Moduł wyłączający

Odpowiedz
sbanys
Posty: 1110
Rejestracja: 2013-12-29, 20:10
GG: 0
Moje maszyny: WSK M06B,WSK M06B1,WSK M150,WSK M06-64,
WSK M06L,WSK M06Z2
Lokalizacja: Wolbrom
Kontaktowanie:

Moduł wyłączający

Post autor: sbanys » 2019-04-09, 08:03

Poszukuję jakiegoś modułu do podłączenia do nowej instalacji elektrycznej zasilającej światła do jazdy dziennej LED w moim Kawasaki z akumulatora. Moto mam jeszcze na gwarancji więc cięcie kabli odpada dlatego szukam takiego rozwiązania. Chodzi mi o to że gdybym zapomniał wyłączyć świateł żeby moduł to zrobił. Coś podobnego mam w podgrzewanych manetkach Oxford i zamontowanej kamerce.
Czy coś takiego spełni oczekiwane zadanie
https://allegro.pl/oferta/modul-automat ... um_allegro&

halcik
Posty: 2092
Rejestracja: 2015-11-30, 09:25
GG: 0
Moje maszyny: WSK KOS 85 i inne
MZ ES 250/2 i inne
WFM OSA M52 i M50
Lokalizacja: Kutno
Kontaktowanie:

Re: Moduł wyłączający

Post autor: halcik » 2019-04-09, 08:59

Na pewno musisz się wpiąć w przewód który załącza zapłon (przy stacyjce lub np. przy cewce, alternatorze, klaksonie), przewody świateł i pod akumulator. Jeśli czujesz że podołasz. Można to też zrobić na dwóch przekaźnikach sygnał z zapłonu uruchamia światła, a sygnał z lampy rozłącza LED, ale w sumie za tą kasę i gwarancję że to ustrojstwo nie pobiera prądu w stanie światłą wyłączone (choć trochę wątpię) kupuj gotowca z ładnie zagniecionymi końcówkami kabli i może zaciskami na przewodach.
W sumie jak zależy Ci na ich nie zniszczeniu to musisz się dowiedzieć jak są zakończone lub jak się je dołącza do instalacji. Ale skoro podłączałeś już inne rzeczy tego typu to jesteś już w pełni świadomy co i jak ma być zrobione

czankete
Moderator
Posty: 1120
Rejestracja: 2013-09-26, 10:08
GG: 0
Moje maszyny: do 200 jeszcze trochę brakuje...
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Kontaktowanie:

Re: Moduł wyłączający

Post autor: czankete » 2019-04-09, 10:02

sbanys pisze:
2019-04-09, 08:03
Poszukuję jakiegoś modułu do podłączenia do nowej instalacji elektrycznej zasilającej światła do jazdy dziennej LED w moim Kawasaki z akumulatora. Moto mam jeszcze na gwarancji więc cięcie kabli odpada dlatego szukam takiego rozwiązania. Chodzi mi o to że gdybym zapomniał wyłączyć świateł żeby moduł to zrobił.
...jak masz na gwarancji to sprzęt jest na tyle nowy, że powinien mieć sterownik zamontowany fabrycznie :?: W zasadzie co japońskie to już dobre 15 lat temu ma takie rozwiązana włączania/wyłączania automatycznego świateł - mam tak w Yamaha TDM900 2003, DT125E z 2006 i Hondzie XR125 z 2005, więc w Kawasaki też powinno być ;-) ...

sbanys
Posty: 1110
Rejestracja: 2013-12-29, 20:10
GG: 0
Moje maszyny: WSK M06B,WSK M06B1,WSK M150,WSK M06-64,
WSK M06L,WSK M06Z2
Lokalizacja: Wolbrom
Kontaktowanie:

Re: Moduł wyłączający

Post autor: sbanys » 2019-04-09, 11:40

Ma tyle tylko żeby podłączyć inne źródło trzeba się podłączyć a to oznacza cięcie instalacji. Szukam na dzień dzisiejszy rozwiązania bezinwazyjnego.

czankete
Moderator
Posty: 1120
Rejestracja: 2013-09-26, 10:08
GG: 0
Moje maszyny: do 200 jeszcze trochę brakuje...
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Kontaktowanie:

Re: Moduł wyłączający

Post autor: czankete » 2019-04-09, 12:13

sbanys pisze:
2019-04-09, 11:40
Ma tyle tylko żeby podłączyć inne źródło trzeba się podłączyć a to oznacza cięcie instalacji. Szukam na dzień dzisiejszy rozwiązania bezinwazyjnego.
...eee, jak ma to bez sensu dopinać kolejny moduł. Najprościej - w przypadku podpinania odbiorników o niewielkim poborze prądu - wpiąć się pod konektor świateł mijania (obojętnie czy w wiązce na łączeniu, lampie czy przy bezpiecznikach). Przyjrzyj się dobrze instalacji - na 100% podepniesz się bez cięcia i lutowania i tym podobnej ingerencji...

...przy urządzeniach o stałym poborze prądu powyżej 3-5A proponowałbym natomiast podpiąć przekaźnik a samo zasilanie wiadomo przez dodatkowy bezpiecznik poprowadzić z akumulatora. Ja w ten sposób mam bez cięcia oryginalnej instalacji wyprowadzone 12V na nawigację / ładowanie telefonów / powerbanku ;-)

sbanys
Posty: 1110
Rejestracja: 2013-12-29, 20:10
GG: 0
Moje maszyny: WSK M06B,WSK M06B1,WSK M150,WSK M06-64,
WSK M06L,WSK M06Z2
Lokalizacja: Wolbrom
Kontaktowanie:

Re: Moduł wyłączający

Post autor: sbanys » 2019-04-09, 15:49

Dzięki czankete poszukam po schemacie i podepnę pod bezpiecznik. No ja głupi tak mam przecież w samochodzie podłączone światła :mur:

czankete
Moderator
Posty: 1120
Rejestracja: 2013-09-26, 10:08
GG: 0
Moje maszyny: do 200 jeszcze trochę brakuje...
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Kontaktowanie:

Re: Moduł wyłączający

Post autor: czankete » 2019-04-10, 08:38

...ze schematem to prosta sprawa ale jakbyś miał wątpliwości to podeślij mi go a zaznaczę punkty do wpięcia ;-)

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości