Kontrolka ładowania

Awatar użytkownika
Wojtek
Posty: 944
Rejestracja: 2007-01-12, 18:22
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Kontrolka ładowania

Post autor: Wojtek » 2009-03-25, 21:41

Zasadniczo amperomierz służy do pomiaru natężenia prądu niezależnie od napięcia źródła. Ważny jest zakres pomiarowy. Ten wskaźnik jest interesujący tylko ciekawe czy będzie odporny na nieregulowane napięcie. W WSK 175 amplituda zmian napięcia przekracza 2V zatem ciekawe jestem jak to wpłynie na trwałość tej diody. Jeśli wskaźnik byłby trwały to wrażenia wizualne pewnie będą przyjemne dla oka :)
Bynajmniej i przynajmniej to dwa słowa o kompletnie różnym znaczeniu. Nie używa się ich zamiennie!!!!!!!!!

Awatar użytkownika
wskocyklista04
Posty: 282
Rejestracja: 2008-12-30, 21:39
GG: 8553257
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:

Re: Kontrolka ładowania

Post autor: wskocyklista04 » 2009-03-25, 21:43

pewnie tak :) tylko trzeba mieć 12V instalke:/ jakbym miał to bym to wypróbował...

Grandes
Posty: 26
Rejestracja: 2008-01-24, 16:11
GG: 0
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Kontrolka ładowania

Post autor: Grandes » 2009-03-26, 00:39

wskocyklista04 pisze:masz amperomierz?? jaki?? ile dałeś?? i są na 6V>? czy na 12 też podejdą?? bo własnie przy szukaniu na allegro amperomierza znalazłem to coś i pokazuje:P
nie ma czegos takiego jak amperomierz na 6v czy 12v :P
popatrzcie jak to zrobil w swojej wiesi pablo1 ;]

viewtopic.php?f=72&t=3529&p=36053#p36053

pogadajcie z pablo1 na pewno wam taki sam załatwi ;]

Awatar użytkownika
soldyy
Posty: 23
Rejestracja: 2007-08-09, 13:01
GG: 9964220
Lokalizacja: Garbów
Kontaktowanie:

Re: Kontrolka ładowania

Post autor: soldyy » 2009-04-07, 07:07

E tam od razu amperomierz. Zastosowałem diodowy wskaźnik napięcia wprawdzie w SV, ale spokojnie można go dostosować do WSKi.



Nieco inny schemat niż ten z allegro, ale także bardzo prosty znalazłem na stronie:
http://realitynet.pl/print.php?plugin:content.254

Jako sygnalizator służy dioda RG - zielono-czerwona, możemy też uzyskać z niej kolor żółty (koszt 1.50zł )

Układ opiera się na 3 tranzystorach, kilku opornikach i najważniejsze diodzie Zenera. Właśnie diodą Zenera regulujemy napięcie "przejścia" z czerwonego na zielony i odwrotnie. Może nie jestem super elektronikiem, ale stosując diodę 12V uzyskałem płynne przejście prz 12.3V. Stosując diodę 6V można by zrobić lampkę ładowania w WSK.

ObrazekObrazek

Znamy problemy niedoładowywania akumulatora w WSK. Taki precyzyjny wskaźnik mógłby znacznie ułatwić życie. Dodatkowo mamy pewność, że akumulator jest naładowany, a nie jak w przypadku tradycyjnych kontrolek, że układ ładowania działa. Tak też Lampka może się świecić na zielono na postoju, przy zgaszonym silniku o ile akumulator jest dobrze naładowany.

Nie ma kłopotów z montażem - podstawka na diodę 5mm wymaga otworu 8-10mm. Akurat miałem taki fabrycznie w wypełnieniu SV i postanowiłem go wykorzystać.

Obrazek

ObrazekObrazekObrazek

Wydaje mi się, że to bardzo dobre rozwiązanie do zastosowania w WSK. Dodam jeszcze, że koszt elementów to 7.25zł :D

Awatar użytkownika
Wojtek
Posty: 944
Rejestracja: 2007-01-12, 18:22
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Kontrolka ładowania

Post autor: Wojtek » 2009-04-07, 08:42

Zamieściłbyś w wolnej chwili schemat elektryczny? Byłbym zobowiązany.
Bynajmniej i przynajmniej to dwa słowa o kompletnie różnym znaczeniu. Nie używa się ich zamiennie!!!!!!!!!

Awatar użytkownika
wafelson
Posty: 185
Rejestracja: 2007-10-10, 21:10
GG: 7571750
Moje maszyny: m06b3
Lokalizacja: Rawa Mazowiecka
Kontaktowanie:

Re: Kontrolka ładowania

Post autor: wafelson » 2009-04-07, 08:55

soldyy pisze: Nieco inny schemat niż ten z allegro, ale także bardzo prosty znalazłem na stronie:
http://realitynet.pl/print.php?plugin:content.254
Yyy... a ten jest zły??

Awatar użytkownika
Wojtek
Posty: 944
Rejestracja: 2007-01-12, 18:22
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Kontrolka ładowania

Post autor: Wojtek » 2009-04-07, 14:48

Małe przeoczenie. Dzięki że mi wskazałeś :)
Bynajmniej i przynajmniej to dwa słowa o kompletnie różnym znaczeniu. Nie używa się ich zamiennie!!!!!!!!!

Awatar użytkownika
wafelson
Posty: 185
Rejestracja: 2007-10-10, 21:10
GG: 7571750
Moje maszyny: m06b3
Lokalizacja: Rawa Mazowiecka
Kontaktowanie:

Re: Kontrolka ładowania

Post autor: wafelson » 2009-04-07, 18:15

No problem, każdemu się zdarza. :cool:

Awatar użytkownika
175mirek
Posty: 436
Rejestracja: 2008-07-09, 18:52
GG: 1103489
Lokalizacja: Kock
Kontaktowanie:

Re: Kontrolka ładowania

Post autor: 175mirek » 2009-05-31, 23:23

Troche odgrzeje kotleta.Mam alternator od jawy w swojej wsk i chciał bym od razu kontrolke ładowania założyć(w jawie była) co by było potrzebne i jak zrobić ta kontrolke przy takim altku?
Motocykle to nie wszystko ale bez nich wszystko jest niczym...

andi
Posty: 376
Rejestracja: 2007-01-22, 14:03
GG: 0
Lokalizacja: Wołczyn
Kontaktowanie:

Re: Kontrolka ładowania

Post autor: andi » 2009-06-10, 08:55

to, jak zrobić kontrolkę w alternatorze od Jawy zależy od tego jaki zastosowałeś prostownik, są dwie wersje podłączenia kontrolki .
napisz jaki masz prostownik to pomogę Ci podłączyć tą kontrolkę

Awatar użytkownika
175mirek
Posty: 436
Rejestracja: 2008-07-09, 18:52
GG: 1103489
Lokalizacja: Kock
Kontaktowanie:

Re: Kontrolka ładowania

Post autor: 175mirek » 2009-06-10, 17:07

andi juz podłączyłem ale dzięki za chęci.wybrałem prostownik 9 diodowy więc kontrolka jest wręcz potrzebna bo bez niej altek nie zadziała.A takie małe OT: jak powinien wyglądać mostek 9 diodowy od alternatora samochodowego?Powinien być z takimi wsuwkami duzymi czy z śrubą do przykręcenia + ?Przydało by sie zdjęcie.
Motocykle to nie wszystko ale bez nich wszystko jest niczym...

andi
Posty: 376
Rejestracja: 2007-01-22, 14:03
GG: 0
Lokalizacja: Wołczyn
Kontaktowanie:

Re: Kontrolka ładowania

Post autor: andi » 2009-06-11, 07:44

akurat śruby czy też wsuwki nie mają żadnego znaczenia w prostowniku !
cieszę się ze sobie poradziłeś z przeróbką alternatora, teraz możesz pomagać innym przy tej modyfikacji .

Awatar użytkownika
175mirek
Posty: 436
Rejestracja: 2008-07-09, 18:52
GG: 1103489
Lokalizacja: Kock
Kontaktowanie:

Re: Kontrolka ładowania

Post autor: 175mirek » 2009-06-11, 12:29

A ja myślałem ze mają znaczenie...a konkretnie to w jakich alternatorach(samochodach) montowano prostowniki 9-cio diodowe?W maluchu może?Nie znam sie na tych prostownikach więc nawet nie wiem jak powinien wyglądac 9-cio diodowy i w jakim samochodzie go szukać.Dzieki za pomoc andi przy przeróbce.Jestem bardzo wdzięczny.No i dzięki za zgode ze moge pomagać ;) Pozdro
Motocykle to nie wszystko ale bez nich wszystko jest niczym...

Awatar użytkownika
BAŻANT
Posty: 61
Rejestracja: 2008-03-01, 10:47
GG: 12682277
Lokalizacja: Dominowo
Kontaktowanie:

Re: Kontrolka ładowania

Post autor: BAŻANT » 2009-06-13, 22:12

oprocz zastosowania diody dwukierunkowej i przekaznika sa jeszcze jakies sposoby zamontowania kontrolki od ladowania???

Awatar użytkownika
lukaszekm1
Posty: 67
Rejestracja: 2008-05-16, 10:39
GG: 590988
Lokalizacja: Śłąskie, Częstochowa, Turów k/ Olsztyna
Kontaktowanie:

Re: Kontrolka ładowania

Post autor: lukaszekm1 » 2010-02-16, 22:44

Widze koledzy że warto było odświeżyć temat...a co powiecie na to?? http://www.zo-mot.pl/produkty/jawa_jawk ... ml?_cat=10 i ew zastosowanie w Wsk? ;-)
Życiem człowieka roztropnego kierują prawdopodobieństwa

Awatar użytkownika
125 arek
Posty: 534
Rejestracja: 2007-06-12, 20:53
GG: 6055683
Moje maszyny: M 06 B1
Lokalizacja: marcinkowice
Kontaktowanie:

Re: Kontrolka ładowania

Post autor: 125 arek » 2010-02-16, 23:33

musiałbyś mieć prądnice z jawy bo tamta jest obcowzbudna a w wsk samowzbudna czyli nie potrzebuje napięcia żeby działać
Ekipa Południe®

Awatar użytkownika
kwadrat49
Posty: 359
Rejestracja: 2015-01-26, 20:12
GG: 0
Moje maszyny: WSK175 ,BMW 1200,SUZUKI KATANA 650,ETZ 251,SUZUKI GS650
Lokalizacja: POLSKA ,BOCHNIA
Kontaktowanie:

Re: Kontrolka ładowania

Post autor: kwadrat49 » 2015-09-15, 07:24

Koledzy a co myslicie o zastosowaniu czegos takiego?
sygnalizuje spadek napiecia czyli zapala diode ,w przypadku braku ladowania w naszych wsk napiecie szybko spadnie ponizej 12v .
https://www.youtube.com/watch?v=qBkbjeIle7Y

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość