Przeróbka elektryki w simsonie

Odpowiedz
Awatar użytkownika
damianus125
Posty: 120
Rejestracja: 2012-06-15, 12:45
GG: 0
Moje maszyny: SIMSON S51
HONDA CBR 929 RR
WSK 175
Lokalizacja: Grabów n/Prosną
Kontaktowanie:

Przeróbka elektryki w simsonie

Post autor: damianus125 » 2013-03-31, 10:29

Witam,

Chodzi mi o to że mam nowiutki akumulator 6V który miałem w WSK 125 ale w WSK instalacje przerabiam na 12V i aq 6V chciałbym wsadzić do simsona s51 3 biegowy. Simson to zwykły platyniarz z instalacją 6V bez stacyjki. Tylko przy kierownicy są 2 przełączniki od włączania świateł i zmiany na mijania/drogowe i teraz moje pytanie czy idzie coś takiego zrobić? Cewki świetlne bym musiał dać na ładowanie AQ przez regulator napięcia aby szło wyprostowane napięcie tak? Wszystkie odbiorniki chciałbym żeby były zasilane z AQ (6V 11AH). Napiszcie co o tym myslicie


Awatar użytkownika
damianus125
Posty: 120
Rejestracja: 2012-06-15, 12:45
GG: 0
Moje maszyny: SIMSON S51
HONDA CBR 929 RR
WSK 175
Lokalizacja: Grabów n/Prosną
Kontaktowanie:

Re: Przeróbka elektryki w simsonie

Post autor: damianus125 » 2013-03-31, 20:11

Dobra Muciek ale ja już patrzałem na te wszystkie schematy ale one pokazują podłączenie ze stacyjką i wogóle z tymi przełącznikami zespolonymi pod kierunki a ja mam najzwyklejszego simsonka 3 bez stacyjki,platyniarz 6V. Muciek tak przy okazji jeszcze: Mam też MZ ETZ 150 i chciałbym dać do niego kierunkowskazy ledowe, tz wsadzić w oryginalne kierunki od ETZ żarówki led. A to wszystko po to żeby zmniejszyć pobór prądu, bo jak moto chodzi na wolnych obrotach na światłach i dodatkowo włącze jeszcze kierunek to brakuje prądu i ledwo mrugają a jak wiadomo ledy potrzebują mniej prądu. Mam przykładowy filmik też z udziałem ETZ tylko że na żarówkach diodowych. Różnica jest ogromna http://www.youtube.com/watch?v=Glvgwnv_9xY. I teraz pytanie z mojej strony: Czy wystarczy tylko kupić żarówki led i je zamienić ze zwykłymi? A przerywacz czasami nie trzeba też zamienic na elekroniczny bo mam mechaniczny. Z góry dzięki :-)

Awatar użytkownika
Muciek
Posty: 1461
Rejestracja: 2010-08-22, 23:28
Moje maszyny: Yamahy RD250 75 76 78
Lokalizacja: Radziechowy
Kontaktowanie:

Re: Przeróbka elektryki w simsonie

Post autor: Muciek » 2013-03-31, 21:41

Przerywacz trzeba inny do ledowych. Przecież tam masz alternator 180W to nie wiem po co chcesz ledy pchać, lepiej napraw niesprawności jak zużyte szczotki czy inne części, ewentualnie regler na elektroniczny. A co do simsona to trzeba zrobić rzeźbę z instalacją cewki od świateł dajesz przez mastek prostowniczy do Elby i ładowanie przez jakiś przełącznik do AKU (zamiast stacyjki).

Awatar użytkownika
damianus125
Posty: 120
Rejestracja: 2012-06-15, 12:45
GG: 0
Moje maszyny: SIMSON S51
HONDA CBR 929 RR
WSK 175
Lokalizacja: Grabów n/Prosną
Kontaktowanie:

Re: Przeróbka elektryki w simsonie

Post autor: damianus125 » 2013-04-01, 12:13

Dzięki Muciek za porady. W wolnym czasie zdejme pokrywe od zapłonu i tak jak mówisz, zajrze do szczotek i ewentualnie je wymienie. Musze to zrobić bo mnie to bardzo denerwuje. Dopiero jak zrobie przegazówke to wszystko ładnie świeci a tak to lipa.

Seba_830
Posty: 174
Rejestracja: 2012-08-14, 12:39
GG: 0
Moje maszyny: Wsk 125
Mz 250
Jawa 50
Motorynka
Lokalizacja: Stanisławów
Kontaktowanie:

Re: Przeróbka elektryki w simsonie

Post autor: Seba_830 » 2013-04-01, 12:26

Na początku miernikiem sprawdź ładowanie.

Awatar użytkownika
damianus125
Posty: 120
Rejestracja: 2012-06-15, 12:45
GG: 0
Moje maszyny: SIMSON S51
HONDA CBR 929 RR
WSK 175
Lokalizacja: Grabów n/Prosną
Kontaktowanie:

Re: Przeróbka elektryki w simsonie

Post autor: damianus125 » 2013-04-01, 13:45

Ładowanie już sprawdzałem wcześniej i jest dobre 14.4V

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość