Renowacja 125
- qpa
- GG: 0
- Moje maszyny: mustang ttr
- Kontaktowanie:
Re: Renowacja 125
Możecie za każdym razem nie cytować całego posta ze zdjęciami? Trzeba przewijać i przewijać 3 razy to samo.
- Cienias
- Moje maszyny: WSK125,Dantom,Kadet,Komar,Yamaha 1E7,Honda Deauville,Ogar
- Kontaktowanie:
Ten płaskownik mogłeś założyć stary. Z tego co się orientuje, to nowe części są cynkowane w kąpielach chlorowodorkowych, i taki ocynk mimo że wygląda ładnie, to niestety pod wpływem wilgoci, zaraz się utlenia i robi się biały pył.
Wytrzymały ocynk jest nakładany w kąpieli cyjankalicznej i może wygląda ciut gorzej, ale jest o niebo trwalszy.
Problem w tym że kąpiel cyjankaliczna jest trująca i nowe galwanizernie nie dostaną na nie pozwolenia.
Takie coś słyszałem.
Więc taki płaskownik stary i ocynkowany po staremu byłby dużo lepszy.
-
stachu624
- Moje maszyny: Wsk z2 1960
Wsk 1958
Shl m11 1966
Jawa 250 1960 - Lokalizacja: Skoczów
- Kontaktowanie:
Pod podkładkę korka amortyzatorów powinna iść jeszcze podkładka z papieru .
- czankete
- Moje maszyny: WSK, WFM, SHL i inne
- Kontaktowanie:
....hmmm, te podkładki nie dość, że cynkowane to jakieś dużo za duże są - wypadałoby dać je w oryginalnej średnicy, nawet repliki z INOX a zupełnie inaczej by to wyglądało 
-
Caniek
- Moje maszyny: Wsk 125
- Kontaktowanie:
Nie ma co się obrażaćjjaworskyy pisze: ↑2022-06-09, 18:45
Nie obraź się, ale czemu kupujesz takie współczesne elementy? Jakość wykonania tragiczna, ocynk pewnie po sezonie pokryje się rdzą. Szukaj używek Ori, odnowić i montować![]()
Kupiłem przy okazji z jakimiś częściami, nie pamiętam już z jakimi i jest, myślałem żeby założyć, ale sprawa jest do przemyślenia ...
Ten płaskownik który tam z tyłu leży niestety był cynkowany w tamtym roku, jak przewiniesz kilka postów do góry zobaczysz jak te ocynki teraz wyglądają... Podejrzewam że i ten płaskownik niedługo straci ocynk, trafiłem na słabą firmę i skopali ocynk.Cienias pisze: ↑2022-06-13, 10:19
Ten płaskownik mogłeś założyć stary. Z tego co się orientuje, to nowe części są cynkowane w kąpielach chlorowodorkowych, i taki ocynk mimo że wygląda ładnie, to niestety pod wpływem wilgoci, zaraz się utlenia i robi się biały pył.
Wytrzymały ocynk jest nakładany w kąpieli cyjankalicznej i może wygląda ciut gorzej, ale jest o niebo trwalszy.
Problem w tym że kąpiel cyjankaliczna jest trująca i nowe galwanizernie nie dostaną na nie pozwolenia.
Takie coś słyszałem.
Więc taki płaskownik stary i ocynkowany po staremu byłby dużo lepszy.
Co do samego procesu cynkowania to przyznam szczerze że byłem nie świadomy, dzięki za rozjaśnienie sprawy.
Ze schematu z którego korzystam nie widziałem żadnej podkładki papierowej
Kupowałem na aukcji na której były podpisane jako "podkładki pod śrubę amortyzatora przedniego " Więc uznałem że to bedzie grało, Na szczęście temat jest do uratowania.
Masz może dokładne wymiary tej podkładki ?
W Trakcie renowacji B3.
- czankete
- Moje maszyny: WSK, WFM, SHL i inne
- Kontaktowanie:
...nie pamiętam rozmiarów tych podkładek, ale łatwo samodzielnie je pomierzyć, bo wewnętrzna to średnica zatoczenia pod łbem korka a zewnętrzna to średnica opisana na sześciokącie łba. Tylko nie wiem czy jest sens je indywidualnie dorabiać, ponieważ możesz je dostać od cynkowanych po wykonanych ze stali nierdzewnej już wypolerowane....
np.: https://allegro.pl/oferta/podkladka-kor ... 2115806284
np.: https://allegro.pl/oferta/podkladka-kor ... 2115806284
-
Caniek
- Kontaktowanie:
Czołem Panowie. Temat mojego sprzętu znów wraca po kilku latach.
Koła poleciały do szprychowania i centrowania, może jeszcze do końca roku będą.
Czy ktoś z użytkowników forum zajmuje się obróbką metali ?
Konkretnie chodzi o zrobienie porządku z karterami, frezowanie przylgni, dotoczenie odpowiednich tulejek pod skrzynię biegów, łożysko pod Starter itp ?
Może kogoś polecicie kto ogarnia takie tematy ?
Koła poleciały do szprychowania i centrowania, może jeszcze do końca roku będą.
Czy ktoś z użytkowników forum zajmuje się obróbką metali ?
Konkretnie chodzi o zrobienie porządku z karterami, frezowanie przylgni, dotoczenie odpowiednich tulejek pod skrzynię biegów, łożysko pod Starter itp ?
Może kogoś polecicie kto ogarnia takie tematy ?
W Trakcie renowacji B3.
-
adamsky771
- Moje maszyny: WSK M06 B3 1979r
- Kontaktowanie:
Retro Szlif Krzysztof Malski 730 240 040 - sprawdzony fachowiec.
-
Caniek
- Kontaktowanie:
Dzięki, poszło zapytanie do Pana.adamsky771 pisze: ↑2025-12-26, 23:31Retro Szlif Krzysztof Malski 730 240 040 - sprawdzony fachowiec.
Na chwilę obecną wygląda to tak.

Zastanawiam się nad regeneracją ori gaźnika, przerabialiście ? warto czy lepiej kupić coś współczesnego ?
W Trakcie renowacji B3.
-
adamsky771
- Kontaktowanie:
Lewa guma kierownicy nabita, a jak klamkę założysz?
Widzę, że to Twój własny projekt, więc wypada tylko życzyć udanej pracy i zadowolenia z efektów.
Widzę, że to Twój własny projekt, więc wypada tylko życzyć udanej pracy i zadowolenia z efektów.
-
Caniek
- Kontaktowanie:
Składałem to kilka lat temu ... Nawet nie pamiętam dlaczego tak jestadamsky771 pisze: ↑2025-12-27, 19:44Lewa guma kierownicy nabita, a jak klamkę założysz?![]()
Kierownice się odkręci, albo gumę się ściągnie
Edit:
Zabierak koła bez zębatki poszukiwany w dobrym stanie
W Trakcie renowacji B3.
-
Caniek
- Kontaktowanie:
Temat z RetroSzlif dogadany paczka poszła

- Dorobienie tulejek pod skrzynię biegów
- Poprawa przylgni karterów
- Dorobienie łożyska startera
Miał być szlif cylindra, ale okazało się że to współczesny chińczyk i temat odpuściłem, Pan sprzeda mi oryginał po renowacji z tłokiem Aliena.
W międzyczasie oczekiwanie na koła zastanawiam się jak ogarnąć temat licznika, widziałem jakieś zestawy naprawcze, przerabiał je ktoś ? Może coś polecicie ?

Miał być szlif cylindra, ale okazało się że to współczesny chińczyk i temat odpuściłem, Pan sprzeda mi oryginał po renowacji z tłokiem Aliena.
W międzyczasie oczekiwanie na koła zastanawiam się jak ogarnąć temat licznika, widziałem jakieś zestawy naprawcze, przerabiał je ktoś ? Może coś polecicie ?
W Trakcie renowacji B3.
-
adamsky771
- Kontaktowanie:
Tłok Aliena z oryginalnym cylindrem? Mam złe doświadczenia. Cały komplet Aliena to już inna historia i to bym polecał. Co do licznika - nie wiem w jakim stanie on jest ale ramkę i szkło kupisz u PanaRolnika. Ramka oczywiście tylko miedziana (nie stalowa), bo łatwo zaprasujesz ją domowym sposobem bez żadnych problemów.
-
sbanys
- Moje maszyny: WSK M06B,WSK M06B1,WSK M150,WSK M06-64,
WSK M06L,WSK M06Z2 - Lokalizacja: Wolbrom
- Kontaktowanie:
Jeżeli licznik ma nieuszkodzoną sprężynkę od wskazówki i dobry cyferblat to jego naprawę ogarniesz.
Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka
- jjaworskyy
- Moje maszyny: M06B3
KoBuz - Lokalizacja: Gdańsk
- Kontaktowanie:
Mogę dać ci namiary na FB kumpla który regeneruje liczniki...Caniek pisze: ↑2026-01-02, 10:45Temat z RetroSzlif dogadany paczka poszła
-
Caniek
- Kontaktowanie:
Mogę dać ci namiary na FB kumpla który regeneruje liczniki...
Poproszę
W Trakcie renowacji B3.
- Skinder
- Moje maszyny: Perkoz 0001
- Kontaktowanie:
Fajnie, że ktoś jeszcze tutaj coś publikuje
Liczniki świetnie ogarnia Kamil Marszałkowski - znajdziesz go na FB.
-
Caniek
- Kontaktowanie:
Mam duży sentyment do tego forum, bo za dzieciaka stąd czerpałem najwięcej wiedzy odnośnie napraw
Szkoda że forum trochę umarło
Dzięki, ale już nie aktualne, zainspirowałeś mnie swoim filmem na YT i jakoś tak wyszło że już mam rozebrany w drobny mak, filozofii tam nie ma a zawsze jakaś kasa zostanie w kieszeniLiczniki świetnie ogarnia Kamil Marszałkowski - znajdziesz go na FB.

Wymiana szybki oraz ramki, przesmarowanie elementów ruchomych i licznik dostaje nowe życie
W Trakcie renowacji B3.
- DaViD
- Moje maszyny: WSK Lelek '76
WSK Dudek '76
WSK '71
WSK S1 '75
WSK S2 '75 - Lokalizacja: Opoczno
- Kontaktowanie:
Ja robiłem regenerację trzech gaźników G20 u Łukasza Wasilewskiego, też go znajdziesz na FB. Jestem zadowolony, bardzo dobry kontakt, sam ustalasz jak chcesz żeby był wykończony (polerka czy tylko czyszczenie), ocynki, nowe części, robota konkretna i szybko - raz był gaźnik gotowy na drugi dzień po odebraniu paczki 
- Jogurt
- Moje maszyny: Tylko polskie.
- Kontaktowanie:
Jakie wrażenia z użytkowania bo zastanawiam się czy nie wysłać ze dwóch sztuk do niego. Skończyły mi się dobre używki.DaViD pisze: ↑2026-01-06, 22:32Ja robiłem regenerację trzech gaźników G20 u Łukasza Wasilewskiego, też go znajdziesz na FB. Jestem zadowolony, bardzo dobry kontakt, sam ustalasz jak chcesz żeby był wykończony (polerka czy tylko czyszczenie), ocynki, nowe części, robota konkretna i szybko - raz był gaźnik gotowy na drugi dzień po odebraniu paczki![]()