Renowacja 125

Odpowiedz
Caniek
GG: 0
Moje maszyny: Wsk 125
Kontaktowanie:

Re: Renowacja 125

Post autor: Caniek » 2026-01-07, 13:18

DaViD pisze:
2026-01-06, 22:32
Ja robiłem regenerację trzech gaźników G20 u Łukasza Wasilewskiego, też go znajdziesz na FB. Jestem zadowolony, bardzo dobry kontakt, sam ustalasz jak chcesz żeby był wykończony (polerka czy tylko czyszczenie), ocynki, nowe części, robota konkretna i szybko - raz był gaźnik gotowy na drugi dzień po odebraniu paczki :-)

Obserwuje temat na Facebooku i Ten Pan ma bardzo dużo zadowolonych klientów, napewno tam uderzę 😁
W Trakcie renowacji B3.

Caniek
Kontaktowanie:

Post autor: Caniek » 2026-01-07, 19:04

Dziś szczęśliwy dzień, przyszły dwie paczki.

Obrazek

Obrazek

Koła po wymianie szprych, oraz centrowaniu, zastanawiam się tylko czy to tak powinno wyglądać ?
Nie ukrywam że nie była to tania usługa ...

Obrazek

Obrazek

Druga paczka od RETRO SZLIF, dorobienie uszczelniacza oraz łożyska pod starter, nowe tulejki pod skrzynię biegów, wyrównane przylgnie obu karterów po poprzednim sadyście :evil:
Jakoś tak się stało że z rozpędu kupiłem Cylinder po szlifie z tłokiem Aliena, ten który wysłałem do szlifu, niestety okazał się chińczykiem :( Jestem w kontakcie z Panem i na dniach ma nadać do mnie jeszcze wał po regeneracji oraz głowicę ( ta którą posiadam jest ostro zajechana ).

Jak do weekendu dotrze do mnie paczka z dętkami, to kwestia czasu i maszyna stanie na "nogi"

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Błąd nowicjusza, uszczelnienia dorobione, ale osłona wygląda tragicznie, poleci do polerki, jak tylko znajdę sposób na solidne uszczelnienie otworu na starter.
W Trakcie renowacji B3.

adamsky771
Moje maszyny: WSK M06 B3 1979r
Kontaktowanie:

Post autor: adamsky771 » 2026-01-07, 21:00

Silnik przed naprawami warto było wyszkiełkować. Szprychy - jak widać zamienniki, ale to trzeba je przed zaplotem odpowiednio podgiąć. Tuleje bębnów hamulcowych też warto było dać na tokarkę i "liznąć". Drugi raz już będziesz wiedział ;-)

Caniek
Kontaktowanie:

Post autor: Caniek » 2026-01-07, 21:09

adamsky771 pisze:
2026-01-07, 21:00
Silnik przed naprawami warto było wyszkiełkować. Szprychy - jak widać zamienniki, ale to trzeba je przed zaplotem odpowiednio podgiąć. Tuleje bębnów hamulcowych też warto było dać na tokarkę i "liznąć". Drugi raz już będziesz wiedział ;-)
Generalnie silnik i osłony są po szkiełkowaniu, ale są zakurzone :) No cóż, przy kolejnej będzie inaczej :hihi:
W Trakcie renowacji B3.

Awatar użytkownika
DaViD
Moje maszyny: WSK Lelek '76
WSK Dudek '76
WSK '71
WSK S1 '75
WSK S2 '75
Kontaktowanie:

Post autor: DaViD » 2026-01-08, 13:49

Te koła nie wyglądają zbyt dobrze, szprychy będą rozbijać otwory w piaście. Swoją drogą te otwory wyglądają jakby były powiększone a szprychy za małe.
Toczenie powierzchni ciernych piast przy renowacji kół jest zawsze dobrym pomysłem, nie zdarzyło mi się jeszcze żeby któreś koło nie biło. Piasty wyginały się na osiach, wycierały nierównomiernie i skuteczność hamowania spada.
Przy kolejnym motocyklu będziesz już wiedział, ale te też będą jeździć :-)
Jogurt pisze:
2026-01-07, 12:26
DaViD pisze:
2026-01-06, 22:32
Ja robiłem regenerację trzech gaźników G20 u Łukasza Wasilewskiego, też go znajdziesz na FB. Jestem zadowolony, bardzo dobry kontakt, sam ustalasz jak chcesz żeby był wykończony (polerka czy tylko czyszczenie), ocynki, nowe części, robota konkretna i szybko - raz był gaźnik gotowy na drugi dzień po odebraniu paczki :-)
Jakie wrażenia z użytkowania bo zastanawiam się czy nie wysłać ze dwóch sztuk do niego. Skończyły mi się dobre używki.
Całkiem dobrze, zupełnie inna kultura pracy, nie zalewają, reagują na śruby regulacyjne. Łukasz sprawdza czy wszystkie części gaźnika są odpowiednie, u mnie się okazało, że w jednym była mieszanka, brakowało kanałka w elemencie wciskanym w komorę przepustnicy i nie było możliwe właściwe jego wyregulowanie.

Odpowiedz