Palące się regulatory CDI

hadrianus111
Posty: 55
Rejestracja: 2020-02-21, 22:08
GG: 0
Moje maszyny: Wsk 125, 1984r.
Kontaktowanie:

Re: Palące się regulatory CDI

Post autor: hadrianus111 » 2020-08-24, 09:16

To szukamy teraz chętnych na sprawdzenie swojego "regulatora"
Piszcie od kogo zestaw cdi.

czankete
Moderator
Posty: 1111
Rejestracja: 2013-09-26, 10:08
GG: 0
Moje maszyny: do 200 jeszcze trochę brakuje...
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Kontaktowanie:

Re: Palące się regulatory CDI

Post autor: czankete » 2020-08-24, 10:40

....samo sprawdzenie regulatora ograniczyć można do pomiaru napięcia wyjściowego podczas jego pracy - nie ma potrzeby forsowania jego obudowy (chyba, że ktoś lubi i ma na to czas, no i tylko po takim zabiegu o zwrocie możemy zapomnieć). Można też dosłownie max w minutę bez podłączania napięcia do zacisków regulatora pomierzyć multimetrem rezystancję pomiędzy jego wyprowadzeniami a będziemy mieli odpowiedź czy mamy do czynienie ze zwykłym mostkiem graetza czy regulatorem ;-) ...

...dodam w montowanych zestawach CDI, które zakupuję co jakiś czas od Saviera, rapiego czy Audiobasa znajdujące się w zestawach regulatory są regulatorami a nie zwykłymi mostkami prostowniczymi...

...swoją drogą widzimy teraz, że wykonując nawet proste prace związane z instalacją elektryczną skorzystanie chociażby z najprostszego multimetru za dwadzieścia złociszy to podstawa. Wówczas jesteśmy w stanie uniknąć sytuacji chociażby z niszczeniem akumulatora przeładowywanego zbyt wysokim napięciem :D ...

halcik
Posty: 2084
Rejestracja: 2015-11-30, 09:25
GG: 0
Moje maszyny: WSK KOS 85 i inne
MZ ES 250/2 i inne
WFM OSA M52 i M50
Lokalizacja: Kutno
Kontaktowanie:

Re: Palące się regulatory CDI

Post autor: halcik » 2020-08-24, 11:13

Mój testowany zapłon jest od Saviera lub Audiobasa. Ale uważam, że mimo wszystko ciężko winić sprzedającego.
czankete o jakim pomiarze i jakich wartościach mówisz? Nie jestem mocny z elektroniki, ale jak dla mnie mostek nie będzie dawał jakiegoś ekstra oporu, a jakiego miałbym się spodziewać w regulatorze z krwi i kości nie wiem. W alternatorach samochodowych też są diody w zależności od obrotów silnika, więc budowa, może nie identyczna ale jakieś podobieństwa są.
Napiszesz coś więcej? Temat dotyczy regulatorów do instalacji jednofazowej, a co z trójfazówką? Akurat teraz przerabiam ten temat i też narzekam, na słabe ładowanie lub jego brak mimo, że na każdej z faz mam książkowo 30V.

Awatar użytkownika
VerteX
Posty: 36
Rejestracja: 2010-03-14, 20:26
GG: 0
Moje maszyny: M06B3
GS500F
Lokalizacja: Cambridge
Kontaktowanie:

Re: Palące się regulatory CDI

Post autor: VerteX » 2020-08-24, 17:33

Witam, 30v to pewnie bez obciążenia, za mostkiem to normalne, ale za regulatorem to niedopuszczalne, ja mam 3 fazowy, ale przetestuje....za rok dopiero, zapłon działa wyśmienicie iskra od razu, ale po założeniu Moto odpaliłem na 20min więc nic nie powiem, samochodowe regulatory tzn alternatory działają i inaczej, tam napięcie czyli 14.4v max regulowało się poprzez prąd w budzenia wirnika ( czyli "moc elektromagnesu") co jest zamiast magnesu stałego) jak jest w nowszych cars to nie wiem, wystarczy pomiar napięcia, żadnych opuznien nie powinno być, ale warto dać lekkie obciążenie bo czasem elektronika musi być obciążona ja zasilacze komp a nie na gołych drutach, żarówka wystarczy mała. Nie powinno się wąchać bardziej niż 12 do 14v, do WSK i odbiorników to ok

Sent from my Mi A2 using Tapatalk


halcik
Posty: 2084
Rejestracja: 2015-11-30, 09:25
GG: 0
Moje maszyny: WSK KOS 85 i inne
MZ ES 250/2 i inne
WFM OSA M52 i M50
Lokalizacja: Kutno
Kontaktowanie:

Re: Palące się regulatory CDI

Post autor: halcik » 2020-08-24, 19:41

Ja to wszystko rozumiem i wiem, 30V jak napisałem mam międzyfazowo. Tak się to właśnie weryfikuje bo jest to wartość książkowa.
To że regiel pod alternator działa inaczej jest, a ja pisałem o pomiarze rezystancji aby porównać mostek i regiel.
To że pod obciążeniem to też norma, ale mam podpięty aku jako odbiornik. Ty opisujesz sytuację gdzie w wsk 125 można było użyć żarówki 12v i 6v na przód i obie świeciły, a bez żarówki mogło pokazać jeszcze większe napięcie.
Czekam na odpowiedź na mój poprzedni post.

hadrianus111
Posty: 55
Rejestracja: 2020-02-21, 22:08
GG: 0
Moje maszyny: Wsk 125, 1984r.
Kontaktowanie:

Re: Palące się regulatory CDI

Post autor: hadrianus111 » 2020-08-24, 22:15

czankete pisze:
2020-08-24, 10:40

..dodam w montowanych zestawach CDI, które zakupuję co jakiś czas od Saviera, rapiego czy Audiobasa znajdujące się w zestawach regulatory są regulatorami a nie zwykłymi mostkami prostowniczymi...
Daj namiar na te "dobre regulatory"

Awatar użytkownika
AudioBas
Administrator
Posty: 4099
Rejestracja: 2011-03-15, 19:07
GG: 3615115
Moje maszyny: www.WSK.AudioBas.pl
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: Palące się regulatory CDI

Post autor: AudioBas » 2020-08-24, 23:22

hadrianus111 pisze:
2020-08-22, 23:10
Tak samo jak w instalacjach promowanych na forum jako wzorowe. Zdziwiłem się sam na taki widok, nie było nic poza tym co na zdjęciu.
Zanim zaczniesz publicznie pisać takie zarzuty to sprawdź najpierw co oferują inni później wypisuj...
To, że coś z zewnątrz wygląda podobnie nie oznacza, ze w środku jest takie same.
hadrianus111 pisze:
2020-08-24, 09:16
To szukamy teraz chętnych na sprawdzenie swojego "regulatora"
Piszcie od kogo zestaw cdi.
Mówisz i masz...

Jest późna godzina w nocy nie chciałem odpalać szlifierek czy innych głośnych maszyn.
Prasą spróbowałem rozłupać całość - masz na szybko, aby zobaczyć, że jednak są różnice w zestawach sprzedawanych przez tych "producentów" jak ich ładnie nazwaliście.
Przewód zielony i czarny wyrwało z płytki, ale każdy miał swoje miejsce co widać dokładnie na zdjęciu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Profesjonalne zapłony CDI WSK i nie tylko... KLIKNIJ :super:
Uważaj na podróby! ---> ZOBACZ

Awatar użytkownika
norek
Posty: 104
Rejestracja: 2017-04-25, 14:35
GG: 0
Moje maszyny: WSK 175 Kobuz , Aprilia sr 50
Kontaktowanie:

Re: Palące się regulatory CDI

Post autor: norek » 2020-08-25, 09:23

Dobrze że zakupiłem swój zestaw u Audio. :-D

Awatar użytkownika
AudioBas
Administrator
Posty: 4099
Rejestracja: 2011-03-15, 19:07
GG: 3615115
Moje maszyny: www.WSK.AudioBas.pl
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: Palące się regulatory CDI

Post autor: AudioBas » 2020-08-25, 09:50

Norek i tutaj masz piękny przykład dlaczego czasem warto dopłacić parę złotych i cieszyć się dobrym produktem z naprawdę dobrym wsparciem podczas montażu czy ewentualnych pytań.
Na szczęście takich osób jak Ty jest duuuużo :)
Profesjonalne zapłony CDI WSK i nie tylko... KLIKNIJ :super:
Uważaj na podróby! ---> ZOBACZ

czankete
Moderator
Posty: 1111
Rejestracja: 2013-09-26, 10:08
GG: 0
Moje maszyny: do 200 jeszcze trochę brakuje...
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Kontaktowanie:

Re: Palące się regulatory CDI

Post autor: czankete » 2020-08-25, 10:40

hadrianus111 pisze:
2020-08-24, 22:15
Daj namiar na te "dobre regulatory"
...na AudioBasa już namiar masz - poświęcił specjalnie dla Ciebie jeden regulator :lol: Pozostałych też znajdziesz na forum ....

halcik pisze:
2020-08-24, 19:41
Czekam na odpowiedź na mój poprzedni post.
...halcik już Ci odpowiadam - w zasadzie tematyka jaka poruszona została dotyczy nawet nie elektroniki a elektrotechniki. Mając jednak na uwadze, że hadrianus111 układem scalonym nazywa mostek prostowniczy - mam nadzieję, że źle tego nie odbierze i nie pogniewa się – bo nie zna się na tym za co się zabrał ale ma chęć poznać i od czegoś chce zacząć) można zasugerować tylko najprostsze dla Niego sposoby uporania się z problemem nie wykraczające poza ten temat ;-) ....

....zatem pomiary jakie zaproponowałem to pomiary najprostsze z możliwych – czyli pomiar napięcia na wyjściu regulatora (wiemy, że powinno być na ono poziomie 13,6-14,4V przy podłączonym akumulatorze). Inne wartości sugerują błąd w podłączeniu lub usterkę / nieprawidłowe działanie chociażby regulatora napięcia (w tym przypadku udawać go miał mostek). Skoro przy podłączeniu zgodnym ze schematem coś nie działa jak powinno to zamiast wymieniać ileś tam „regulatorów” napięcia w końcu pokusiłbym się o pomiar. Sposób upewnienia się czy mamy do czynienia ze zwykłym mostkiem czy z prostownikiem to pomiar, w którym znając budowę mostka gretza składającego się z czterech diod przy pomocy multimetru ustawionego „na przejście” jesteśmy na 100% stwierdzić, czy jest on regulatorem napięcia czy tylko modułem mającym go w myśl chińskiej myśli technicznej ma udawać. I nie mam tu na myśli pomiarów parametrów regulatora. Myślę, że jest to prostszy sposób na poznanie prawdy niż cięcie szlifierką :D ...

halcik
Posty: 2084
Rejestracja: 2015-11-30, 09:25
GG: 0
Moje maszyny: WSK KOS 85 i inne
MZ ES 250/2 i inne
WFM OSA M52 i M50
Lokalizacja: Kutno
Kontaktowanie:

Re: Palące się regulatory CDI

Post autor: halcik » 2020-08-25, 10:46

Spoko, to znaczy że pomiar zajmie sekundy :)
A dodatkowe pytanie, czy na wolnych obrotach jedno lub trójfazowe mają te 13,6V? Jeśli tak to nawet bez ponownego pomiaru będę widział co mam w swojej.
Dzięki!

hadrianus111
Posty: 55
Rejestracja: 2020-02-21, 22:08
GG: 0
Moje maszyny: Wsk 125, 1984r.
Kontaktowanie:

Re: Palące się regulatory CDI

Post autor: hadrianus111 » 2020-08-25, 13:55

AudioBas - pisałem na widok. To znaczy że w zestawach te "regulatory" wyglądają tak samo jak mój " regulator". Nie pisałem że je mierzyłem czy sprawdzałem... Dlatego poprosiłem aby ktoś sprawdził u siebie !!!!
cytuję post powyżej : To szukamy teraz chętnych na sprawdzenie swojego "regulatora"

Przyznaj sam że np: w twoim linku do strony z tytułem uważaj na podróby, regulator wygląda jak każdy inny, ma tyle samo przewodów, taką samą obudowę jak mój, jedynie inny kolor ( jeden z moich rozebranych tez ma ciemniejsza obudowę). Nie ma wzmianki że są i regulatory podrobione. Teraz możesz dodać jeszcze swój regulator jako "ten lepszy" - prawdziwy :)

czankete - wiem jak wygląda regulator i prostownik. Znam się na elektronice trochę więcej jak piszesz, choć specjalistą nie jestem.

piszę też cytuję: Jakie macie napięcie na klemach aku na wolnych, a potem na dodanym gazie??
Jakie z odłączonym aku.
Napięcie pokaże czy jest regulator czy " regulator"

Zarzucasz mi że nazywam nie regulator regulatorem. Widzę nie czytałeś uważnie, te "regulatory" które nie są regulatorami pisałem w cudzysłowie!!
Wiesz, taki cudzysłów jako niepewność albo ironia. Gdybym nie wiedział jak wygląda prostownik a regulator, to chyba bym takiego tematu nie zakładał. Myślę że zrozumiałeś przesłanie.

P.S.
Mam nadzieję że to co tu się teraz dzieje będzie dla kolejnych przyszłych użytkowników cdi odnośnikiem do zakupu odpowiednich zestawów.

czankete
Moderator
Posty: 1111
Rejestracja: 2013-09-26, 10:08
GG: 0
Moje maszyny: do 200 jeszcze trochę brakuje...
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Kontaktowanie:

Re: Palące się regulatory CDI

Post autor: czankete » 2020-08-25, 17:10

hadrianus111 pisze:
2020-08-25, 13:55
czankete - wiem jak wygląda regulator i prostownik. Znam się na elektronice trochę więcej jak piszesz, choć specjalistą nie jestem.
...wybacz ale nazwanie mostka gretza:
hadrianus111 pisze:
2020-08-21, 15:09
Układ scalony no name,
nie wskazuje na to. Poza tym problem, z którym nie możesz się uporać jest w zakresie podstawowej wiedzy z zakresu elektrotechniki. Ale skoro uważasz się za elektronika to chyba wychodzi na to, że to Ty nas sprawdzasz :lol: ...
hadrianus111 pisze:
2020-08-25, 13:55
Zarzucasz mi że nazywam nie regulator regulatorem. Widzę nie czytałeś uważnie, te "regulatory" które nie są regulatorami pisałem w cudzysłowie!!
Wiesz, taki cudzysłów jako niepewność albo ironia. Gdybym nie wiedział jak wygląda prostownik a regulator, to chyba bym takiego tematu nie zakładał. Myślę że zrozumiałeś przesłanie.
....hadrianus111, ten cudzysłów to powinieneś użyć w odniesieniu do swoich "regulatorów" (które tylko je udają) a nie w odniesieniu do tych które faktycznie nimi są i o których polecenie poprosiłeś. Zresztą o tym powinieneś się zorientować się już po wypowiedzi AudioBasa :D
hadrianus111 pisze:
2020-08-25, 13:55
P.S.
Mam nadzieję że to co tu się teraz dzieje będzie dla kolejnych przyszłych użytkowników cdi odnośnikiem do zakupu odpowiednich zestawów.
....rozumiem, że jesteś pierwszym na liście adresatem tego przesłania ;-) ...

hadrianus111
Posty: 55
Rejestracja: 2020-02-21, 22:08
GG: 0
Moje maszyny: Wsk 125, 1984r.
Kontaktowanie:

Re: Palące się regulatory CDI

Post autor: hadrianus111 » 2020-08-25, 17:26

Powtarzasz to co napisałem.
To forum chyba po to aby pisać i dzielić się info...
Poza tym przeczytaj co jest napisane pod pierwszym zdjęciem na wikipedii
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Mostek_Graetza

Półprzewodnikowe, scalone mostki Graetza dla niskich napięć. Więc wg wiki to scalone diody? Pytam tylko żeby nie było że ja się nie znam a ty się znasz za bardzo.. 😊

Ps. Powtórzyłeś 2x "się" w zdaniu... nie żebym się czepiał, nikt nie jest idealny przecież.... 😊
Tylko sie nie denerwuj...

czankete
Moderator
Posty: 1111
Rejestracja: 2013-09-26, 10:08
GG: 0
Moje maszyny: do 200 jeszcze trochę brakuje...
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Kontaktowanie:

Re: Palące się regulatory CDI

Post autor: czankete » 2020-08-25, 17:44

hadrianus111 pisze:
2020-08-25, 17:26
Powtarzasz to co napisałem.
To forum chyba po to aby pisać i dzielić się info...
Poza tym przeczytaj co jest napisane pod pierwszym zdjęciem na wikipedii
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Mostek_Graetza

Półprzewodnikowe, scalone mostki Graetza dla niskich napięć. Więc wg wiki to scalone diody? Pytam tylko żeby nie było że ja się nie znam a ty się znasz za bardzo.. 😊
...jeżeli według Ciebie cyt. z wklejonego wyżej linku: "Mostki prostownicze Graetza mogą być produkowane w postaci scalonej" znaczy to samo co układ scalony to chyba dalsza dyskusja będzie bezowocna :/

... proponuję wpisać w wyszukiwarkę: układ scalony a nie tylko przeczytasz ale i zobaczysz jak on wygląda ;-)

hadrianus111
Posty: 55
Rejestracja: 2020-02-21, 22:08
GG: 0
Moje maszyny: Wsk 125, 1984r.
Kontaktowanie:

Re: Palące się regulatory CDI

Post autor: hadrianus111 » 2020-08-25, 17:51

Wpisałem, ale pod zdjęciem jest napisane scalone mostki. Tam wyzej chodzilo mi o takie scalone jak ze zdjęcia bo wcześniej szukałem czegoś podobnego na wzór. Wiem co to scalak... 😊
I nie myślę o scalaku jak napisałeś.
Widzisz, po co te wszystkie nerwy i udowadnianie kto jest mądrzejszy. Przyznasz chyba mi rację.

Poszukałem trochę, i kilka sklepów ma układ graetza zaszeregowany jako układ scalony w wyszukiwarce.

Audiobas, będę wiedział od kogo następny zestaw. Potwierdziłeś że solidna firma.

Awatar użytkownika
VerteX
Posty: 36
Rejestracja: 2010-03-14, 20:26
GG: 0
Moje maszyny: M06B3
GS500F
Lokalizacja: Cambridge
Kontaktowanie:

Re: Palące się regulatory CDI

Post autor: VerteX » 2020-08-25, 18:54

Panowie, bez spiny, dobrze że problem wyszedł, dobrze że go zdiagnozowaliśny :-D i dobrze że wiemy jak nie wpaść na minę, po to jest forum, dzielimy się wiedzą i spostrzeżeniami, za rok (niestety) pomierze 3 fazowego łącznie z mocą i wydajnością itp od Turbozabytki, niestety za rok......

Sent from my Mi A2 using Tapatalk


Ostatnio zmieniony 2020-08-25, 18:54 przez VerteX, łącznie zmieniany 1 raz.

hadrianus111
Posty: 55
Rejestracja: 2020-02-21, 22:08
GG: 0
Moje maszyny: Wsk 125, 1984r.
Kontaktowanie:

Re: Palące się regulatory CDI

Post autor: hadrianus111 » 2020-08-25, 18:59

Tak jak kolega pisze.....

Awatar użytkownika
tomcio
Posty: 748
Rejestracja: 2017-03-26, 13:24
GG: 0
Moje maszyny: WSK125 76r.- WSK175 KOBUZ 82r. -Czarny Kobuz 83r
Lokalizacja: Miechów
Kontaktowanie:

Re: Palące się regulatory CDI

Post autor: tomcio » 2020-08-25, 22:11

Panowie. Przydatny temat. Mi w Kobuzie w czwartym sezonie obfitego użytkowania wygotowało aku i spaliło wszystkie żarówki... Za wysokie ładowanie.
W pobliskim sklepie motocyklowym gość wyjął 2 takie regulatory, różniły się kolorem i ceną.
Jeden kosztował 20zł drugi 40. Gość sam nie wiedział czemu, ja też. Ten post trochę mi rozjaśnił 👍
Jest Bóg Jest WSK :-o

Awatar użytkownika
AudioBas
Administrator
Posty: 4099
Rejestracja: 2011-03-15, 19:07
GG: 3615115
Moje maszyny: www.WSK.AudioBas.pl
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: Palące się regulatory CDI

Post autor: AudioBas » 2020-08-26, 01:19

Specjalnie dla Was zamówiłem kilka regulatorów w cenie dużo niższej, niż te które stosujemy u siebie od lat.
Paczka powinna jutro być - Szykuje się fajny test.
Oczywiście całość ładnie opublikuję, aby było przestroga dla innych i dała do myślenia, że jednak zestawy dostępne na rynku różnią się od siebie, nawet gdy wyglądają tak samo.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Profesjonalne zapłony CDI WSK i nie tylko... KLIKNIJ :super:
Uważaj na podróby! ---> ZOBACZ

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość