Sprzęgło na 9 sprężyn

Modyfikacje oraz poprawa sprawności motocykla. Forum NIE popiera modyfikacji motocykli na crossy itp. Tematy będą usuwane bez uprzedzeń.
Odpowiedz
WojtasWsk
GG: 0
Moje maszyny: wski 125, wsk 175
Kontaktowanie:

Sprzęgło na 9 sprężyn

Post autor: WojtasWsk » 2024-07-25, 14:32

Witam ktoś montował sprzęgło na 9 sprężyn i miał problem z ustawieniem? U mnie wogóle nie idzie ruszyć nie ważne jak napnę linke, mimo że pręcik wchodzi leciutko to i tak sprzęgło nie działa. Jakieś rady? :-)

Awatar użytkownika
czankete
Moje maszyny: WSK, WFM, SHL i inne
Kontaktowanie:

Re: Sprzęgło na 9 sprężyn

Post autor: czankete » 2024-07-26, 06:52

WojtasWsk pisze:
2024-07-25, 14:32
Witam ktoś montował sprzęgło na 9 sprężyn i miał problem z ustawieniem?
...czego dokładnie „ustawianie” masz na myśli? W tej konstrukcji niczego się nie ustawia. A sprzęgło w którym jest docisk przystosowany do 9 zamiast 6 sprężyn nie różni się kompletnie niczym pod względem montażu. Układ dźwigni z linką i mechanizmem ślimakowym w pokrywie jaki zastosowany jest w WSK z powodzeniem dałby sobie zresztą radę z mocniejszym dociskiem.To, że naciskasz dźwignię sprzęgła i poprzez linkę i mechanizm naciskasz na popychacz ale nie następuje rozłączenie sprzęgła wskazuje, że źle je złożyłeś ;-) ...

WojtasWsk
Moje maszyny: wski 125, wsk 175
Kontaktowanie:

Re: Sprzęgło na 9 sprężyn

Post autor: WojtasWsk » 2024-07-26, 20:43

czankete pisze:
2024-07-26, 06:52
WojtasWsk pisze:
2024-07-25, 14:32
Witam ktoś montował sprzęgło na 9 sprężyn i miał problem z ustawieniem?
...czego dokładnie „ustawianie” masz na myśli? W tej konstrukcji niczego się nie ustawia. A sprzęgło w którym jest docisk przystosowany do 9 zamiast 6 sprężyn nie różni się kompletnie niczym pod względem montażu. Układ dźwigni z linką i mechanizmem ślimakowym w pokrywie jaki zastosowany jest w WSK z powodzeniem dałby sobie zresztą radę z mocniejszym dociskiem.To, że naciskasz dźwignię sprzęgła i poprzez linkę i mechanizm naciskasz na popychacz ale nie następuje rozłączenie sprzęgła wskazuje, że źle je złożyłeś ;-) ...
znam te silniki i dlatego głuwkowałem na początku, i jak się często okazuje trzeba iśc głębiej jak nie wiadomo o co chodzi bo okazało się że ślimak i karter się wytarł przez lata i na 6 sprężyn jeszcze jakoś działało lecz 9 to było za dużo. W każdym bądz razie dzięki za zainteresowanie, pozdro :-)

Odpowiedz