prostownik selenowy- bezpiecznik

Odpowiedz
Bulioner
Posty: 14
Rejestracja: 2016-06-14, 09:22
GG: 0
Moje maszyny: WSK125 Gil '78,
VTX 1300, Kawasaki er5.
Lokalizacja: Skrzynice-Kolonia
Kontaktowanie:

prostownik selenowy- bezpiecznik

Post autor: Bulioner » 2018-08-09, 10:45

Koledzy przy ostatnim "grzebaniu" w mojej Wiesi zauważyłem, że nie ma bezpiecznika w prostowniku selenowym (pewnie wypadł).
Problem polega na tym, że motocykl normalnie jeździ, świeci i niezależnie od tego czy bezpiecznik włożę czy nie jest to samo.
Podpowiedzcie co może być nie tak? Druga rzecz- mam nowoczesny prostownik (taki kwadratowy) ktoś mi powie jak go podłączyć? Ma tylko jedno oznaczenie "+"
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

szef100
Posty: 322
Rejestracja: 2012-01-15, 20:32
Moje maszyny: WFM M06 1966
WSK M06 1957
MZ RT 125/2 1956
WSK KOBUZ 1978
Lokalizacja: Hańsk
Kontaktowanie:

Re: prostownik selenowy- bezpiecznik

Post autor: szef100 » 2018-08-09, 14:25

Brak załącznika

Bulioner
Posty: 14
Rejestracja: 2016-06-14, 09:22
GG: 0
Moje maszyny: WSK125 Gil '78,
VTX 1300, Kawasaki er5.
Lokalizacja: Skrzynice-Kolonia
Kontaktowanie:

Re: prostownik selenowy- bezpiecznik

Post autor: Bulioner » 2018-08-09, 15:24

mówisz o załączniku świateł?

radar
Posty: 61
Rejestracja: 2015-12-19, 13:27
GG: 0
Moje maszyny: M06B3 '71
Lokalizacja: Lubelskie
Kontaktowanie:

Re: prostownik selenowy- bezpiecznik

Post autor: radar » 2018-08-09, 17:01

Wyślij jeszcze raz foto.
Było już nie raz o tym, ale... Masz mostek prostowniczy. Wykorzystasz z niego tylko jedną diodę. Podłącz kabel od cewki ładowania pod jedno wejście AC mostka, a wyjście "+" pod zacisk w stacyjce. Dwóch wolnych styków mostka nie podpinaj. Taki układ da ok. 0.5 - 0.7 V straty napięcia ładowania. Podłącz, pomierz, powinno działać.

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość