złożenie klaksonu

Odpowiedz
Maciej19
Posty: 5
Rejestracja: 2018-06-09, 22:17
GG: 0
Moje maszyny: WSK 125
Kontaktowanie:

złożenie klaksonu

Post autor: Maciej19 » 2018-06-10, 21:43

Witam! Panowie znalazłem ten klakson w częściach i nie wiem jak go złożyć. Próbowałem znaleźć jakieś zdjęcia w internecie, gdzie ukazane byłoby wnętrze, ale nic z tego. Mógłby mi ktoś pomóc i opisać jak to złożyć? A może jakieś zdjęcia?
Obrazek

halcik
Posty: 1659
Rejestracja: 2015-11-30, 09:25
GG: 0
Moje maszyny: WSK KOS 85 i inne
MZ ES 250/2 i inne
WFM OSA M52 i M50
Lokalizacja: Kutno
Kontaktowanie:

Re: złożenie klaksonu

Post autor: halcik » 2018-06-10, 22:01

Daj lepsze zdjęcie z np numeracja elementów

helmutt1
Posty: 101
Rejestracja: 2017-09-12, 11:39
GG: 0
Moje maszyny: WSK 125, wczesniej ETZ 250
Kontaktowanie:

Re: złożenie klaksonu

Post autor: helmutt1 » 2018-06-10, 22:05

Tydzień temu składałem swój i też nie wiem czy dobrze złożyłem. Nie pipczy a cos tylko tyka tyk tyk.

Maciej19
Posty: 5
Rejestracja: 2018-06-09, 22:17
GG: 0
Moje maszyny: WSK 125
Kontaktowanie:

Re: złożenie klaksonu

Post autor: Maciej19 » 2018-06-10, 22:13

Obrazek

sbanys
Posty: 924
Rejestracja: 2013-12-29, 20:10
GG: 0
Moje maszyny: WSK M06B,WSK M06B1,WSK M150,WSK M06-64,
WSK M06L,WSK M06Z2
Lokalizacja: Wolbrom
Kontaktowanie:

Re: złożenie klaksonu

Post autor: sbanys » 2018-06-10, 23:17

Żeby z takiej kupki złożyć w całość trzeba by mieć drugi na którym się będziesz wzorował.

Maciej19
Posty: 5
Rejestracja: 2018-06-09, 22:17
GG: 0
Moje maszyny: WSK 125
Kontaktowanie:

Re: złożenie klaksonu

Post autor: Maciej19 » 2018-06-11, 14:31

Dlatego prosiłbym o zdjęcie, jeśli ktoś posiada identyczny klakson.

sbanys
Posty: 924
Rejestracja: 2013-12-29, 20:10
GG: 0
Moje maszyny: WSK M06B,WSK M06B1,WSK M150,WSK M06-64,
WSK M06L,WSK M06Z2
Lokalizacja: Wolbrom
Kontaktowanie:

Re: złożenie klaksonu

Post autor: sbanys » 2018-06-11, 20:14


Maciej19
Posty: 5
Rejestracja: 2018-06-09, 22:17
GG: 0
Moje maszyny: WSK 125
Kontaktowanie:

Re: złożenie klaksonu

Post autor: Maciej19 » 2018-06-14, 21:48

Dzięki wielkie. Poczytałem, popatrzyłem, lecz znów wystąpił problem. Otóż złożyłem (wydawało mi się, że prawidłowo) klakson. Ze zdjęć wynikało, że to ma być złożone w ten sposób. Problem polega na tym, że po złożeniu części wewnętrznych nie mogę prawidłowo przyłożyć metalowej membrany w którą wchodzi śruba z metalowym elementem, który powinien stykać się ze zwojnicami. Dodaję zdjęcia. Macie jakiś pomysł gdzie znajduje się błąd?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

radar
Posty: 60
Rejestracja: 2015-12-19, 13:27
GG: 0
Moje maszyny: M06B3 '71
Lokalizacja: Lubelskie
Kontaktowanie:

Re: złożenie klaksonu

Post autor: radar » 2018-06-15, 21:49

Jeśli umiesz czytać rysunki, to może być pomocne:
https://books.google.pl/books?id=oDUP0H ... ek&f=false
Z tego co widzę na zdjęciach: źle założony popychacz - część bez gwintu powinna być wewnątrz sygnału i naciskać na przerywacz. Zwora (kotwica), czyli wg. Ciebie metalowy element, nie powinien stykać się z rdzeniami elektromagnesów - musi być szczelina.Samo ustawienie zwory tak, aby wisiała bezpośrednio nad rdzeniami, wymaga zgrania otworów w obudowie z wycięciami w membranie. Otwory nie są rozmieszczone symetrycznie i zgrywają się idealnie tylko w jednym położeniu. Po spełnieniu tego warunku ustawiasz zworę i wszystko skręcasz nakrętką m6. Jutro postaram się wrzucić zdjęcia z prawidłową kolejnością podkładek. Brakuje przekładek (dwóch) z preszpanu do membrany. Jak już uda Ci się poskładać trzeba wykonać regulację barwy dzwięku zachowując odpowiedni prąd pobierany przez klakson(z tego co pamiętam, to do 4A). Wytrwałości w montażu.

Maciej19
Posty: 5
Rejestracja: 2018-06-09, 22:17
GG: 0
Moje maszyny: WSK 125
Kontaktowanie:

Re: złożenie klaksonu

Post autor: Maciej19 » 2018-06-16, 23:45

Dzięki wielkie, na 100% pomoże. Jutro planuję się zabrać za to.

radar
Posty: 60
Rejestracja: 2015-12-19, 13:27
GG: 0
Moje maszyny: M06B3 '71
Lokalizacja: Lubelskie
Kontaktowanie:

Re: złożenie klaksonu

Post autor: radar » 2018-06-17, 11:31

Na górze od lewej strony: Popychacz; kotwica; trzy podkładki regulacyjne śr.16 mm gr.0,2 i 0,5 mm; podkładka dyst. śr.14 mm gr.3 mm; podkładka śr.20 mm; membrana; podkładka dyst. śr.14 mm gr.2 mm; podkładka śr.14 mm gr.1 mm; rezonator (tarcza alu); podkładka śr.14 mm gr.1 mm; nakrętka m6.
Na membranie masz trzy rodzaje wycieć na obwodzie. Pasowanie do obudowy robisz na najgłębszych. Najpłytsze powinny leżeć w płaszczyźnie równoległej do dłuższej krawędzi kotwicy. Membrana ma przetłoczenie skierowane na zewnątrz klaksonu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Walet
Posty: 113
Rejestracja: 2015-10-14, 20:19
GG: 0
Moje maszyny: WSK 175 "77
Lokalizacja: Staniszcze Wielkie
Kontaktowanie:

Re: złożenie klaksonu

Post autor: Walet » 2018-06-22, 15:33

Tak z innej beczki, rezonator jest z alu a membrana to zwykły arkusz blachy? Jak można ją "zregenerować", ocynk?

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość