Zapłon CDI Audiobas czy WSK Turbo?

JimmyPage
Posty: 183
Rejestracja: 2012-03-29, 02:42
GG: 0
Moje maszyny: WSK 125 M06 B3, WSK M21W2, Junak M10, Romety
Lokalizacja: Pińczów, Busko Zdrój, okolice
Kontaktowanie:

Zapłon CDI Audiobas czy WSK Turbo?

Post autor: JimmyPage » 2017-09-01, 13:59

Witam, z racji, że jak większość użytkowników czwórki dopadł mnie problem braku ładowania, zdecydowałem się na zapłon bezstykowy. I tu pojawiają się moje pytania. Jakie są różnice między zestawami od Audiobasa a Wsk turbo? Jakie macie z nimi doświadczenia? Który jest łatwiejszy w montażu? Czy komponenty użyte do ich budowy są identyczne, podobnej jakości? Chodzi mi o wersje podstawowe, czyli te słabsze.

Awatar użytkownika
Savier
Administrator
Posty: 6283
Rejestracja: 2010-05-20, 18:47
GG: 0
Moje maszyny: Lelek '76
M21W2 '76
Gil spec. '75
Lokalizacja: Działdowo/Gdańsk
Kontaktowanie:

Re: Zapłon CDI Audiobas czy WSK Turbo?

Post autor: Savier » 2017-09-01, 14:41

Cześć, na ten moment mam ostatni zapłon w wersji słabszej w promocyjnej cenie 315zł.
Zapłon wygląda tak jak tutaj, tylko odpowiednio jest zmieniony stator i regulator napięcia :). Podstawa zapłonu alu.
http://allegro.pl/wsk-175-shl-gazela-tu ... 57442.html

Na moim zapłonie Alien przejechał cały Złombol (z tego co wiem - teraz jedzie na następny :) ) i ostatnio jeden z forumowiczów (Marcin) bez zaglądania do świecy pojechał i wrócił z wyprawy na Rumunię :) https://youtu.be/0RvU6Um_C-A

Nie wiem czy coś lepiej może świadczyć o jakości :)

Awatar użytkownika
Skinder
Moderator
Posty: 2043
Rejestracja: 2007-03-22, 15:49
Moje maszyny: Perkoz 0001
Lokalizacja: Lubicz
Kontaktowanie:

Re: Zapłon CDI Audiobas czy WSK Turbo?

Post autor: Skinder » 2017-09-01, 14:47

Pewnie nie będę potraktowany miarodajnie, ale latam na 3 zapłonach WSK Turbo i nie ma żadnych problemów. Na te chwilę raczej nie odbiega niczym konkretnym, mam taki zapłon (150w) w swojej 175, u Magdy w kosie 150w z zewnętrzną regulacją i wersje 80w w romecie. Wszystko gra, pasuje, działa, w razie jakiś wątpliwości bezproblemowy kontakt no i nie ukrywajmy, niższa cena też zachęca. Oferta też szeroka, jest z czego wybierać, ja akurat w tej chwili czekam za zapłonem do charta, szybko poszły i nie załapałem się...

JimmyPage
Posty: 183
Rejestracja: 2012-03-29, 02:42
GG: 0
Moje maszyny: WSK 125 M06 B3, WSK M21W2, Junak M10, Romety
Lokalizacja: Pińczów, Busko Zdrój, okolice
Kontaktowanie:

Re: Zapłon CDI Audiobas czy WSK Turbo?

Post autor: JimmyPage » 2017-09-02, 02:41

A jak ze ściągaczem do magneta? Pasuje oryginalny? 2

Awatar użytkownika
piter_dzn
Posty: 405
Rejestracja: 2012-02-20, 22:05
GG: 9801466
Moje maszyny: Wsk M06B3 (3szt)
WSK M21W2 Kobuz
Romet x2
Simson sr50
Lokalizacja: Działoszyn
Kontaktowanie:

Re: Zapłon CDI Audiobas czy WSK Turbo?

Post autor: piter_dzn » 2017-09-02, 07:33

JimmyPage pisze:
2017-09-02, 02:41
A jak ze ściągaczem do magneta? Pasuje oryginalny? 2
Oryginalny nie pasuje. Zapytaj sprzedającego czy w zestawie jest ściągacz, wtedy będziesz wiedział ;)

Awatar użytkownika
BikerDS
Sponsor
Posty: 670
Rejestracja: 2013-07-17, 07:44
GG: 4533379
Moje maszyny: WSK M06B3 1977
MZ TS 250 1974
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:

Re: Zapłon CDI Audiobas czy WSK Turbo?

Post autor: BikerDS » 2017-09-02, 08:27

I AudioBas i Savier dodają ściągacz.

Awatar użytkownika
Szczepan
Posty: 1629
Rejestracja: 2009-05-14, 15:05
Moje maszyny: M06B3 Promot 200ccm
Lokalizacja: Gródki k.Działdowa
Kontaktowanie:

Re: Zapłon CDI Audiobas czy WSK Turbo?

Post autor: Szczepan » 2017-09-02, 09:17

Jeżdżę już parę lat na zapłonach od Saviera i jestem zadowolony ;)
Ekipa WSKTurbo.pl

JimmyPage
Posty: 183
Rejestracja: 2012-03-29, 02:42
GG: 0
Moje maszyny: WSK 125 M06 B3, WSK M21W2, Junak M10, Romety
Lokalizacja: Pińczów, Busko Zdrój, okolice
Kontaktowanie:

Re: Zapłon CDI Audiobas czy WSK Turbo?

Post autor: JimmyPage » 2017-09-18, 14:34

Zapłon kupiony i zamontowany. Wszystko chodzi. Pozostała jeszcze kwestia dokładnej regulacji wyprzedzenia zapłonu. Pytanie do użytkowników CDI: czy u was też Iskra na świecy jest ledwo widoczna? Na oryginalnym zapłonie była wizualnie dużo mocniejsza i wystarczyło lekko kopnac starter aby się pojawiła a w CDI trzeba porządnie machnąć kopką aby się pojawiła. Motocykl mimo to chodzi poprawnie, ale nie ma możliwości odpalić go na tzw pół kopniecia

@ndipl
Posty: 4
Rejestracja: 2013-08-08, 08:38
GG: 0
Moje maszyny: WSK 125 M06B3
Lokalizacja: Żnin
Kontaktowanie:

Re: Zapłon CDI Audiobas czy WSK Turbo?

Post autor: @ndipl » 2017-09-21, 21:15

Iskra jest "drobniejsza", ale bardziej skoncentrowana i ładunek jest większy na świecy. Na pół kopniaka nie pali, to trzeba po prostu dobrze podregulować kąt wyprzedzenia i będzie dobrze :) Wtedy nawet odpali jak "Simek Karasia"

Awatar użytkownika
Szczepan
Posty: 1629
Rejestracja: 2009-05-14, 15:05
Moje maszyny: M06B3 Promot 200ccm
Lokalizacja: Gródki k.Działdowa
Kontaktowanie:

Re: Zapłon CDI Audiobas czy WSK Turbo?

Post autor: Szczepan » 2017-09-22, 22:55

Jeśli odpowiednio wyregulujesz wyprzedzenie to będzie paliło na pół kopa ;) Ja bez żadnego problemu odpalam na tzw. jeden ząbek na CDI.
Ekipa WSKTurbo.pl

Mixol
Posty: 565
Rejestracja: 2014-08-19, 12:07
GG: 0
Moje maszyny: WSK M06Z2 1963 r.
M06B3 1980 r.
Minsk Romet Typ 400A 1990 r.
Lokalizacja: Duchnów
Kontaktowanie:

Re: Zapłon CDI Audiobas czy WSK Turbo?

Post autor: Mixol » 2017-09-23, 06:57

A jak oddaje w kopniak to za wczesny ?Muszę lampą stroboskopową ustawić.

Awatar użytkownika
Szczepan
Posty: 1629
Rejestracja: 2009-05-14, 15:05
Moje maszyny: M06B3 Promot 200ccm
Lokalizacja: Gródki k.Działdowa
Kontaktowanie:

Re: Zapłon CDI Audiobas czy WSK Turbo?

Post autor: Szczepan » 2017-09-23, 09:28

Za wczesny.
Ekipa WSKTurbo.pl

JimmyPage
Posty: 183
Rejestracja: 2012-03-29, 02:42
GG: 0
Moje maszyny: WSK 125 M06 B3, WSK M21W2, Junak M10, Romety
Lokalizacja: Pińczów, Busko Zdrój, okolice
Kontaktowanie:

Re: Zapłon CDI Audiobas czy WSK Turbo?

Post autor: JimmyPage » 2017-09-24, 21:40

Wątpie żeby zapaliłą na pół kopa , no chyba, że bardzo szybką nogę trzeba mieć:) przy lekkim kopaniu iskry nie ma w ogóle . Motocykl ogólnie pracuje poprawnie, wyprzedzenie ustawione na 3,8 przed gmp , bardzo ładnie trzyma niskie obroty i odpala bez problemu z czym, że to kopniecie musi być silne i szybkie bo inaczej nie ma mowy aby pojawiła się iskra.

Awatar użytkownika
CrazyMario
Posty: 246
Rejestracja: 2013-04-26, 22:43
GG: 7935765
Moje maszyny: M06-64
Lokalizacja: Stolno
Kontaktowanie:

Re: Zapłon CDI Audiobas czy WSK Turbo?

Post autor: CrazyMario » 2017-09-25, 12:18

Który z nich ma zapłon do komara - do silnika kwadraciaka ?
Chętnie pilnie nabędę.

Awatar użytkownika
Skinder
Moderator
Posty: 2043
Rejestracja: 2007-03-22, 15:49
Moje maszyny: Perkoz 0001
Lokalizacja: Lubicz
Kontaktowanie:

Re: Zapłon CDI Audiobas czy WSK Turbo?

Post autor: Skinder » 2017-09-25, 14:25

Przynajmniej na te chwilę tylko WSK Turbo.

Awatar użytkownika
CrazyMario
Posty: 246
Rejestracja: 2013-04-26, 22:43
GG: 7935765
Moje maszyny: M06-64
Lokalizacja: Stolno
Kontaktowanie:

Re: Zapłon CDI Audiobas czy WSK Turbo?

Post autor: CrazyMario » 2017-09-26, 09:05

Kojarzysz jakiś sklep gdzie to mają - chciałbym pilnie zamówić.

Awatar użytkownika
Szczepan
Posty: 1629
Rejestracja: 2009-05-14, 15:05
Moje maszyny: M06B3 Promot 200ccm
Lokalizacja: Gródki k.Działdowa
Kontaktowanie:

Re: Zapłon CDI Audiobas czy WSK Turbo?

Post autor: Szczepan » 2017-09-26, 09:37

Ekipa WSKTurbo.pl

tomcio
Posty: 73
Rejestracja: 2017-03-26, 13:24
GG: 0
Moje maszyny: WSK125- WSK175 KOBUZ -KOMAR2352
Lokalizacja: Miechów
Kontaktowanie:

Re: Zapłon CDI Audiobas czy WSK Turbo?

Post autor: tomcio » 2017-11-18, 22:09

Panowie chciał bym, się doradzić w sprawie cdi. Jeżdżę kobuzem na takowym zapłonie i dziś wsk zgasła w trakcie jazdy, brakło iskry :razz: . Po rozgmeraniu w trasie okazało się że z przekażnika wypłynęła woda (deszcz myjnia) zrobiło swoje. Po założeniu innego przekażnika nadal niema iskry, Stator daje jakiś tam prą, przypuszczam że może to być moduł ale, światła w wsce zrobię ale co do takiej ściślejszej elektroniki to poprostu nie znam się na tym. Czy mógł by mi ktoś powiedzieć jaki moduł kupić i ten przekażnik, bo są moduły na allegro po 20 zl. Czy to nie padnie za jakiś czas. I czy ktoś miał awarie tego podczas eksploatacij nie wywołaną czynnikiem trzecim.... Może jest opcja założenia jakiegoś solidniejszego. W przyszłym sezonie chce przejechać z pod krakowa nad morze :evil: i ta dzisiejsza awaria trochę pohamowała moją pewność co do tego zapłonu. Proszę o podpowiedż, bo jak moja WSK nie chodzi to przecie SPAĆ NIE MORZNA :evil: :evil: :evil:

tomcio
Posty: 73
Rejestracja: 2017-03-26, 13:24
GG: 0
Moje maszyny: WSK125- WSK175 KOBUZ -KOMAR2352
Lokalizacja: Miechów
Kontaktowanie:

Re: Zapłon CDI Audiobas czy WSK Turbo?

Post autor: tomcio » 2017-11-19, 16:57

???? ktoś się wypowie???? :papa:

Awatar użytkownika
jjaworskyy
Posty: 576
Rejestracja: 2011-09-25, 20:51
GG: 0
Moje maszyny: M06B3
KoBuz
Lokalizacja: Gdańsk
Kontaktowanie:

Re: Zapłon CDI Audiobas czy WSK Turbo?

Post autor: jjaworskyy » 2017-11-19, 17:22

Mam cdi w swojej trójce, kiedyś zle podpialem kable i spaliłem moduł. Kupiłem drugi identyczny na allegro i śmiga do dzisiaj. Musisz pamiętać żeby kupić do 2t odblokwany, A najlepiej napisz do audio albo saviera

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość