!! Wyprawa BałkanTrip wraz z Naszymi forumowiczami !! Więcej informacji : TUTAJ.

!! Wyścigi w Koszalinie w ramach VeteranCup !! Więcej informacji : TUTAJ.

INSTALACJA ELEKTRYCZNA WSK 175 pytania, problemy itd.

Re: Elektryka wsk 175 z silnikiem w2a

Postprzez gabste » 2008-06-18, 07:08

precyzyjniej to nie wiem jak się zwą
od początku napiszę jak zmieniam pozycje stacyjki kluczem to światła (wydaje mi się ze postojowe) świecą się w położeniu 2 i3 i chyba tez 4 są to tylnia ta mała wąska i przednia tez mała.

Następną rzeczą jest bo jak się świeci cały czas ta mała z tyłu to nie wiem czy po wciśnięciu hamulca tylnego a duża tylnia ma zgasnąć czy zaświecić (wydawało mi się ze ma się zaświecić ) ale i tak za bardzo różnicy to nie widać .

I czemu ta duża z przodu nie świeci.
gabste

Avatar użytkownika
 
Posty: 627
Wiek: 28
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Dołączył(a): 2007-11-19, 17:43
GG: 0
Moje maszyny: wsk 175
636B 04

Re: Elektryka wsk 175 z silnikiem w2a

Postprzez Wojtek » 2008-06-18, 11:14

Światło stopu ma się zapalić po wciśnięciu hamulca. Z tego co mówisz pozycyjne świecą się prawidłowo. Jeśli nie widzisz różnicy po wciśnięciu hamulca to znaczy że 'stop' nie działa. Żarówka pozycyjnego ma 5W a stopu 21W. Rożnica w jasności jest zasadnicza i nie do przeoczenia.

Światło mijania lub drogowe świeci się tylko przy zapalonym silniku. Jeśli się nie świeci to znaczy że obwód jest gdzieś przerwany lub żarówka przepalona.

Jeżeli tych wszystkich prób dokonujesz bez akumulatora to nie zauważysz świecenie światła stop. Pisałem już kilka razy na początku tematu o mocy tej prądnicy. A w innym temacie bardzo ładnie ktoś wytłumaczył potrzebę posiadania akumulatora.
Bynajmniej i przynajmniej to dwa słowa o kompletnie różnym znaczeniu. Nie używa się ich zamiennie!!!!!!!!!
Wojtek

Avatar użytkownika
 
Ranga: Moderator
Posty: 910
Wiek: 28
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Dołączył(a): 2007-01-12, 18:22
GG: 0

Re: Elektryka wsk 175 z silnikiem w2a

Postprzez gabste » 2008-06-18, 11:50

oj sorki zapomniałem dodać ze to sprawdzam na samym akumulatorze na wyłączonym silniku czyli ta duża żarówka przednia bedzie świecić jak silnik bedzie pracować????
a co do stopu to jest tak że świeci ta mała a po wciśnięci widać ze ta większa zaczyna świecić ale to za bardo jaśniej nie jest , i mam takie pytanie czy podczas jazdy ta mała zgaśnie czy ta większa bedzie mocniej świecić???
gabste

Avatar użytkownika
 
Posty: 627
Wiek: 28
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Dołączył(a): 2007-11-19, 17:43
GG: 0
Moje maszyny: wsk 175
636B 04

Re: Elektryka wsk 175 z silnikiem w2a

Postprzez regis440 » 2008-06-18, 20:06

gabste napisał(a): czy podczas jazdy ta mała zgaśnie czy ta większa bedzie mocniej świecić???


maja sie swiecic obie na raz, z tym ze ta od stopu(powinna byc wieksza, )4 razy mocniej

jakie masz zarowki(jaka moc) tak jak wojtek napisal, maja byc do pozycyjnego 5W, i stop 15lub 21

jakie masz napieie w instalacji 12 czy 6v, bo jezeli 6 to jezeli masz do stopu arowke 21W 12V to on tez slabo bedzie swiecic,(5W)
regis440
 
Posty: 57
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 2008-03-15, 20:32

Re: Elektryka wsk 175 z silnikiem w2a

Postprzez gabste » 2008-06-18, 21:30

no nie zarówki są dobre wczoraj jeszcze klakson działał a dzisiaj po wcisnieciu tak jakby zwarcie było
gabste

Avatar użytkownika
 
Posty: 627
Wiek: 28
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Dołączył(a): 2007-11-19, 17:43
GG: 0
Moje maszyny: wsk 175
636B 04

Re: Elektryka wsk 175 z silnikiem w2a

Postprzez gabste » 2008-06-26, 19:58

POMOCY
Witam bardziej sprecyzuje pytania:
1.Czy ta mała przednia i tylnia żarówka będzie zawsze świecić na pozycji kluczyka 2,3,4???(podczas jazdy i postoju??)

2.Co moze być nie tak jak na pozycji 3 powinna się zaświecić ta duża żarówka,
(żarówka jest dobra na 100% a jeśli nie to to co ???? cewki świetlne???

Sprawdzałem za pomocą prubówki i te cewkiświetlne wogole nie daja prodów co moze być nie tak?????? padniete cewki????


A tak to klakson kierunki działają proszę o szybką pomoc
tutaj są dwa dzisiejsze filmiki :]
http://pl.youtube.com/watch?v=nAMMMQ2n2SA

http://pl.youtube.com/watch?v=Srvr2Fk6du0
gabste

Avatar użytkownika
 
Posty: 627
Wiek: 28
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Dołączył(a): 2007-11-19, 17:43
GG: 0
Moje maszyny: wsk 175
636B 04

Re: Elektryka wsk 175 z silnikiem w2a

Postprzez Wojtek » 2008-06-26, 20:19

Sprawdzałem za pomocą prubówki i te cewkiświetlne wogole nie daja prodów co moze być nie tak?????? padniete cewki????

Sam sobie odpowiadasz. Jeśli cewki nie wytwarzają napięcia to nie szukaj przyczyny gdzie indziej tylko w nich samych.

Światło pozycyjne przednie powinno się świecić w pozycjach 2 3 i 4. 3 razem ze światłem mijania.
Bynajmniej i przynajmniej to dwa słowa o kompletnie różnym znaczeniu. Nie używa się ich zamiennie!!!!!!!!!
Wojtek

Avatar użytkownika
 
Ranga: Moderator
Posty: 910
Wiek: 28
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Dołączył(a): 2007-01-12, 18:22
GG: 0

Re: Elektryka wsk 175 z silnikiem w2a

Postprzez regis440 » 2008-06-26, 20:22

gabste napisał(a):POMOCY

1.Czy ta mała przednia i tylnia żarówka będzie zawsze świecić na pozycji kluczyka 2,3,4???(podczas jazdy i postoju??)



musisz popatrzec na schemat jak to podlaczyles, tam jest to opisane w ktorych pozycjach kluczyka lampki swieca, a beda swiecic tak dlugo az sie rozladuje akumulator


Sprawdzałem za pomocą prubówki i te cewkiświetlne wogole nie daja prodów co moze być nie tak?????? padniete cewki????



moga być padniete cewki, jakaś przerwa, albo zwarcie, bierz miernik i posprawdzaj
regis440
 
Posty: 57
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 2008-03-15, 20:32

Re: Czy na takim podłączeniu 175 odpali ? schematy

Postprzez virussek105 » 2008-07-06, 10:58

SHOEI nie masz racji o tym że wsk nie będzie poprawnie pracować bez AQ mam WSK 175 ktora pali z pierwszego kopa (niekiedy 2) z prądnicy i to zależy od tego jak masz ustawiony zapłon rozwarcie na platynce oraz świecy... kiedy przyrównałem moją WueSKe z WueSKą z AQ to nie ma różnicy a nawet moja lepiej "szła" bo mam bardzo dobrze zrobiony silnik chodź tamta też nie była zła mam inst 12V i mogł bym tak jezdzić i jezdzić ale potrzebne mi są swiatła i zrobie na org. ale jesli możesz to doradź mi która inst bedzie lepsza 12v czy 6v sam jestem za 12v
Pozdrawiam!!!
virussek105
 
Posty: 1
Wiek: 27
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 2008-02-04, 13:50
GG: 0
Moje maszyny: 125 kos
mz trophy
wsk 175

Re: Czy na takim podłączeniu 175 odpali ? schematy

Postprzez Shoei » 2008-07-06, 13:29

Skoro twierdzisz ze tak wszystko masz ladnie zrobione i ja nie mam racji w takim razie wychodzi ze to ja sie powinienem ciebie radzic w kwestii robienia instalacji. Ja nie twierdze ze zle bedzie chodzila bez akumulatora. Skoro twierdzisz jednak ze wiesz lepiej zrob sobie sam.
http://wsk-perkoz.blogspot.com Kupie motocykl oraz części do WSK Perkoz
Shoei

Avatar użytkownika
 
Posty: 165
Wiek: 32
Lokalizacja: Lubartów
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Dołączył(a): 2007-06-06, 03:19
GG: 1233445
Moje maszyny: www.wsk-perkoz.blogspot.com

Re: Czy na takim podłączeniu 175 odpali ? schematy

Postprzez ŻbiKu » 2008-07-06, 15:02

Może fora pomyliłeś? Oficjalnie ci uzmysławiam, że jest to forum miłośników motocykli WSK. Masz bez AQ fajnie, spoko, super ale szajsu nie wciskaj innym. Nie oczekuje na ten post żadnej odpowiedzi.
ŻbiKu

Avatar użytkownika
 
Posty: 1568
Wiek: 25
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Dołączył(a): 2007-01-02, 22:10
GG: 0
Moje maszyny: WSK 175 KOBUZ CUSTOM 82`

Re: Czy na takim podłączeniu 175 odpali ? schematy

Postprzez Shoei » 2008-07-06, 18:17

To do mnie Żbiku?
http://wsk-perkoz.blogspot.com Kupie motocykl oraz części do WSK Perkoz
Shoei

Avatar użytkownika
 
Posty: 165
Wiek: 32
Lokalizacja: Lubartów
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Dołączył(a): 2007-06-06, 03:19
GG: 1233445
Moje maszyny: www.wsk-perkoz.blogspot.com

Instalacja WSK 175 Kobuz

Postprzez Mateusz WSK » 2009-03-06, 10:44

patrzyłem na schemacie i nie tam tych kabli.
gdy kupiłem WSKe to te kable nie były podłączone.
może mi ktoś powiedzieć od czego one są i czy mają być gdzieś podpięte ?
czy mają zostać luźno jak są ? kable są org. nie podokładane :P.

http://img15.imageshack.us/my.php?image=imgp0127.jpg
http://img15.imageshack.us/my.php?image=imgp0128.jpg
http://img18.imageshack.us/my.php?image=imgp0129.jpg
http://img18.imageshack.us/my.php?image=imgp0130.jpg

przepraszam za kiepską jakość, fotki w nocy robione i wyszły jak widac.
pozdr.
Mateusz WSK
 
Posty: 1072
Wiek: 23
Lokalizacja: Wiązownica (Podkarpackie) RJA
Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 2008-02-11, 21:47
GG: 514342
Moje maszyny: 175 Kobuz 82r, B3 78r, B3 84r, Pannonia 250 61r.

Re: Instalacja WSK 175 Kobuz

Postprzez KoSzU » 2009-03-06, 14:52

Najprawdopodobniej są to kable od kierunków jeśli dobrze pamiętam to właśnie niebieskie :)
Jeśli masz zdemontowane kierunki kabelki są od tego :]
Co Boskie Bogu, resztę temu co Kocham! Wueska! :D
http://imageshack.us/g/11/dsc04225hc.jpg/
KoSzU

Avatar użytkownika
 
Posty: 621
Wiek: 21
Lokalizacja: Białystok
Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Dołączył(a): 2008-03-22, 20:24
GG: 8813802

Re: Instalacja WSK 175 Kobuz

Postprzez Mateusz WSK » 2009-03-06, 22:13

no bo właśnie kierunków w ogóle nie miałem założonych, więc być moze do nich one są :)
dzięki za odp.
pozdr.
Mateusz WSK
 
Posty: 1072
Wiek: 23
Lokalizacja: Wiązownica (Podkarpackie) RJA
Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 2008-02-11, 21:47
GG: 514342
Moje maszyny: 175 Kobuz 82r, B3 78r, B3 84r, Pannonia 250 61r.

Re: Instalacja WSK 175 Kobuz

Postprzez KoSzU » 2009-03-06, 22:31

Jeśli nie masz migaczy to na 100% to ;)
Co Boskie Bogu, resztę temu co Kocham! Wueska! :D
http://imageshack.us/g/11/dsc04225hc.jpg/
KoSzU

Avatar użytkownika
 
Posty: 621
Wiek: 21
Lokalizacja: Białystok
Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Dołączył(a): 2008-03-22, 20:24
GG: 8813802

Re: Instalacja WSK 175 Kobuz

Postprzez Mateusz WSK » 2009-03-18, 21:51

potrzebuję jeszcze pomocy.
dzisiaj sprawdzałem iskre.załozyłem akumulator ( 3 tygodnie nie ładowany ).iskra jest, postojówka z przodu i podświetlenie licznika.natomiast nie ma z tyłu postojówki i stopu.czy to może być wina słabe akumulatora ? postojówka i podświetlenie słabo świeciły.
nie mam narazie możliwości odpalenia więc nie wiem czy są swiatła mijania i drogowe.do tylnych żarówek i tak to chyba nie ma wpływu.klakson tez sie nie odzywa.iskre sprawdzałem za pomoca kręcenia czopem ponieważ rozebrane jest sprzęgło.iskierka pojawiała sie regularnie co jeden obrót.tak więc kłopot w słabym akumulatorze czy źle podłączonych kablach ? aha, gdy kupiłem Kobuza to było tylko tylne światło. z przodu nie było masy, tzn kabel odłączony, przy stopie tez więc wiadomo czemu nie było stopu i światła z przodu.inne elementy też nie działały.tylko tylne światło było.

drugie pytanie:
czy cewke zapłonową można podłączyć obojętnie jak ? nie pamiętam jak było prędzej.gdy zamieniłem kable iskra była.
o ile dobrze pamiętam przy styku jednym jest nr 15, przy drugim 22.nie pamiętam czy napewno takie cyferki.
jeżeli musi być konkretnie podłączona to gdzie czarny a gdzie białe ?
proszę o pomoc.
aha, instalacja jest org. bez przeróbek żadnych.
pozdr.
Mateusz WSK
 
Posty: 1072
Wiek: 23
Lokalizacja: Wiązownica (Podkarpackie) RJA
Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 2008-02-11, 21:47
GG: 514342
Moje maszyny: 175 Kobuz 82r, B3 78r, B3 84r, Pannonia 250 61r.

Re: Instalacja WSK 175 Kobuz

Postprzez KoSzU » 2009-03-18, 21:54

Mus by było poprawnie podłączone oznaczenia na cewce to 1 i 15 pod 1. idzie czarny pod 15. idzie biały a co do pozycji z tyłu nie wiem może żarówka sprawdzałeś??
Co Boskie Bogu, resztę temu co Kocham! Wueska! :D
http://imageshack.us/g/11/dsc04225hc.jpg/
KoSzU

Avatar użytkownika
 
Posty: 621
Wiek: 21
Lokalizacja: Białystok
Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Dołączył(a): 2008-03-22, 20:24
GG: 8813802

Re: Instalacja WSK 175 Kobuz

Postprzez 175mirek » 2009-03-18, 23:10

Tylna lampa może nie łapać Ci masy.Ja tak miałem.Sprawdz czy jest masa.
Motocykle to nie wszystko ale bez nich wszystko jest niczym...
175mirek

Avatar użytkownika
 
Posty: 436
Wiek: 20
Lokalizacja: Kock
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Dołączył(a): 2008-07-09, 18:52
GG: 1103489

Re: Instalacja WSK 175 Kobuz

Postprzez Mateusz WSK » 2009-03-18, 23:21

sprawdzałem, z tyłu jest dobrze podłączone.kable czyściłem jak i styki.gdy naładuje akumulator, złożę silnik i posprawdzam kable zobaczy sie co jest.
ok dzięki za pomoc w podłączeniu cewki :)
pozdr.
aha,żarówki wszystkie są nowe.przed założeniem sprawdzałem wszystkie :)
Mateusz WSK
 
Posty: 1072
Wiek: 23
Lokalizacja: Wiązownica (Podkarpackie) RJA
Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 2008-02-11, 21:47
GG: 514342
Moje maszyny: 175 Kobuz 82r, B3 78r, B3 84r, Pannonia 250 61r.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do WSK 175



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość