Prostownik

andi
Posty: 376
Rejestracja: 2007-01-22, 14:03
GG: 0
Lokalizacja: Wołczyn
Kontaktowanie:

Post autor: andi » 2007-06-26, 20:53

Przypuszczam że jednak jeszcze nie masz 12V, musisz połączyć odpowiednio dwie cewki ładowania czyli koniec uzwojenia pierwszej cewki z początkiem drugiej
poza tym źle podłączyłeś mostek prostowniczy, i diody obcinają połowę napięcia .
Dzieje się tak zawsze gdy prąd zmienny przepuszczamy przez jedną diodę, lub dwie tak samo zpolaryzowane .
odsyłam Cię do tej strony http://pl.wikipedia.org/wiki/Mostek_Graetza powinno Ci to pomuc zrozumieć jak działają prostowniki , przeanalizuj dokładnie co to jest prostownik jednopołówkowy a co dwupołówkowy .
Jeżeli zrozumiesz to zagadnienie to nie będziesz już nigdy miał problemów z podłączeniem ładowania .

Awatar użytkownika
luk@sz
Posty: 181
Rejestracja: 2007-01-03, 17:03
Lokalizacja: Golinka
Kontaktowanie:

Post autor: luk@sz » 2007-06-26, 21:56

podłączyłem prostownik tak jak fenix radzi i wszysto jest narazie ok dzieki za pomoc napewno sie przyda poczytac o prostownikach :zdrowko: :zdrowko:

Kermit

Post autor: Kermit » 2007-11-04, 15:52

A jak to z tym prostownikiem od simsona co to andi o nim pisał jeździł ktoś na takim ile to kosztuje???

bronek-2007
Posty: 35
Rejestracja: 2007-11-17, 17:00
GG: 0
Lokalizacja: Nowy Dwór MAzowiecki
Kontaktowanie:

Re: Prostownik

Post autor: bronek-2007 » 2008-04-02, 16:36

Sima mam takie pytanie . co jakiś czas na allegro pojawia się coś takiego jak na zdjęciu ponizej . i mam lekki zgryz bo niewiem co to jest. ty pytanie głownie do właścicieli wski sport
Macie możę coś takiego w motorki???? czy to możeli że to jet mostek Gretza czyj jak go tam?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Shoei
Posty: 195
Rejestracja: 2007-06-06, 03:19
GG: 1233445
Moje maszyny: www.wsk-perkoz.blogspot.com
Lokalizacja: Lubartów
Kontaktowanie:

Re: Prostownik

Post autor: Shoei » 2008-04-02, 17:04

Wg. katalogu czesci zamiennych cos takiego nie znajduje sie w Sporcie 2.
http://wsk-perkoz.blogspot.com Kupie motocykl oraz części do WSK Perkoz

Fenix
Posty: 494
Rejestracja: 2007-01-30, 20:17
GG: 0
Moje maszyny: WSK KOBUZ
Lokalizacja: Kielce
Kontaktowanie:

Re: Prostownik

Post autor: Fenix » 2008-04-02, 17:57

to jet mostek Gretza czyj jak go tam?
No i ma za mało wyprowadzeń, więc też nie jest czyj jak go tam - nie jest to mostek Graetza. A co to jest - nie wiem, trzeba by było wczytać się dokładnie w opis aukcji na allegro.
e-kiosk FENIXa ==> http://fenix.nextpress.pl" target="_blank

bronek-2007
Posty: 35
Rejestracja: 2007-11-17, 17:00
GG: 0
Lokalizacja: Nowy Dwór MAzowiecki
Kontaktowanie:

Re: Prostownik

Post autor: bronek-2007 » 2008-04-02, 21:14

właśnie osoba która go sprzedaje sama nie wie co to za szit. ale śmiało twierdzi żę napewno znajduje się w wsk sport 2

bronek-2007
Posty: 35
Rejestracja: 2007-11-17, 17:00
GG: 0
Lokalizacja: Nowy Dwór MAzowiecki
Kontaktowanie:

Re: Prostownik

Post autor: bronek-2007 » 2008-04-02, 21:27

A w wsk sport 2 można zastosować mostek gretza??? gdzie go można dostać i w jakich przedziałach cenowych się mieści/

Awatar użytkownika
konan
Posty: 260
Rejestracja: 2007-06-12, 22:48
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Prostownik

Post autor: konan » 2008-04-02, 21:59

A po co ci w sporcie ten mostek Graetza stosuje się go głównie w układach diodowych zamiast dodatkowej diody ale to już trochę zagmatwane. Zresztą na tej fotce na opakowaniu jest napisane, że to pochodzi z "sweden" więc wątpię by stosowano to do Sportów :-/ chyba że sie mylę i nasza polska kochana wska produkowana była z zachodnich części :-/ .
miłośnik motocykli WSK-i zwłaszcza

lux
Posty: 20
Rejestracja: 2008-01-14, 15:02
GG: 0
Lokalizacja: kąty
Kontaktowanie:

Re: Prostownik

Post autor: lux » 2008-04-02, 22:28

konan pisze:, pochodzi z "sweden" więc wątpię by stosowano to do Sportów :-/ chyba że sie mylę i nasza polska kochana wska produkowana była z zachodnich części :-/ .
Od kiedy Szwecja jest na zachodzie?

Awatar użytkownika
ŻbiKu
Posty: 1624
Rejestracja: 2007-01-02, 22:10
GG: 0
Moje maszyny: WSK 175 KOBUZ CUSTOM 82`,
YAMAHA YZF 1000R THUNDERACE
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

Re: Prostownik

Post autor: ŻbiKu » 2008-04-02, 22:35

Mostek prostowniczy (Mostek Greatza) są to 4 diody prostownicze w szeregu zamknięte w pętli (nie wiem czy fachowo to ująłem).
Z powodzeniem zastępuje stare prostowniki selenowe i tym podobne. Kosztuje 3,5zł (taki "największy" przykręcany na śrubkę), bo mniejsze to wydatek nawet 1zł ale są tak małe, że z powodzeniem uległyby szybko uszkodzeniu mechanicznemu.
http://www.laro.com.pl/index.php5?action=sklep&t=1466

Konan, W SPORCIE 2 oryginalnie był cały szwedzki zapłon wraz z cewką WN i prostownikiem, firmy SEM. Więc już chyba wiesz skąd te domysły czy pochodzi owa dziwna część ze SPORTA 2.

Awatar użytkownika
konan
Posty: 260
Rejestracja: 2007-06-12, 22:48
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Prostownik

Post autor: konan » 2008-04-03, 19:14

Od kiedy Szwecja jest na zachodzie?
fakt mój błąd :oops: :oops:
ŻbiKu pisze:Mostek prostowniczy (Mostek Greatza) są to 4 diody prostownicze w szeregu zamknięte w pętli (nie wiem czy fachowo to ująłem).
Z powodzeniem zastępuje stare prostowniki selenowe i tym podobne. Kosztuje 3,5zł (taki "największy" przykręcany na śrubkę), bo mniejsze to wydatek nawet 1zł ale są tak małe, że z powodzeniem uległyby szybko uszkodzeniu mechanicznemu.
http://www.laro.com.pl/index.php5?action=sklep&t=1466.
Trafiłeś w samo sedno dziś właśnie sie dowiedziałem, że ten mostek może się przydać w sportach (i nie tylko) do prostowania prądu i fakt kosz takiego urządzenia to 3zł co do budowy to dokładnie nie wiem ale chyba masz rację.
Konan, W SPORCIE 2 oryginalnie był cały szwedzki zapłon wraz z cewką WN i prostownikiem, firmy SEM. Więc już chyba wiesz skąd te domysły czy pochodzi owa dziwna część ze SPORTA 2.
O nie wiedziałem ;/ kurcze muszę się jeszcze wiele dowiedzieć ;-) w końcu po to tu jesteśmy ;)
Ostatnio zmieniony 2008-04-04, 19:11 przez konan, łącznie zmieniany 1 raz.
miłośnik motocykli WSK-i zwłaszcza

Awatar użytkownika
Wojtek
Posty: 944
Rejestracja: 2007-01-12, 18:22
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Prostownik

Post autor: Wojtek » 2008-04-03, 23:16

ten mostek może się przydać w sportach i nie tylko do prostowania prądu
A do czego jeszcze? ;)
Bynajmniej i przynajmniej to dwa słowa o kompletnie różnym znaczeniu. Nie używa się ich zamiennie!!!!!!!!!

Fenix
Posty: 494
Rejestracja: 2007-01-30, 20:17
GG: 0
Moje maszyny: WSK KOBUZ
Lokalizacja: Kielce
Kontaktowanie:

Re: Prostownik

Post autor: Fenix » 2008-04-03, 23:27

No chyba już tylko pozostało prostowanie... szprych!
.
Dopisałem w późniejszym czasie:
On chyba dobrze myślał, tyle że nie używa żadnej interpunkcji (ani kropki, ani przecinka, ani średnika...) i dlatego wychodzą później takie bzdury.
Najprawdopodobniej chodziło mu o taką myśl:
że ten mostek może się przydać - w sportach i nie tylko - do prostowania prądu
e-kiosk FENIXa ==> http://fenix.nextpress.pl" target="_blank

Awatar użytkownika
125 arek
Posty: 534
Rejestracja: 2007-06-12, 20:53
GG: 6055683
Moje maszyny: M 06 B1
Lokalizacja: marcinkowice
Kontaktowanie:

Re: Prostownik

Post autor: 125 arek » 2008-04-04, 17:03

żbiku prawie fachowo ujołeś jest to połączenie w gwiazdę
Ekipa Południe®

Awatar użytkownika
konan
Posty: 260
Rejestracja: 2007-06-12, 22:48
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Prostownik

Post autor: konan » 2008-04-04, 19:10

Fenix pisze:No chyba już tylko pozostało prostowanie... szprych!
.
Dopisałem w późniejszym czasie:
On chyba dobrze myślał, tyle że nie używa żadnej interpunkcji (ani kropki, ani przecinka, ani średnika...) i dlatego wychodzą później takie bzdury.
Najprawdopodobniej chodziło mu o taką myśl:
że ten mostek może się przydać - w sportach i nie tylko - do prostowania prądu
Przepraszam za to ciebie Fenix i wszystkich, muszę przestać zażywać używek :-/ bo to naprawdę szkodzi. A jeszcze do tego doszedł stres wywołany nie miłą sytuacją rodzinną. :cry: :-( Obiecuje poprawę.
miłośnik motocykli WSK-i zwłaszcza

Awatar użytkownika
NeoN
Posty: 153
Rejestracja: 2008-08-05, 20:24
Moje maszyny: Wueska
Emzety
Komarzątka
Lokalizacja: Grójec
Kontaktowanie:

Re: Prostownik

Post autor: NeoN » 2008-09-23, 18:00

Witam.Przejrzałem temat o prostowniku i nie znalazłem podobnego pomysłu więc pytam: czy można założyć jeszcze jeden mostek prostowniczy tak żeby przednie światło było chronione przed zbyt dużym prądem? W mojej M06 B3 (6V) pali mi żarówki z przodu:/ a 12v żarówka świeci tak jakby ktoś w lampe świeczke włożył:-/ jeśli się da taki manewr wykonać to proszę o szczegóły. pozdrawiam ;-)

Awatar użytkownika
ŻbiKu
Posty: 1624
Rejestracja: 2007-01-02, 22:10
GG: 0
Moje maszyny: WSK 175 KOBUZ CUSTOM 82`,
YAMAHA YZF 1000R THUNDERACE
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

Re: Prostownik

Post autor: ŻbiKu » 2008-09-23, 20:13

Skoro pali ci żarówkę, to masz gdzieś zwarcie. Ewentualnie załóż żarówkę o większej mocy. Mostek prostowniczy nie wyreguluje ci prądu, od tego jest regulator napięcia;)

Awatar użytkownika
NeoN
Posty: 153
Rejestracja: 2008-08-05, 20:24
Moje maszyny: Wueska
Emzety
Komarzątka
Lokalizacja: Grójec
Kontaktowanie:

Re: Prostownik

Post autor: NeoN » 2008-09-23, 21:46

Rozumiem.a można wszczepić taki regulator do Wski? :)

Awatar użytkownika
ŻbiKu
Posty: 1624
Rejestracja: 2007-01-02, 22:10
GG: 0
Moje maszyny: WSK 175 KOBUZ CUSTOM 82`,
YAMAHA YZF 1000R THUNDERACE
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

Re: Prostownik

Post autor: ŻbiKu » 2008-09-24, 02:49

Gdzieś w tym dziale, jest pokazane zdjęcie regulatora, który pasuje. Zwróc najpierw uwagę na obszerniejsze tematy z tego działu - tam szukaj.

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość