Być może banalne pytanie. Czy motor zapali jeżeli cewka zapłonowa jest (spalona, zepsuta). Pytam ponieważ moja iskra jest różowa ale motor pali, czasami z kopa czasami z popychu.
Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam.
Uszkodzona cewka zapłonowa?
- adimen2007
- GG: 9967305
- Moje maszyny: ________
WSK M06B3"KOS"1982 r. - Lokalizacja: Lublin
- Kontaktowanie:
- Fuga
- GG: 0
- Moje maszyny: Wsk 125 Mo6b3, mz etz 251 .91r.mz etz 150 91r.
- Kontaktowanie:
Re: ---CEWKA ZAPŁONOWA---
jesli cewka była by spalona to by w ogóle iskry nie było i byś choć by nie wiem jak wsk nie zapalił
- adimen2007
- Kontaktowanie:
Wielkie dzięki za odpowiedź.
- wujcio
- GG: 0
- Kontaktowanie:
czasem uszkodzona cewka działa tylko jak się nagrzeje to nie ma iskry
- adimen2007
- Kontaktowanie:
---CEWKA ZAPŁONOWA---
Sorry mam kolejny problem.
Chcę sprawdzić opór uzwojeń i przebicie na mase. Tylko jak?
i jaki jest opór?
Bede bardzo w dzięczny.
Pozdrawiam
Chcę sprawdzić opór uzwojeń i przebicie na mase. Tylko jak?
i jaki jest opór?
Bede bardzo w dzięczny.
Pozdrawiam
- Wojtek
- Kontaktowanie:
Re: Cewka zapłonowa
Jaki jest opór dowiesz się mierząc go. Skąd my to mamy wiedzieć? Uzwojenie pierwotne ma swoje końce na zaciskach cewki. Zmierz rezystancję pomiędzy nimi.
Uzwojenie wtórne pomiędzy wyjściem do świecy a jednym z zacisków. Nie pamiętam już pomiędzy którym. Zmierz dla obu a różnica pomiędzy pomiarami powinna wynosić tyle ile zmierzyłeś dla samego uzwojenia pierwotnego. Zwarcie któregoś uzwojenia z masą sprawdź mierząc rezystancję pomiędzy zaciskiem a masą. Najlepiej dla wszystkich trzech punktów.
Uzwojenie wtórne pomiędzy wyjściem do świecy a jednym z zacisków. Nie pamiętam już pomiędzy którym. Zmierz dla obu a różnica pomiędzy pomiarami powinna wynosić tyle ile zmierzyłeś dla samego uzwojenia pierwotnego. Zwarcie któregoś uzwojenia z masą sprawdź mierząc rezystancję pomiędzy zaciskiem a masą. Najlepiej dla wszystkich trzech punktów.
Bynajmniej i przynajmniej to dwa słowa o kompletnie różnym znaczeniu. Nie używa się ich zamiennie!!!!!!!!!
- adimen2007
- Kontaktowanie:
Nie rozumiem co to jest zacisk. Mógłbyś mi wytłumaczyć
- Wojtek
- Kontaktowanie:
Nie skojarzyłem że mówisz o cewce do WSK 125. Mówiąc ogólnikowo to co napisałem nadal jest prawdą tylko trzeba to przerobić pod budowę twojej cewki. Uzwojenie pierwotne pomiędzy masą a przewodem wychodzącym do przerywacza. Uzwojenie wtórne pomiędzy kablem wysokiego napięcia a kablem do przerywacza. Pomiędzy kablem WN a masą powinieneś zmierzyć sumę dwóch poprzednich wyników.
Jeśli wyjąłeś cewkę z iskrownika to za masę przyjmij rdzeń cewki. Wspomniana cewka ma wyjście przewodu wysokiego napięcia w postaci wystającego wkręta, na który wkręca się kabel. Najlepiej mierz rezystancję pomiędzy rdzeniem cewki a tym wkrętem bo zdarzają się kable WN o określonej rezystancji. Nie wiem jaki ty posiadasz. Nie wiem także jakie wartości rezystancji są dla tej cewki w normie.
Jeśli wyjąłeś cewkę z iskrownika to za masę przyjmij rdzeń cewki. Wspomniana cewka ma wyjście przewodu wysokiego napięcia w postaci wystającego wkręta, na który wkręca się kabel. Najlepiej mierz rezystancję pomiędzy rdzeniem cewki a tym wkrętem bo zdarzają się kable WN o określonej rezystancji. Nie wiem jaki ty posiadasz. Nie wiem także jakie wartości rezystancji są dla tej cewki w normie.
Bynajmniej i przynajmniej to dwa słowa o kompletnie różnym znaczeniu. Nie używa się ich zamiennie!!!!!!!!!