Obręcze WSK 175 M21W2
- Grinch
- GG: 0
- Moje maszyny: WSK M06 B3
WSK M06 B1
WSK M21W2 KOBUZ - Lokalizacja: PL
- Kontaktowanie:
Obręcze WSK 175 M21W2
Cześć, pytanie dotyczy poniżej zaplecionych obręczy, które zostały zakupione na jakiejś aukcji internetowej na allegro...
Szprychy oraz nyple oryginał, nyple wypolerowane szprychy oddane do ocynku, reszta poddana szkiełkowaniu + nowe łożyska
właśnie wrócił do mnie poniżej zamieszczony komplet obręcz od gościa który miał mi je wycentrować i dostałem informację, iż obręcze mają zły zaplot i nie ma możliwości aby mógł je wycentrować... i tak usiadłem rozpakowałem i przymierzyłem do swojej wsk b3 oraz wsk b1 dwuramówki i na pierwszy rzut oka są tak samo zaplecione oraz mają bardzo podobne wyjścia na nyple...
czy ktoś ma tak sprytne oko i może mi powiedzieć czy faktyczne, ktoś na aukcji zrobił mnie w jajo i tych obręczy nie da rady wycentrować ?
Szprychy oraz nyple oryginał, nyple wypolerowane szprychy oddane do ocynku, reszta poddana szkiełkowaniu + nowe łożyska
właśnie wrócił do mnie poniżej zamieszczony komplet obręcz od gościa który miał mi je wycentrować i dostałem informację, iż obręcze mają zły zaplot i nie ma możliwości aby mógł je wycentrować... i tak usiadłem rozpakowałem i przymierzyłem do swojej wsk b3 oraz wsk b1 dwuramówki i na pierwszy rzut oka są tak samo zaplecione oraz mają bardzo podobne wyjścia na nyple...
czy ktoś ma tak sprytne oko i może mi powiedzieć czy faktyczne, ktoś na aukcji zrobił mnie w jajo i tych obręczy nie da rady wycentrować ?
-
- Moje maszyny: WSK M06B3 1981r.
- Kontaktowanie:
Re: Obręcze WSK 175 M21W2
niedawno sam zaplatałem koła (centrowanie jest jeszcze przede mną) ale układ zgadza się z Twoimi. Zaplatałem na podstawie zdjęć.
-
- Moje maszyny: M06B3 - 79
- Kontaktowanie:
Cześć. Zaplot na bębnie jest ok, ale już na feldze wydaje mi się tzw odwrotny. Czy wszystkie nyple "leżą" tak jak trzeba w gniazdach obręczy? Chodzi mi o kierunek i pochylenie. Masz oryginalne koła to dokładnie porównaj ułożenie każdego gniazda w felgach. Nie sugeruj się otworem na wentyl, bo niektóre dzisiejsze rafki mają go przesuniętego względem oryginału.
- Grinch
WSK M06 B1
- Kontaktowanie:
adamsky771 pisze: ↑2024-05-31, 13:53Cześć. Zaplot na bębnie jest ok, ale już na feldze wydaje mi się tzw odwrotny. Czy wszystkie nyple "leżą" tak jak trzeba w gniazdach obręczy? Chodzi mi o kierunek i pochylenie. Masz oryginalne koła to dokładnie porównaj ułożenie każdego gniazda w felgach. Nie sugeruj się otworem na wentyl, bo niektóre dzisiejsze rafki mają go przesuniętego względem oryginału.
tak wygląda zakupiona obręcz, moim zdaniem wszystkie otwory są zrobione w jednej osi, jedyna rzecz która rzuca się w oczy to, że jeden otwór jest delikatnie skierowany w lewo drugi w prawo, czyli pod jakimś tam kątem...
natomiast oryginalne rafki mają otwory zrobione nie w jednej osi plus kąt na lewą i prawą stronę...
czy to może być powód braku możliwości wykonania usługi centrowania ?? czyli oryginalnie ktoś wykonując obręcze wykonał zły zaplot ??
-
- Moje maszyny: M06B3 - 79
- Kontaktowanie:
Jak widać nyple w tych "nowych" felgach nie wchodzą dobrze w gniazda. Łebki nypli muszą całą powierzchnią wchodzić w gniazda felgi, bo inaczej przy centrowaniu (dokręcając) powstaje tylko punktowy styk tych powierzchni i nie jest to bezpieczne. To, że otwory są w jednej osi też stanowczo komplikuje centrowanie koła, bo trzeba użyć większych sił żeby likwidować boczne bicie. choć tu tylko gdybam. Tez bym odmówił centrowania takiego zestawu.
- Grinch
WSK M06 B1
- Kontaktowanie:
w takim razie będę reklamował, zobaczymy co z tego wyjdzie dziękuje za pomocadamsky771 pisze: ↑2024-06-02, 00:18Jak widać nyple w tych "nowych" felgach nie wchodzą dobrze w gniazda. Łebki nypli muszą całą powierzchnią wchodzić w gniazda felgi, bo inaczej przy centrowaniu (dokręcając) powstaje tylko punktowy styk tych powierzchni i nie jest to bezpieczne. To, że otwory są w jednej osi też stanowczo komplikuje centrowanie koła, bo trzeba użyć większych sił żeby likwidować boczne bicie. choć tu tylko gdybam. Tez bym odmówił centrowania takiego zestawu.
mała aktualizacja, sprzedający wysłał obręcze do jawy 350 ale zachował się wporządku i zwrócił wszystkie koszty. Temat do zamknięcia
- wkzarci
- Moderator
- Moje maszyny: WSK 175 itp, itd.
- Kontaktowanie:
Wysłał obręcze od jawy 350 są to chińskie obręcze. Od lat mam oryginalne obręcze w swoich wsk 175 od jawy 350
- Grinch
WSK M06 B1
- Kontaktowanie:
Być może było tak jak piszesz, ale najważniejsze że reklamacja obyła się bezproblemowo. A wracając do tematu obręczy czy macie kogoś sprawdzonego od kogo można śmiało kupić obręcze chromowane do kobuza ? takie które będą miały dobry zaplot oraz takie które będą jakościowe dobre pod względem chromu ?
- wkzarci
- Moderator
- Moje maszyny: WSK 175 itp, itd.
- Kontaktowanie:
Jeśli chodzi o jakość myślę że Duells (Tajwan) ma najładniejszy chrom. Kiedyś kupowałem na allegro obręcze do WSK 175 z Hiszpani miały ładniejszy chrom do dzisiejszego Duella. Nie wiem gdzie można je kupić teraz, czy w ogóle są jeszcze dostępne. Kupowałem od Vmax Ostrołęka.
https://allegro.pl/uzytkownik/v_max_ost ... ing=obrecz
https://allegro.pl/uzytkownik/v_max_ost ... ing=obrecz