PROBLEMY Z ISKRĄ WSK125
Nie tworząc nowego tematu to skorzystałem z tego,znikła mi iskra na dobre,pisałem to w jednym temacie i
Kupiłem teraz cały iskrównik nówke,niedługo będe go zakładał i moje pytania co do założenia,jestem ciemny z tym calym zapłonem,wiem że odkręca się 3 sróbki i to całe stare schodzi a w to miejsce wkładam nowke,i przykręcam i rozumiem że jak wszystko to złoże do kupy razem z magnetem to powina sie pojawić mi iskra ?(0czywiscie nie będzie ona ustawiona dobrze czyli w górnym punkcie,ale powinna sie pojawić iskra ?)Proszę o porady!!dzieki z góry !
Kupiłem teraz cały iskrównik nówke,niedługo będe go zakładał i moje pytania co do założenia,jestem ciemny z tym calym zapłonem,wiem że odkręca się 3 sróbki i to całe stare schodzi a w to miejsce wkładam nowke,i przykręcam i rozumiem że jak wszystko to złoże do kupy razem z magnetem to powina sie pojawić mi iskra ?(0czywiscie nie będzie ona ustawiona dobrze czyli w górnym punkcie,ale powinna sie pojawić iskra ?)Proszę o porady!!dzieki z góry !
- ŻbiKu
- GG: 0
- Moje maszyny: WSK 175 KOBUZ CUSTOM 82`,
YAMAHA YZF 1000R THUNDERACE - Lokalizacja: Zielona Góra
- Kontaktowanie:
Niekoniecznie będzie iskra! Trzeba wyregulować przerywacz tak by jego rozwarcie styków w GMP (górny martwy punkt tłoka) wynosiło 0,3mm, wtedy iskra być powinna ale wyprzedzenie zapłonu i tak trzeba ustawić. Oczywiście regulacje zapłonu dokonujemy na zamontowanym kole magnesowym.
Zwróc uwagę czy po zamontowaniu iskrownika i koła megnesowego, koło te nie przyciera o cewki, jak przyciera to doszlifuj "bieżnię" cewek, tak by nie przycierało, ale też nie za ostro żeby przestrzeń za duża nie była bo prądu zabraknie. Przycieranie cewek = brak iskry lub przegrzanie i spalenie cewek.
Po wszystkich czynnościach regulacyjnych nie zapomnij kapnąć na mały filcyk w pobliżu przerywacza 2-4 kropelek oleju, ale nie więcej bo po kilku km zachlapie ci przerywacz i nici z jazdy.
Wyprzedzenie zapłonu - to określenie samo w sobie już wskazuje, że iskra NIE ma się pojawić w górnym punkcie (GMP) tylko z pewnym wyprzedzeniem przed nim (dla każdego silnika inna wartość, dla WSK125 fabrycznie 3,0mm).0czywiscie nie będzie ona ustawiona dobrze czyli w górnym punkcie
Zwróc uwagę czy po zamontowaniu iskrownika i koła megnesowego, koło te nie przyciera o cewki, jak przyciera to doszlifuj "bieżnię" cewek, tak by nie przycierało, ale też nie za ostro żeby przestrzeń za duża nie była bo prądu zabraknie. Przycieranie cewek = brak iskry lub przegrzanie i spalenie cewek.
Po wszystkich czynnościach regulacyjnych nie zapomnij kapnąć na mały filcyk w pobliżu przerywacza 2-4 kropelek oleju, ale nie więcej bo po kilku km zachlapie ci przerywacz i nici z jazdy.
Słaba iskra WSK 125
Witam, Mam WSK 125 M06B3 jest iskra lecz słaba, kolanko mam wypięte i leci z niego benzyna, świeca jest cały czas zalana Iczy ktoś posiada schemat instalacji do M06 1957r z akumulatorem z góry dziękuje
- Xabi
- Kontaktowanie:
-
- Kontaktowanie:
Brak iskry wsk 125
Witam jezdze moją wsk około miesiąca wszystko ok ładnie odpala a tu pewnego dnia niechciała zapalać z kopa nieraz strzelała w wydech i iskra była niebieściutka ładna a zrobiła się żółta a teraz wogule niema podejrzewam że to cewka bo jak włoże palec w fajke i kopne na maxa to czuje lekkie łaskowanie (niepowinno się tego robić) przerwa na przerywaczu jest ok (ustawiałem szczelinomierzem) wyczyściłem styki przerywacza i dalej nic jak myślicie co to może być
-
- Moje maszyny: WSK KOBUZ
- Kontaktowanie:
Re: Brak iskry wsk 125
Może być tak, że - po ścięciu klinika - koło magnesowe troszkę obróciło się na swym stożku i iskra powstaje w złym momencie, jak magnesy są w najmniej korzystnym miejscu!!KRYSTI pisze:...niechciała zapalać z kopa nieraz strzelała w wydech i iskra była niebieściutka ładna a zrobiła się żółta a teraz wogule niema
Iskra powstaje w momencie rozwierania się przerywacza. A przy tym najlepsza iskra jest wtedy, kiedy magnesy zaczynają schodzić z nabiegunnika cewki!
A jak klinik jest dobry, to pewnie prawy czop (a na nim krzywka) obrócił się w tarczy-przeciwwagach.
A dlaczego NIE? Zakazu przecież nie ma = jak lubisz to kto ci zabroni!jak włoże palec w fajke i kopne na maxa to czuje lekkie łaskowanie (niepowinno się tego robić)
Piszesz, że strzela w tłumik = to może znaczyć, że iskra faktycznie powstaje za późno: rozpoczął się już wydech (okno wydechowe jest otwarte i "cała para" idzie w pizd... to znaczy w gwizdek).
-
- Kontaktowanie:
- 125 arek
- GG: 6055683
- Moje maszyny: M 06 B1
- Kontaktowanie:
-
- Kontaktowanie:
NIEMA ISKRY WSK 125
Witam dziś założyłem nową cewkę do mojej wski była bardzo ładna iskra ładnie zapalała. Zostawiłem ją żeby pochodziła sobie na wolnych obrotach i nagle zgasła niema iskry i po 2 min iskra była i ładnie chodziła i znowu niema iskry od tego czasu niama iskry. Przerwe ustawiłem jest idealna styki przerywacza przeczyściłem papierem i nic coto może być Słyszałem że to mugły sie popsuć paltynki a wy jak sądzicie
- ŻbiKu
- Moje maszyny: WSK 175 KOBUZ CUSTOM 82`,
YAMAHA YZF 1000R THUNDERACE - Lokalizacja: Zielona Góra
- Kontaktowanie:
-
- Kontaktowanie:
Świeca jest ok bo na paru sprawdzałem.
[ Dodano: 2008-01-25, 11:40 ]
Zauważyłem że kabel WN przy cewce jest luźny czy to może być tego wina bo jest tak że iskry niema a zachwile raz jest
[ Dodano: 2008-01-26, 14:48 ]
Przełożyłem kabel wkręcam świece i niepali odkręcam świece sprawdzam iskrę bardzo dobra wkręcam kopie i zapaliła na 5 sek i zdechała odkręcam świece cała zalana sprawdzam iskre i niema . Coto może być
[ Dodano: 2008-01-25, 11:40 ]
Zauważyłem że kabel WN przy cewce jest luźny czy to może być tego wina bo jest tak że iskry niema a zachwile raz jest
[ Dodano: 2008-01-26, 14:48 ]
Przełożyłem kabel wkręcam świece i niepali odkręcam świece sprawdzam iskrę bardzo dobra wkręcam kopie i zapaliła na 5 sek i zdechała odkręcam świece cała zalana sprawdzam iskre i niema . Coto może być
- zawisza154
- Kontaktowanie:
Re: Brak iskry wsk 125
Musi gdzieś kabel nie łączyć lub coś innego. Zobacz szczegółowo czy wszystko jest cacy i wtedy zobacz. A sprężyne przerywacza masz dobrze przykręconą??
WSK-a odpalona, ale są inne problemy
http://www.wbv.pl/gallery.php?entry=ima ... mioj1y.jpg
http://www.wbv.pl/gallery.php?entry=ima ... mioj1y.jpg
-
- Kontaktowanie:
brak iskry
witam. wczoraj kupiłem wsk(następna do kolekcji ;p) i mam z nią problem. kupiłem nowa świecę iskry F95PS a iskry brak. dotykając samym kablem do cylindra iskry nie było. nawet maleńkiej natomiast gdy trzymałem kabel przy magnecie to iskra była dość duża. do silnika mam podłączony tylko kabel od gaszenia. sprawdzałem tez na innych kablach WN są takie same objawy. tak jakby cylinder nie miał "-". pomocy
b3 w częściach czeka na remont. katujemy niemca etz rulezzzz
-
- Kontaktowanie:
Re: brak iskry
Teoretycznie jest taka możliwość, że cylinder nie ma masy! Ale to miałbyś wyjątkowego pecha, żeby to akurat przytrafiło się tobie.
Spróbuj oczyścić miejsca pod nakrętkami szpilek cylindra i głowicy (żeby tędy była "masa") albo chociaż jakoś sztucznie połącz cylinder z "masą".
Spróbuj oczyścić miejsca pod nakrętkami szpilek cylindra i głowicy (żeby tędy była "masa") albo chociaż jakoś sztucznie połącz cylinder z "masą".
e-kiosk FENIXa ==> http://fenix.nextpress.pl" target="_blank
- Romanos
- Kontaktowanie:
Co Racja To Racja. Moze Masz Taka Szczelna Uszczelke Ze Nie Puszcza Sprobuj Zmienic Uszczekle Pod Cylinder =)
W - Jak Wiosna S - Jak Stal K - Jak Kocham
-
- Kontaktowanie:
no spróbuje to sprawdzić. gadałem z poprzednim właścicielem i mówił ze iskra była do końca potem ścięło klin i wsk stała przez ok roku nie jeżdżona.
b3 w częściach czeka na remont. katujemy niemca etz rulezzzz
-
- Kontaktowanie:
No taaa - pewnie że do końca była iskra . Przecież nie mógł jeździć bez iskry!!! To takie austriackie gadanie: iskra była do końca (czego końca?). Moja rada jest teraz taka: koniecznie trzeba zdjąć koło magnesowe i zobaczyć czy NIE skręcił się ten czop, na którym ścięło klinik. A dokładnie ==> czy rowek klinika nie przestawił się...i mówił ze iskra była do końca potem ścięło klin i wsk stała ok roku nie jeżdżona.
- 1angel
- GG: 10200026
- Moje maszyny: Kilka legend PRLu
- Kontaktowanie:
Fenixie czy na pewno rowek na klin przy GMP tłoka powinien być u góry ? bo u mnie wydaje się być inaczej a wszystko z wałem jest w porządku i motor chodzi normalnie
no stop signs, speed limit, nobody’s gonna slow me down
-
- Kontaktowanie:
Nigdy nie miałem wueski 125, więc nie znam silnika S01 (tyle co ze zdjęć i rysunków). Jeśli piszesz że twój silnik już działa ale rowek jest w innym miejscu (nie na górze), to bez wątpienia tak ma być, tu nie ma co zmieniać. Szkoda tylko, że nie napisałeś co zrobiłeś z tą brakującą "masą" silnika? Co zmieniłeś że silnik zaczął wreszcie kręcić...
- 1angel
- GG: 10200026
- Moje maszyny: Kilka legend PRLu
- Kontaktowanie:
nawet nie zamierzałem nic z tym robić , chciałem tylko zwrócić uwagę że wprowadziłeś go w błąd , jednak nie jestem pewien jak to się przy oryginalnym wale z PRL bo ja mam teraźniejszy zamontowanyFenix pisze:Jeśli piszesz że twój silnik już działa ale rowek jest w innym miejscu (nie na górze), to bez wątpienia tak ma być, tu nie ma co zmieniać.
no stop signs, speed limit, nobody’s gonna slow me down