposobu jego podłączenia.w jednoprzewodowych występuje na wejściu impulsatora na znacznik (Ty opisujesz to tak mało precyzyjnie "mija zgrubienie na magnecie" woec w sumie niewiadomo jak masz to zrobione). Tak położenie cewek ma znaczenie, ale w przypadku modułu i zastosowanych w nim kondensatorów jest to chyba pomijalne.
Ustaw jak trzeba, czujnik zegarowy i tak nie pomoże w ustawieniu dokładnie w taki punkt jak chcesz, nim możesz co najwyżej ustawić zgrubnie. Jak nie działa to podmień jeszcze moduł.

WRÓBEL
Posty: 19
Rejestracja: 2017-08-24, 12:01
GG: 0
Moje maszyny: WSK M06B3 GIL 1979
Kontaktowanie:

Re: przerywa CDI

Post autor: WRÓBEL » 2018-04-05, 20:48

Owe "zgrubienie" jest to ten metalowy pasek na magnecie. Zapłon ustawiony czujnik + stroboskop. Wyczytałem, że przy tych zaplonach iskra występować powinna w momencie, kiedy ten zgrubiony metalowy pasek mija impulsator. U mnie wychodzi około 1cm przed (czyli po wystąpieniu iskry impulsator dalej jest na tym pasku). Impulsator jednoprzewodowy

WRÓBEL
Posty: 19
Rejestracja: 2017-08-24, 12:01
GG: 0
Moje maszyny: WSK M06B3 GIL 1979
Kontaktowanie:

Re: przerywa CDI

Post autor: WRÓBEL » 2018-04-05, 21:24

Odnalazłem temat, który czytałem wcześniej i faktycznie - te zagubienie nazywa się znacznik. Przepraszam za brak wiedzy. Co nie zmienia faktu, że z tamtych informacji wynika, że zapłon występuje przy zejściu znacznika z impulsatora. U mnie po punkcie iskry zostaje jeszcze około 1cm znacznika...

Awatar użytkownika
zmyngut
Posty: 621
Rejestracja: 2011-07-01, 10:20
GG: 0
Moje maszyny: wsk 125
Lokalizacja: Poniatowa
Kontaktowanie:

Re: przerywa CDI

Post autor: zmyngut » 2018-04-05, 21:26

Spróbuj zmniejszyć odległość impulsatora od magneta.

WRÓBEL
Posty: 19
Rejestracja: 2017-08-24, 12:01
GG: 0
Moje maszyny: WSK M06B3 GIL 1979
Kontaktowanie:

Re: przerywa CDI

Post autor: WRÓBEL » 2018-04-05, 22:10

A czy bicie może mieć znaczenie ? Po środku znacznika impulsator prawie go dotyka, pod koniec znacznika ma około 0.5mm szczeline

halcik
Posty: 1668
Rejestracja: 2015-11-30, 09:25
GG: 0
Moje maszyny: WSK KOS 85 i inne
MZ ES 250/2 i inne
WFM OSA M52 i M50
Lokalizacja: Kutno
Kontaktowanie:

Re: przerywa CDI

Post autor: halcik » 2018-04-05, 22:38

Sprawdź lampą kiedy masz zapłon w takim cudzie. Kopniak nie odbija? A może zapłon występuje w różnych miejscach? Lampa prawdę ci powie

WRÓBEL
Posty: 19
Rejestracja: 2017-08-24, 12:01
GG: 0
Moje maszyny: WSK M06B3 GIL 1979
Kontaktowanie:

Re: przerywa CDI

Post autor: WRÓBEL » 2018-04-06, 06:24

Zapłon ustawiany lampą. Na niskich obrotach jest idealnie. Przy dodaniu gazu ma rozrzut po kilka mm od namalowanych kresek.

WRÓBEL
Posty: 19
Rejestracja: 2017-08-24, 12:01
GG: 0
Moje maszyny: WSK M06B3 GIL 1979
Kontaktowanie:

Re: przerywa CDI

Post autor: WRÓBEL » 2018-04-13, 07:33

Jeszcze jedna sprawa... czy zielony kabel z cewek musi być podłączony do masy ? Cewki mimo wszystko sa podłączone do masy poprzez blaszkę na stojanie wiec ten zielony kabel wywalilem całkowicie i kończą mi się pomysły... może trafiłem na jakiś bubel

halcik
Posty: 1668
Rejestracja: 2015-11-30, 09:25
GG: 0
Moje maszyny: WSK KOS 85 i inne
MZ ES 250/2 i inne
WFM OSA M52 i M50
Lokalizacja: Kutno
Kontaktowanie:

Re: przerywa CDI

Post autor: halcik » 2018-04-13, 09:02

Masa ze stojana powinna docierać w niezakłócony sposób do cewki. Można to zrobić po ramie jeśli dobrze przewodzi lub właśnie kablem. Na pewno warto to również sprawdzić

Awatar użytkownika
Savier
Administrator
Posty: 6305
Rejestracja: 2010-05-20, 18:47
GG: 0
Moje maszyny: Lelek '76
M21W2 '76
Gil spec. '75
Lokalizacja: Działdowo/Gdańsk
Kontaktowanie:

Re: przerywa CDI

Post autor: Savier » 2018-04-13, 09:29

Kup sobie drugi moduł, wymienisz i sprawdzisz. Groszowe sprawy a w razie coś będzie na zapas ;).

cezary603
Posty: 105
Rejestracja: 2015-06-15, 20:24
GG: 0
Moje maszyny: wsk125-72rWFM125-61r
Lokalizacja: mrągowo
Kontaktowanie:

Re: przerywa CDI

Post autor: cezary603 » 2018-04-14, 20:00

Nic nie napisałeś o module jaki zastosowałeś a to jest klucz do twojej zagadki .

WRÓBEL
Posty: 19
Rejestracja: 2017-08-24, 12:01
GG: 0
Moje maszyny: WSK M06B3 GIL 1979
Kontaktowanie:

Re: przerywa CDI

Post autor: WRÓBEL » 2018-04-18, 11:26

Taki stojan i magneto:
http://allegro.pl/stator-magneto-skuter ... 01671.html
Taki moduł:
http://allegro.pl/ns-zipp-quantum-modul ... 91843.html
Taka cewka:
http://allegro.pl/cewka-zaplonowa-fajka ... 69425.html

Pokombinowałem z ustawieniem impulsatora i przerwy na świecy. Teraz chodzi w miarę normalnie - jak się rozgrzeje.
Zauważyłem jednak że iskra jest bardzo mała. Światła i ładowanie też słabo. Rozładowało mi aku po kilku dniach. Nie mam odmasowanego układu ale mimo wszystko żarówka 12v 40w powinna świecić lepiej niż na ori cewkach...

Awatar użytkownika
Savier
Administrator
Posty: 6305
Rejestracja: 2010-05-20, 18:47
GG: 0
Moje maszyny: Lelek '76
M21W2 '76
Gil spec. '75
Lokalizacja: Działdowo/Gdańsk
Kontaktowanie:

Re: przerywa CDI

Post autor: Savier » 2018-04-18, 21:00

A regulator? ;-)

tomekshlm06t
Posty: 6
Rejestracja: 2017-11-02, 07:40
GG: 0
Moje maszyny: fajne
Kontaktowanie:

Re: przerywa CDI

Post autor: tomekshlm06t » 2018-04-18, 21:21

Cześć, pozwólcie dorzucić coś jeszcze. Do silnika s06 (150ccm) założyłem zapłon cdi. Kiedyś robiłem zapłon w shlce m06, jeżdżę do dzisiaj, wszystko jest ok. Korzystałem z podpowiedzi na forach dot. tematu. Obecnie założyłem identyczny zapłon do takiego samego silnika, tylko inny motorek, bo wsk "Z". I utknąłem. Wolne obroty superanckie, pali od strzała, ale przy wyższych obrotach zaczyna samoczynnie przestawiać zapłon. Uprzedzam rady, zmieniłem moduł raz, drugi, trzeci, zmieniłem cewkę WN, wymieniłem w akcie desperacji stator. Bez zmian. Dodam, że wyciągnąłem moduł z shlki (tam jak wspomniałem chodzi bez skazy), podłączyłem i znów dupa z tyłu. Na shlce znaki stoją jak młodemu na weselu, w wsce po przekroczeniu pewnych, dość wysokich obrotów, zaczyna skokowo przestawiać się zapłon, konkretnie przyspiesza o wartość równą długości znacznika. A przy jeździe jest efekt jakby silnik "czwórkował". Tracę wiarę w umiejętność logicznego myślenia. Aha, pytanie moje czy układ prądu stałego jest w jakiś sposób zależny od układu zapłonowego? i odwrotnie. Jeszcze nie mam pełnego obrazu, ale przy próbach szukania odpowiednich połączeń w reglerze na odpalonym silniku widziałem różnicę w pracy układu zapłonowego. Regler do instalacji jednofazowej (chyba dobrze nazwałem).

WRÓBEL
Posty: 19
Rejestracja: 2017-08-24, 12:01
GG: 0
Moje maszyny: WSK M06B3 GIL 1979
Kontaktowanie:

Re: przerywa CDI

Post autor: WRÓBEL » 2018-04-19, 14:06

Mi pomogło wbrew pozorom odsuniecie impulsatora od znacznika. Około 1mm przerwy. Niby teraz kreski stoją A iskra i praca silnika "z d**y"

cezary603
Posty: 105
Rejestracja: 2015-06-15, 20:24
GG: 0
Moje maszyny: wsk125-72rWFM125-61r
Lokalizacja: mrągowo
Kontaktowanie:

Re: przerywa CDI

Post autor: cezary603 » 2018-04-19, 19:48

Tomekshlm06t ładowanie to w twoim CDI oddzielny obwód niskiego napięcia i niema nic wspólnego z układem zapłonowym chyba że zastosujesz moduł DC, natomiast czworakowanie to nic innego jak wypadanie zapłonu , możesz rozwiązać ten problem na dwa sposoby , znacznik skrócić do około centymetra czasami trzeba skrócić go do nawet 0,5cm poprzez zeszlifowanie lub wstaw moduł AC od chińskiego 4t , ot cala filozofia .

tomekshlm06t
Posty: 6
Rejestracja: 2017-11-02, 07:40
GG: 0
Moje maszyny: fajne
Kontaktowanie:

Re: przerywa CDI

Post autor: tomekshlm06t » 2018-04-19, 21:30

Cezary603, uważasz, że przeskok momentu wyzwalania powoduje odwrotna polaryzacja czujnika? Ale skąd to się bierze? I co ma do tego moduł od 4t? Co jest przyczyną? Wrzucam ten sam moduł do drugiego silnika (ten sam typ silnika), jest tam taki sam stator, takie samo koło 3xG i hula aż miło... Lubię rozumieć co robię. A nie kumam...

cezary603
Posty: 105
Rejestracja: 2015-06-15, 20:24
GG: 0
Moje maszyny: wsk125-72rWFM125-61r
Lokalizacja: mrągowo
Kontaktowanie:

Re: przerywa CDI

Post autor: cezary603 » 2018-04-20, 18:24

W twoim przypadku prawdopodobnie to materiały które chińczyk zastosował są marnej jakości ( dynamiczna przenikalność magnetyczna ) to że na kole pisze 3xg to nie znaczy że to wyrób markowej Yamahy . Nie rozbierałem chińskiego modułu od 4t ale gdy miałem problem identyczny jak Twój to robiłem jak wyżej opisałem , moduł od 4t przy jednym krótkim znaczniku wyzwala iskrę na wolnych obrotach przy około 2 stopni przed gmp i przy max około 37stopni przed gmp a przy jednym i długim znaczniku kąt stały i widocznie odporny na zjawisko j/w , Czasami pomaga jak ktoś wyżej zauważył , oddalenie impulsatora od znacznika .

Awatar użytkownika
Savier
Administrator
Posty: 6305
Rejestracja: 2010-05-20, 18:47
GG: 0
Moje maszyny: Lelek '76
M21W2 '76
Gil spec. '75
Lokalizacja: Działdowo/Gdańsk
Kontaktowanie:

Re: przerywa CDI

Post autor: Savier » 2018-04-24, 15:54

Nie wymieniałeś jeszcze impulsatora :D.

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość