INSTALACJA ELEKTRYCZNA WSK 175 pytania, problemy itd.

ukł elektr.

Postprzez wskyellow » 2007-05-25, 21:37

jeszcze jedno pytanko
mam wskę 175 M21 W2, z czego wynika, że schemat ukł. elektrycznego powinien być taki: http://arecki113.republika.pl/schematy/6vwsk175.jpg

natomiast ten jaki mam bardziej przypomine ten http://arecki113.republika.pl/schematy/ ... alacja.gif
, czyli kobuzowski.
pomóżcie

[ Dodano: 2007-05-25, 21:40 ]
p.s.
chodzi mi głównie o listtwę zaciskową bezpiecznika
Ojciec, od którego motór dostałem twierdzi że z elektryką nic nie było gmerane
wskyellow

Avatar użytkownika
 
Posty: 72
Wiek: 24
Lokalizacja: Sędziejowice
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 2007-05-24, 23:16

Postprzez Berek » 2007-05-26, 01:50

Te schematy na pierwszy rzut oka są takie same.
Ten pierwszy skopiowany z ksiązki nie zawiera obwodu swiateł i kierunkowskazów(w książce są one podane oddzielnie)
W drugim jest wszystko razem


P.S.
Prosze przedstaw się a potem najpierw zadawaj pytania ok?
Berek

Avatar użytkownika
 
Posty: 140
Wiek: 30
Lokalizacja: Łódź/Letterkenny
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 2007-01-03, 00:49

Postprzez qwert45 » 2007-05-26, 19:11

W tym schemacie skopiowanym z książki to jest tylko schemat połączeń kabli. To schemat tej listwy zaciskowej, a na drugim jest narysowana ta listwa. Te dwa schematy różnią się kolorami kabli, na drugim są narysowane kierunki i światła główne. Moim zdaniem lepiej jest zrobić wszystko według tego drugiego, bo na nim prąd ładowania jest ciągle ok. 3,5A, czyli ciągle ładują dwie cewki połączone równolegle. W tym skopiowanym z książki normalnie ładuje jedna cewka (2A), gdy włączymy światła to ładują dwie (3,5A)
qwert45

Avatar użytkownika
 
Posty: 234
Wiek: 23
Lokalizacja: Łosice
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 2007-02-22, 17:34

Postprzez wskyellow » 2007-05-26, 20:32

qwert45,
masz rację, ale czy nie będę musiał kupić większego (więcej amper) akumulatora 6V, bo 3,5 ampera to trochę za dużo jak na aq 11 ah
wskyellow

Avatar użytkownika
 
Posty: 72
Wiek: 24
Lokalizacja: Sędziejowice
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 2007-05-24, 23:16

Postprzez andi » 2007-05-28, 14:53

3,5 Ampera tj. tyle ile pobiera Ci żarówka od stopu czyli 21 Watt , a więc nie ma mowy o tym by było za dużo.
Gdybyś jakimś cudem miał ładowanie 50 Amperów to też nie będzie za dużo, ważne jest by nie przekroczyć optymalnej wartości napięcia ładowania = 7,2 Volta przy instalacji 6 Voltowej i 14,4 Volta przy instalacji 12 Voltowej .
Staraj się najpierw czytać wcześniejsze tematy, tam jest dużo wiedzy opisanej i wyjaśnionej ze szczegółami .
No chyba że Twoim zamiarem jest w krótkim czasie napisać dużo niepotrzebnych postów, lecz wtedy nie licz na to że ktoś będzie na nie odpowiadał .
andi
 
Posty: 376
Wiek: 52
Lokalizacja: Wołczyn
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 2007-01-22, 14:03

Postprzez wskyellow » 2007-05-28, 18:36

dobra,
może mi jeszcze ktoś powiedzieć, dla czego na tym schemacie od kobuza, przy stacyjce na wtykach nr. 17, 17 i 17a nie są podłączone żadne kabelki?
wskyellow

Avatar użytkownika
 
Posty: 72
Wiek: 24
Lokalizacja: Sędziejowice
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 2007-05-24, 23:16

Postprzez Wojtek » 2007-05-28, 20:34

Nie ma potrzeby użycia tych styków. W wersji 6V służą one do 'włączenia' drugiej cewki ładowania. W wersji 12V obie cewki połączone szeregowo ładują akumulator niezależnie od tego czy jedziemy na światłach czy bez nich.
Bynajmniej i przynajmniej to dwa słowa o kompletnie różnym znaczeniu. Nie używa się ich zamiennie!!!!!!!!!
Wojtek

Avatar użytkownika
 
Ranga: Moderator
Posty: 910
Wiek: 28
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Dołączył(a): 2007-01-12, 18:22
GG: 0

Postprzez qwert45 » 2007-06-01, 21:02

Prąd ładowania jest proporcjonalny do prądu pobieranego przez odbiorniki w motorze. Niestety niema tam żadnego regulatora, wiec prąd morze trochę się zmieniać, ale to nie powinno zaszkodzić akumulatorowi. Słyszałem o dużym kondensatorze podłączonym w obwód ładowania. Taki kondensator mógł by trochę wyrównywać ładowanie, do ono jest tam impulsowe, no chyba, że się mylę.
qwert45

Avatar użytkownika
 
Posty: 234
Wiek: 23
Lokalizacja: Łosice
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 2007-02-22, 17:34

schemat instalacji elektrycznej wsk dudek

Postprzez przemo9191 » 2007-07-18, 14:46

czy ktoś może ma schemat instalacji do dudka
przemo9191

Avatar użytkownika
 
Posty: 23
Wiek: 22
Lokalizacja: mogielnica
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 2007-07-01, 17:37

Postprzez pawel15 » 2007-07-18, 14:50

Tu masz schemat od Kobuza chodź nie wiem czy bezie pasować.
http://wsk_fenix.republika.pl/images/schemat_kobuz.gif
pawel15

Avatar użytkownika
 
Posty: 1191
Wiek: 23
Lokalizacja: Dąbie
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Dołączył(a): 2007-01-31, 19:41
GG: 2782862
Moje maszyny: WSK B3 i "Kos" 1980, WSK B3 1977, WSK B1 1969

Postprzez GuZioR » 2007-07-18, 16:11

http://wueska.pl/viewtopic.php?p=9057#9057
Pod tym adresem wstawiłem schemat. Wiec tam masz wszystko.
PzDr
Po prostu kocham to co robie...

Zapraszam do oglądania zdjęć mojej WSK, schematów do motoru, danych technicznych, instrukcji obsługi na stronie http://guzior.fotosik.pl/
GuZioR

Avatar użytkownika
 
Posty: 57
Wiek: 25
Lokalizacja: Dąbrowica/Nowy Targ
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 2007-05-08, 16:06

Postprzez przemo9191 » 2007-07-18, 18:56

mam jeszcze jedno pytanko: jak wygląda ta listwa zaciskowa?
przemo9191

Avatar użytkownika
 
Posty: 23
Wiek: 22
Lokalizacja: mogielnica
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 2007-07-01, 17:37

Postprzez GuZioR » 2007-07-18, 20:13

Listwa zaciskowa jest to takie pudełeczko gdzie jest bezpiecznik i są podpięte wszystkie kable u ciebie idą do listwy kable koloru (brązowy, czerwony, czarny, żółty i niebieski)
Nie wiem jak jest w DUDK-u ale w KOBUZIE znajduje sie pod siedzeniem i myślę ze w DUDKU też tak będzie.
Po prostu kocham to co robie...

Zapraszam do oglądania zdjęć mojej WSK, schematów do motoru, danych technicznych, instrukcji obsługi na stronie http://guzior.fotosik.pl/
GuZioR

Avatar użytkownika
 
Posty: 57
Wiek: 25
Lokalizacja: Dąbrowica/Nowy Targ
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 2007-05-08, 16:06

układ elektryczny wsk 175

Postprzez karol-nowy » 2007-08-23, 11:27

witam . mam proŚbe, czy ma ktos z was jakis schemat dotyczacy układu zapłonowego i elektryki do wski 175?? chodzi mi m.in. o to jaki kabelek gdzie podłĄczyc : ktore od ładowania, ktore od swiateł i tak dalej... gdzie i jak je podłĄczyc.
Ostatnio edytowano 2007-08-23, 20:51 przez karol-nowy, łącznie edytowano 1 raz
Motor jest bogiem, jazda nałogiem, benzyna podstawą a freestyle zabawą
karol-nowy

Avatar użytkownika
 
Posty: 14
Wiek: 23
Lokalizacja: ząbki ok wawy
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 2007-08-21, 16:41

Postprzez szef1990 » 2007-08-23, 11:29

z tego co pamietam to bylo juz mase schematów podane w archiwalnych postach
szef1990
 
Posty: 94
Wiek: 43
Lokalizacja: Net
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 2007-03-20, 19:51

Postprzez karol-nowy » 2007-08-23, 11:41

szukałem wszędzie i nigdzie nie moge tego znaleŹc.
Ostatnio edytowano 2007-08-23, 20:52 przez karol-nowy, łącznie edytowano 1 raz
Motor jest bogiem, jazda nałogiem, benzyna podstawą a freestyle zabawą
karol-nowy

Avatar użytkownika
 
Posty: 14
Wiek: 23
Lokalizacja: ząbki ok wawy
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 2007-08-21, 16:41

Postprzez szef1990 » 2007-08-23, 12:26

Schemacik
szef1990
 
Posty: 94
Wiek: 43
Lokalizacja: Net
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 2007-03-20, 19:51

Postprzez karol-nowy » 2007-08-23, 16:35

Dzięki, trochę to mi może pomoże, a nie wiesz czemu jeśli mam zasilanie 12v i aqumula 12v to szybko mi on sie rozładowuje i cewka strasznie sie grzeje ??
Ostatnio edytowano 2007-08-23, 20:53 przez karol-nowy, łącznie edytowano 1 raz
Motor jest bogiem, jazda nałogiem, benzyna podstawą a freestyle zabawą
karol-nowy

Avatar użytkownika
 
Posty: 14
Wiek: 23
Lokalizacja: ząbki ok wawy
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 2007-08-21, 16:41

Postprzez gołąbek16 » 2007-08-23, 16:46

zobacz czy nie masz cewki pod bakiem 6 bo to chyba o nią chodzi
gołąbek16
 
Posty: 34
Wiek: 22
Lokalizacja: siedliszczki
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 2007-02-25, 16:45

Postprzez szef1990 » 2007-08-23, 20:37

a jaki masz prostownik? selenowy z 3 kablami czy krzemowy z uinitry GB 015?
szef1990
 
Posty: 94
Wiek: 43
Lokalizacja: Net
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 2007-03-20, 19:51

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do WSK 175



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: zainak i 1 gość