zapieczone magneto
- Wuja
- GG: 0
- Kontaktowanie:
zapieczone magneto
Panowie, dzisiaj natknąłem się na nietypowy problem, otóz zapiekło mi się magneto na stożku.Używjąc oryginalnego ściagacza do magneta zerwałem gwinty, musiałem użyć sciągacza uniwerslanego-dwuramiennego.Magneto za cholere nie chciało puścić-myślałem że może klin sie jakoś źle ułożył i blokuje.Kiedy magneto już puściło okazalo sie że klin jest idealny i jego gniazda też.Magneto zwyczajnie sie zapieklo na ośce.Sprawa jest dziwna bo było ono sciągane trzy dni temu i schodzilo bez problemu.Nie wiem moze za mocno dokręciłem?
Pytanie jest takie:
jak się zabezpieczyć na przyszłośc przed taką sytuacją?Nasmarować ośkę olejem delikatnie, przed zalozeniem magneta?
Zapiekło sie komuś magneto?:)
Pytanie jest takie:
jak się zabezpieczyć na przyszłośc przed taką sytuacją?Nasmarować ośkę olejem delikatnie, przed zalozeniem magneta?
Zapiekło sie komuś magneto?:)
Re: zapieczone magneto
a jezdziles w ciągu tych trzech dni? Ja tez tak mialem i musiałem młotem walic w ściągacz (gwint na wale się rozklepał ) Miałem tak jak długo pojezdzilem.
- Wuja
- Kontaktowanie:
no jeżdzilem,ale podpowiem że wsk mam od 10 lat i jezdze nia sporo,nigdy nie mialem problemow ze sciagnieciem magneta:)
Pytanie jest jak sie przed tym zabezpieczyc?tavot, oliwka,wazelina techniczna?
Pytanie jest jak sie przed tym zabezpieczyc?tavot, oliwka,wazelina techniczna?
- Brat
- Moje maszyny: Wsk m21w2 "Kobuz"
- Kontaktowanie:
stożek właśnie tak ma działać, że ledwo Ci się udaje ściągnąć. Jeśli tak masz to znaczy że stożek jest w świetnym stanie, zaś gdy by Ci schodził lekko to znaczy że jest wychełtany.
-
- GG: 9525876
- Moje maszyny: MZ ETZ 150
- Kontaktowanie:
Ty przynajmniej dałeś rady ściągnąć, a ja nie. Ale narazie nie potrzebuje ściągać, wiec jeszcze się tym nie martwie.
- GhostRider_WSK
- GG: 11129519
- Kontaktowanie:
Wybaczcie ale może podczepie się tutaj u mnie klin wchodzi bardzo luźna tak że musze dokładnie "celować" żeby nie przechylić go podczas nakładania magneta. Siedzi bardzo luźno i nie wiem czy to normalne czy może czop już do wymiany ? Tylko dwa razy w ciągu 2 lat ścieło mi klina nie wiem może przyczyna tkwi w tym...
...Motocykl to nie wszystko liczy się pasja...
- pawel15
- GG: 2782862
- Moje maszyny: WSK B3 i "Kos" 1980, WSK B3 1977, WSK B1 1969
- Kontaktowanie:
Jak wchodzi klin luźno(a nawet bardzo) to czop może być do wymiany. Ale jeżeli nie ma problemów z klinem, magnetem i wszystkich co z tym związane, to moim zdaniem nie ma sensu wymieniać. Ciesz się jazdą .
- czochu
- Kontaktowanie:
a co do tego ze tak ciasno siedzi to bardzo mozliwe ze w miejscu złączenia z wałem jest jakis zadzior metalu który nie pozwalał Ci go zdjąć ja tak miałem
- Wuja
- Kontaktowanie:
Panowie, caly problem polega na tym,że magneto do tej pory sciagalem bez wiekszych problemow,a dzisiaj ni ch*a.No przeciez przez 3 dni nie mogla zardzewiec:)
I jeszcze raz pytam:co wy na posmarowania czopu jakimś smarowidlem?
BTW:zdjąłęm ale pogiałem wiec jest do wyrzucenia, pyrrusowe zwycięstwo:)
I jeszcze raz pytam:co wy na posmarowania czopu jakimś smarowidlem?
BTW:zdjąłęm ale pogiałem wiec jest do wyrzucenia, pyrrusowe zwycięstwo:)
- pawel15
- GG: 2782862
- Moje maszyny: WSK B3 i "Kos" 1980, WSK B3 1977, WSK B1 1969
- Kontaktowanie:
A może woda się dostała i przyłapało? Chodź w 3 dni? To byłoby trochę dziwne. A co do smarowania to może daj naprawdę cieniutką warstwę smaru. Może nie zaszkodzi.
- mmajdr
- GG: 11918102
- Kontaktowanie:
Wracając do problemu GhostRider_WSK'a to też miałem taki problem. Jest taki dwu składnikowy klej który po zastygnięciu robi się jak metal i klin już nie lata.
- Weros
- Kontaktowanie:
Dobre smarować stożek, napiszcie teraz na forach mz żeby na stożek sprzęgła dali warstwę smaru.
Porządny ściągacz i musi zejść innej opcji nie ma
Porządny ściągacz i musi zejść innej opcji nie ma
- Maniekk
- GG: 2028919
- Kontaktowanie:
Dokładnie ja jak swoje ściągałem pierwszy raz pogiąłem 2 ściągacze, grunt to dobrze wkręcić te dwie śróbki od ściągacza i co najważniejsze RÓWNO bo inaczej się wygną. Swoje też pokrzywiłem zanim zdjąłem a do akcji wszedł już przecinak młotek itp. A magneto było tak wciśnięte że chowałosię 5 mm pod kadłub silnika ( patrząc od góry nie było szpary). Od tamtej pory stożek po zdjęciu zasze smaruję smarem stałym ŁT-34 czy 43 nie pamiętam, to to samo co lotniczy towot ale ma więcej gliceryny i w ciepełku się roztapia ale dobrze chroni. Ściągacze muszą byćzrobione uczcuwie grubość co najmniej 1,5cm.
LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE
- ADRIANO1992LBN
- GG: 9516828
- Kontaktowanie:
Ale chłopaki nie sądzicie, że jak nasmarujecie czop to nie będzie on spełniał swojej funkcji? Magneto może się ślizgać na czopie i klin poleci raz dwa...
Klin tylko ustala magneto na wale a nie przenosi żadnych sił, więc odpowiedzialne za przenoszenie sil jest dobre zamocowanie magneta na czopie tak, aby ono się nie obróciło a smar może temu skutecznie zaszkodzić!
Klin tylko ustala magneto na wale a nie przenosi żadnych sił, więc odpowiedzialne za przenoszenie sil jest dobre zamocowanie magneta na czopie tak, aby ono się nie obróciło a smar może temu skutecznie zaszkodzić!
Kupię jedną lagę nieruchomą do: Bąka, Dudka, Lelka etc.!
- wujcio
- Kontaktowanie:
stożek ma trzymać mocno i koniec nie ma sensu tego smarować. jeśli planujesz rozbierać co chwile zapłon to nie dokręcaj tak mocno nakrętki.
- GhostRider_WSK
- GG: 11129519
- Kontaktowanie:
Hmm to jest dobre wyjście dla osób które chcą zrobić na stałe bo jak przykleisz takim klejem to potem po zerwaniu klina nie wyjmiesz odłamka który zostanie w czopie. Myśle że nie ma sensu kombinować, widocznie tak musi być.mmajdr pisze:Wracając do problemu GhostRider_WSK'a to też miałem taki problem. Jest taki dwu składnikowy klej który po zastygnięciu robi się jak metal i klin już nie lata.
Wracając do tematu.. nie smaruje się niczym czopa wału ludzie!!!
...Motocykl to nie wszystko liczy się pasja...
- mmajdr
- GG: 11918102
- Kontaktowanie:
Masz absolutna racje. zapomniałem dodac że ja żeby muc potem wyciagnąć klin z tego kleju zanim go przykleje to smaruje smarem i jestem zadowolony z efektów. Pozdro.
- Wuja
- Kontaktowanie:
mmajdr najpierw smarujesz klin smarem a potem klejem?
-
- GG: 20299150
- Moje maszyny: WSK JUNAK
najlepiej przed montażem posmarować wewnętrzna częsc stożka olejem lub smarem i nie dokręcac na chama. Kiedys zamocno dokręciłem i potem też niemogłem zdjąć dopiero sciągacz dorabiany z blachy 3 cm dał rade