wsk 175 a nawigacja tomtom

Awatar użytkownika
kwadrat49
Posty: 315
Rejestracja: 2015-01-26, 20:12
GG: 0
Moje maszyny: WSK175, YAMAHA VIRAGO 1100(byla)
R1-RN12(byla)
BMW RT1200
Lokalizacja: POLSKA ,BOCHNIA
Kontaktowanie:

wsk 175 a nawigacja tomtom

Post autor: kwadrat49 » 2017-03-28, 03:22

Witam kolegow, nie wiem czy w dobrym dziale pisze -jezeli nie to prosze o przeniesienie.
Mam taki maly klopot ,otoz zamontowalem tomtoma do mojej wsk I wystapil maly problem.Jak motcykl stoi to nawigacja dziala I lapie sygnal ,ale jak tylko jade 20km/h to gubi zasieg I przestaje dzialac tak jakbym znajdowal sie w tunelu. Jest to uciazliwe ,poniewaz gdy jade to musze zwolinc lud zatrzymac sie zeby zlapala sysnal a jadac po miescie jest to klopotliwe.
Myslalem ze nawigacja poprostu padla lub pokrowiec blokuje sygnal , ale po sciagnieciu pokrowca jest tak samo a gdy zalozylem ja do samochodu to dziala poprawnie , niezaleznie od predkosci z jaka jade.
Nie mam bladego pojecia co zakloca prace nawigacji, czy cewka pod zbiornikiem, czy moze wirnik w silniku????
Mial ktos podobny problem? Jezeli macie jakis pomysl jak to zwalczyc to prosze o podpowiedzi. :papa:

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
marek216
Posty: 248
Rejestracja: 2016-11-12, 06:51
GG: 0
Moje maszyny: WSK125
Jawa Typ20
Mińsk BLR
Romet Minsk
Yamaha RS100
Lokalizacja: Cyprzanów
Kontaktowanie:

Re: wsk 175 a nawigacja tomtom

Post autor: marek216 » 2017-03-28, 07:01

Problem masz zarówno z podłączonym zasilaniem jak i bez niego czy tylko jak masz podpięte zasilanie?
WSK M06B3, Jawa50 Typ20, Mińsk125 BLR, Romet Mińsk, Yamaha RS100. HSUN 150ATV

Awatar użytkownika
kwadrat49
Posty: 315
Rejestracja: 2015-01-26, 20:12
GG: 0
Moje maszyny: WSK175, YAMAHA VIRAGO 1100(byla)
R1-RN12(byla)
BMW RT1200
Lokalizacja: POLSKA ,BOCHNIA
Kontaktowanie:

Re: wsk 175 a nawigacja tomtom

Post autor: kwadrat49 » 2017-03-28, 12:51

Niezależnie od tego czy jest podpiete zasilanie czy nie .

Awatar użytkownika
marek216
Posty: 248
Rejestracja: 2016-11-12, 06:51
GG: 0
Moje maszyny: WSK125
Jawa Typ20
Mińsk BLR
Romet Minsk
Yamaha RS100
Lokalizacja: Cyprzanów
Kontaktowanie:

Re: wsk 175 a nawigacja tomtom

Post autor: marek216 » 2017-03-28, 16:37

Jeśli nie ma znaczenia czy jest podpięta czy nie to wykluczamy cewkę i resztę instalacji - jedyne co mi przychodzi do głowy to drgania. Ew. Sprawdź z pasażerem któremu dasz to w łapki.
WSK M06B3, Jawa50 Typ20, Mińsk125 BLR, Romet Mińsk, Yamaha RS100. HSUN 150ATV

Awatar użytkownika
kwadrat49
Posty: 315
Rejestracja: 2015-01-26, 20:12
GG: 0
Moje maszyny: WSK175, YAMAHA VIRAGO 1100(byla)
R1-RN12(byla)
BMW RT1200
Lokalizacja: POLSKA ,BOCHNIA
Kontaktowanie:

Re: wsk 175 a nawigacja tomtom

Post autor: kwadrat49 » 2017-03-28, 16:45

Dzięki za podpowiedź , spróbuję przypiąć nawigację do siebie w jakiś sposób i przejadę kawałek .
Jeżeli twoje sugestie się potwierdza to chyba trzeba będzie jakiś inny uchwyt wykombinować .Dodam jeszcze że ta sama nawigacja założona w Bmw Rt1200 przejechała całą Europę i nie było takich objawów .
Jeszcze raz dzięki za podpowiedź .

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
marek216
Posty: 248
Rejestracja: 2016-11-12, 06:51
GG: 0
Moje maszyny: WSK125
Jawa Typ20
Mińsk BLR
Romet Minsk
Yamaha RS100
Lokalizacja: Cyprzanów
Kontaktowanie:

Re: wsk 175 a nawigacja tomtom

Post autor: marek216 » 2017-03-28, 18:47

Jeśli nie ma połączenia z instalacją WSKi to nic innego mi do głowy nie przychodzi. tym bardziej że w innych maszynach problemu nie masz. Serwisuję nawki ( i nie nie tylko ) od 2005 roku ale takiego cuda jeszcze nie widziałem ;)
WSK M06B3, Jawa50 Typ20, Mińsk125 BLR, Romet Mińsk, Yamaha RS100. HSUN 150ATV

Awatar użytkownika
kwadrat49
Posty: 315
Rejestracja: 2015-01-26, 20:12
GG: 0
Moje maszyny: WSK175, YAMAHA VIRAGO 1100(byla)
R1-RN12(byla)
BMW RT1200
Lokalizacja: POLSKA ,BOCHNIA
Kontaktowanie:

Re: wsk 175 a nawigacja tomtom

Post autor: kwadrat49 » 2017-03-28, 19:04

Marek 216 sprawdziłem jeszcze raz i okazuje się że mam taki port USB z wyświetlaczem napięcia , i jest na nim wylacznik. W momencie ustawienia przelacznika na pozycji "0" wyświetlacz gaśnie lecz napięcie na USB zostaje i ładuje nawigację . Byłem przekonany że wyłączenie go rozłącza wszystko ,z tąd moje przekonanie że nawigacja po odłączeniu też wariuje okazuje się że jednak była podpięta.
Wstawię zdjęcia to zobaczysz .

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
kwadrat49
Posty: 315
Rejestracja: 2015-01-26, 20:12
GG: 0
Moje maszyny: WSK175, YAMAHA VIRAGO 1100(byla)
R1-RN12(byla)
BMW RT1200
Lokalizacja: POLSKA ,BOCHNIA
Kontaktowanie:

Re: wsk 175 a nawigacja tomtom

Post autor: kwadrat49 » 2017-03-28, 19:13

Do tego portu wpinam kabel usb od nawigacji, natomiast port podpiety jest pod kabel zasilajacy cewke.
Myslisz ,ze to moze byc nasz winowajca? Ewentualnie czy podpiecie go bezposrednio pod akumulator moze wykluczyc problem? :-/
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
marek216
Posty: 248
Rejestracja: 2016-11-12, 06:51
GG: 0
Moje maszyny: WSK125
Jawa Typ20
Mińsk BLR
Romet Minsk
Yamaha RS100
Lokalizacja: Cyprzanów
Kontaktowanie:

Re: wsk 175 a nawigacja tomtom

Post autor: marek216 » 2017-03-28, 19:20

No to zaczynamy drążyć. Sprawdź bez podłączenia kabelka do nawigacji. Jeśli okaże się że nawka niepodpięta nie głupieje to znaczy że ten zasilacz jest trefny.
Ew. mogę podesłać Ci zasilacz mojej konstrukcji ( jeśli nie mam poskładanego to poskładam na szybko jedną sztukę- sprzedaż wstrzymałem z braku czasu na składanie ), fakt, że konstruowany dla samochodów ale w motorze też może się sprawdzić.
WSK M06B3, Jawa50 Typ20, Mińsk125 BLR, Romet Mińsk, Yamaha RS100. HSUN 150ATV

Awatar użytkownika
kwadrat49
Posty: 315
Rejestracja: 2015-01-26, 20:12
GG: 0
Moje maszyny: WSK175, YAMAHA VIRAGO 1100(byla)
R1-RN12(byla)
BMW RT1200
Lokalizacja: POLSKA ,BOCHNIA
Kontaktowanie:

Re: wsk 175 a nawigacja tomtom

Post autor: kwadrat49 » 2017-03-28, 19:23

Dzisiaj juz nie zdążę ,ale jutro sprawdzę i odezwę się jaki jest rezultat .

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
kwadrat49
Posty: 315
Rejestracja: 2015-01-26, 20:12
GG: 0
Moje maszyny: WSK175, YAMAHA VIRAGO 1100(byla)
R1-RN12(byla)
BMW RT1200
Lokalizacja: POLSKA ,BOCHNIA
Kontaktowanie:

Re: wsk 175 a nawigacja tomtom

Post autor: kwadrat49 » 2017-03-29, 18:04

A więc tak jak ustaliliśmy wczoraj , założyłem nawigację i zrobiłem próbę . Po wbiciu adresu i wyszukaniu go przez nawigację ruszam i nawigacja traci zasięg, po odpieciu od zasilania (czyli kabel zasilajacy wypiety całkowicie) tomtom odzyskuje zasięg ,lecz mimo to traci go co jakiś czas . Lecz jest o wiele lepiej ,da się jechać . Traci zasięg tylko na chwileczkę i łapie go znowu więc można jechać płynnie, natomiast gdy jest podpiety to nie łapie zasięgu ani na chwilę . Zauważyłem też że utratą zasięgu występuje raczej przy wysokich obrotach.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka


Suspect
Posty: 233
Rejestracja: 2016-07-28, 12:30
GG: 0
Moje maszyny: Wsk1973 garbuska
Lokalizacja: Malbork
Kontaktowanie:

Re: wsk 175 a nawigacja tomtom

Post autor: Suspect » 2017-03-29, 18:53

wydaje mi sie,ze magneto pole magnetyczne wytwarza,temu traci ten zasieg,ale to tylko takie moje gdybanie

Awatar użytkownika
kwadrat49
Posty: 315
Rejestracja: 2015-01-26, 20:12
GG: 0
Moje maszyny: WSK175, YAMAHA VIRAGO 1100(byla)
R1-RN12(byla)
BMW RT1200
Lokalizacja: POLSKA ,BOCHNIA
Kontaktowanie:

Re: RE: Re: wsk 175 a nawigacja tomtom

Post autor: kwadrat49 » 2017-03-29, 18:58

Suspect pisze:wydaje mi sie,ze magneto pole magnetyczne wytwarza,temu traci ten zasieg,ale to tylko takie moje gdybanie
Szczerze to też o tym myślałem , bo gdy mierzylem ladowanie miernikiem to swirował ,dopiero kumpel elektryk pożyczył mi miernik firmy Fluke i dało się zmierzyć,więc pole magnetyczne jest duże(wirnik jest Royala) . Ale nie wiem czy to ma wpływ na pracę nawigacji, pożyczę jeszcze nawigację od kumpla i sprawdzę czy też jest taki problem.


Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Suspect
Posty: 233
Rejestracja: 2016-07-28, 12:30
GG: 0
Moje maszyny: Wsk1973 garbuska
Lokalizacja: Malbork
Kontaktowanie:

Re: wsk 175 a nawigacja tomtom

Post autor: Suspect » 2017-03-29, 20:44

mi rozne rzeczy potrafily zaklocic dzialanie nawigacji,a juz napewno duzy magnes,potrafil zaltwic zgubienie sygnal,sprobuj jeszcze przywrocic ustawienia fabryczne

halcik
Posty: 1636
Rejestracja: 2015-11-30, 09:25
GG: 0
Moje maszyny: WSK KOS 85 i inne
MZ ES 250/2 i inne
WFM OSA M52 i M50
Lokalizacja: Kutno
Kontaktowanie:

Re: wsk 175 a nawigacja tomtom

Post autor: halcik » 2017-03-30, 20:31

A spróbuj folia aluminiową zaizolować fajkę :)

Awatar użytkownika
kwadrat49
Posty: 315
Rejestracja: 2015-01-26, 20:12
GG: 0
Moje maszyny: WSK175, YAMAHA VIRAGO 1100(byla)
R1-RN12(byla)
BMW RT1200
Lokalizacja: POLSKA ,BOCHNIA
Kontaktowanie:

Re: wsk 175 a nawigacja tomtom

Post autor: kwadrat49 » 2017-04-02, 07:06

Niestety ani ustawienia ani folia nie pomogly, ma ktos jeszcze moze jakies pomysly co z tym fantem zrobic ? :-(
marek216 jezeli mozesz taki zasilacz mi zlozyc to chetnie go wezme , cene I wysylke dogadamy na PW, moze to rozwiaze problem.
A tak jeszcze sie zastanawialem czy w waszych wsk tez cos takiego wystepowalo czy tylko ja jestem takim szczesliwcem :hah: , przeciez tez uzywacie nawigacji w waszych wsk-ch.
Tak jak pisalem ,bez podpietego zasilania jest znosnie ale jadac gdzies dalej niestety trzeba podpiac nawigacje pod zasilanie I zaczyna sie cyrk. ;)

Awatar użytkownika
daroohd
Posty: 2319
Rejestracja: 2013-06-03, 18:58
GG: 0
Moje maszyny: Wsk Lelek.
Lokalizacja: Skała

Re: wsk 175 a nawigacja tomtom

Post autor: daroohd » 2017-04-02, 08:27

Faktycznie cuda aby tak silnik wpływał na prace nawigacji skoro odłączona od lądowania też gubi zasięg , a jak testy z inna nawigacja.

Suspect
Posty: 233
Rejestracja: 2016-07-28, 12:30
GG: 0
Moje maszyny: Wsk1973 garbuska
Lokalizacja: Malbork
Kontaktowanie:

Re: wsk 175 a nawigacja tomtom

Post autor: Suspect » 2017-04-02, 10:16

ja nawet nawigacji nie uzywam,jezdzac zawodowo ;) a gdzie indziej twoja navi lapie sygnal,tylko na wuesce traci ??

Awatar użytkownika
kwadrat49
Posty: 315
Rejestracja: 2015-01-26, 20:12
GG: 0
Moje maszyny: WSK175, YAMAHA VIRAGO 1100(byla)
R1-RN12(byla)
BMW RT1200
Lokalizacja: POLSKA ,BOCHNIA
Kontaktowanie:

Re: wsk 175 a nawigacja tomtom

Post autor: kwadrat49 » 2017-04-02, 13:18

Suspect pisze:
2017-04-02, 10:16
ja nawet nawigacji nie uzywam,jezdzac zawodowo ;) a gdzie indziej twoja navi lapie sygnal,tylko na wuesce traci ??
Niestety tylko na wsk-ce traci zasięg. Na bmw Rt 1200 całą Europę przejechała i nic się nie działo .

Awatar użytkownika
daroohd
Posty: 2319
Rejestracja: 2013-06-03, 18:58
GG: 0
Moje maszyny: Wsk Lelek.
Lokalizacja: Skała

Re: wsk 175 a nawigacja tomtom

Post autor: daroohd » 2017-04-02, 13:20

Najwidoczniej wsk jest przystosowana do nawigacji z tamtych lat czyli mapa papierowa postoje pod sklepami ;) i pytanie o drogę jak się zabłądzi, takie wycieczki są więcej warte niz z GPS em ...

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości