Strona 1 z 1

Oksydowanie stali

: 2015-06-25, 22:04
autor: Shoei
Dziś pobawiłem się trochę inną metodą pokrycia żelastwa warstwą ochronną niż świetne cynkowanie. Mowa o oksydowaniu. Coś tam było na forum wspominane jednak nie zauważyłem konkretnego tematu więc piszę.
Potrzeba jakiejś metalowej puchy, starego garnka lub jakiegoś innego pojemnika. Roztworu: Wodorotlenek sodu NaOH 1000g Azotan sodu NaNO3 100g i litr wody. Mieszamy i tutaj po wsypaniu NaOH do wody zacznie się ona mocno grzać. Gotowy roztwór wlewamy do gara włączamy gaz, ustawiamy na lekkie wrzenie wrzucamy odtłuszczone elementy. Po uzyskaniu odpowiedniej powłoki wyjmujemy z gara wrzucamy do pojemnika z wodą myjemy suszymy i konserwujemy. Na razie w fazie testów jestem ale metoda banalna jak gotowanie kartofli. Tylko z zasadą trzeba uważać bo jest to niebezpieczne i prace najlepiej wykonywać w ubraniu ochronnym rękawice gumowe i okular. Płyn można stosować wielokrotnie i składniki są bardzo tanie. Najdroższa pozostaje wysyłka.
Efekt może jutro pokaże jak nie zapomnę.

Re: Oksydowanie stali

: 2015-06-25, 22:19
autor: Sebastian440
Zarzuć foty. Zabezpiecza oksydowanie podobnie jak ocynk ? Idzie robić w tym alu ?

Re: Oksydowanie stali

: 2015-06-25, 22:41
autor: Garry1
Witam, ja ostatnio też próbowałem tej metody niestety nie udało mi się uzyskać zamierzonego efekty ;(

Re: Oksydowanie stali

: 2015-06-26, 08:52
autor: Shoei
Garry1 jak to ci się nie udało. To tak jakbyś napisał że przypaliłeś wodę na herbatę podczas gotowania. Oczywiście zasada taka sama jak przy cynkowaniu z przygotowaniem materiału. Jaki będzie przed taki będzie i po.
Oksyda zabezpiecza przed rdzewieniem w mniejszym stopniu niż cynkowanie. Element zamiast pokryć się tlenkiem "rudej" pokrywa się innym tlenkiem. Metoda ta dotyczy tylko stali, żeliwa. "Amelinium tym nie pomalujesz".

Re: Oksydowanie stali

: 2015-06-27, 19:27
autor: Johnny
Opracowanie "konkurencyjne" w temacie oksydowania:

http://oldtimery.com/index.php?option=c ... Itemid=712

:-D

Re: Oksydowanie stali

: 2015-06-28, 14:32
autor: Shoei
Przepisów jest pełno i opracowań. Ja napisałem na forum żeby było można się podzielić doświadczeniami w gronie "Wieśkowiczów".