Modyfikacja instalacji WSK175 pod CDI i stacyjkę Romet Chart

Odpowiedz
piotrek1983x2
Posty: 8
Rejestracja: 2023-05-23, 09:26
GG: 0
Moje maszyny: Romet Ogar200
WSK175
Lokalizacja: Opolskie
Kontaktowanie:

Modyfikacja instalacji WSK175 pod CDI i stacyjkę Romet Chart

Post autor: piotrek1983x2 » 2023-05-24, 08:51

Cześć,
za jakiś miesiąc będę zaczynać składać moją czwórkę. Zamierzam zrobić nową instalacje bo nie chcę kupować tych gotowych. Chcę zrobić jedną dla kierunków, CDI i dla stacyjki z Romet Chart.
Zrobiłem swój schemat tylko intuicyjnie bo nie mam zbytniego doświadczenia z kabelkami. Poniżej zdjęcia mojego schematu i schematów z których korzystałem. Proszę o ocenę osób obeznanych z tematem "kabelków".
Chcę zastosować 2 rodzaje kabli. Główne zasilanie do stacyjki i masowe 1x1.5mm a reszta na odbiorniki 1x1mm
Schemat instalacji WSK175 modyfikacja pod CDI i stacyjkę Chart.jpg
Wzór1.jpg
Wzór2.jpg
Wzór3.jpg
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
jjaworskyy
Posty: 2044
Rejestracja: 2011-09-25, 20:51
GG: 0
Moje maszyny: M06B3
KoBuz
Lokalizacja: Gdańsk
Kontaktowanie:

Re: Modyfikacja instalacji WSK175 pod CDI i stacyjkę Romet Chart

Post autor: jjaworskyy » 2023-05-24, 09:57

Nie pamiętam dokładnie, ale przewód powinien być 2mm lub 2.5mm (lgy)...

halcik
Posty: 2232
Rejestracja: 2015-11-30, 09:25
GG: 0
Moje maszyny: WSK KOS 85 i inne
MZ ES 250/2 i inne
WFM OSA M52 i M50
Lokalizacja: Kutno
Kontaktowanie:

Re: Modyfikacja instalacji WSK175 pod CDI i stacyjkę Romet Chart

Post autor: halcik » 2023-05-24, 19:36

W Osie w instrukcji podana grubość to właśnie 1.5mm, ale wiadomo, że im grubiej tym lepiej.
Klakson też bym dał minimum 1.5mm

piotrek1983x2
Posty: 8
Rejestracja: 2023-05-23, 09:26
GG: 0
Moje maszyny: Romet Ogar200
WSK175
Lokalizacja: Opolskie
Kontaktowanie:

Re: Modyfikacja instalacji WSK175 pod CDI i stacyjkę Romet Chart

Post autor: piotrek1983x2 » 2023-05-28, 07:57

Tak zrobię. Dam kable minimum 1.5. Dziękuję Wam za odpowiedź i za zainteresowanie :-D
Fajnie by było jakby ktoś jeszcze zerkną na schemat i ocenił czy to będzie prawidłowo działać.

Laczek
Posty: 73
Rejestracja: 2016-01-23, 13:08
GG: 0
Moje maszyny: WSK 125
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Modyfikacja instalacji WSK175 pod CDI i stacyjkę Romet Chart

Post autor: Laczek » 2023-05-28, 10:27

halcik pisze:
2023-05-24, 19:36
W Osie w instrukcji podana grubość to właśnie 1.5mm, ale wiadomo, że im grubiej tym lepiej.
Klakson też bym dał minimum 1.5mm
Osa miała instalację na 6V. Przy przejściu na CDI będzie zapewnie 12V, więc natężenie zgodnie z prawem Ohma będzie o połowę mniejsze. Przewód 1,5mm w zupełności powinien wystarczyć.

halcik
Posty: 2232
Rejestracja: 2015-11-30, 09:25
GG: 0
Moje maszyny: WSK KOS 85 i inne
MZ ES 250/2 i inne
WFM OSA M52 i M50
Lokalizacja: Kutno
Kontaktowanie:

Re: Modyfikacja instalacji WSK175 pod CDI i stacyjkę Romet Chart

Post autor: halcik » 2023-05-28, 11:05

W sumie nie doczytałem info o CDI i pewnie masz rację. Koszt instalacji na takich czy grubszych przewodach robionych samemu niewielki. Na pewno ładowanie od regulatora do akumulatora i zasilanie stacyjki dał bym grubszym. Zwróć uwagę że niektórzy producenci przewody od ładowania sami wymieniają na grubsze, a przecież to dodatkowy koszt i praca. Nie robili by tego od tak.

piotrek1983x2
Posty: 8
Rejestracja: 2023-05-23, 09:26
GG: 0
Moje maszyny: Romet Ogar200
WSK175
Lokalizacja: Opolskie
Kontaktowanie:

Re: Modyfikacja instalacji WSK175 pod CDI i stacyjkę Romet Chart

Post autor: piotrek1983x2 » 2023-12-08, 08:40

Prace postępują. Obecnie wygląda tak. Złożona na potrzeby zdjęcia.
WSK1.jpg
Teraz kończę robić instalację. I byłoby wszystko pięknie, ale brak iskry. Pozostałe rzeczy działają (światła, klakson etc.) . Pomóżcie proszę. Co mam sprawdzić i w jaki sposób? W pierwszym poście pisałem że jestem słaby z kabelków - trzeba mi to bardzo "łopatologicznie" wytłumaczyć ;D
Instalacja jest wykonana wg tego schematu:
Schemat_1_7_5_.jpg
Schemat zrobiłem sam, łącząc kilka schematów w jedną całość (schematy z których korzystałem znajdują się w pierwszym poście). Brak mi wiedzy w dziedzinie elektryki więc proszę o wyrozumiałość przy ganieniu mnie ;-)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Szczepan
Posty: 1770
Rejestracja: 2009-05-14, 15:05
Moje maszyny: B3 Promot
Lokalizacja: Gródki k.Działdowa
Kontaktowanie:

Re: Modyfikacja instalacji WSK175 pod CDI i stacyjkę Romet Chart

Post autor: Szczepan » 2023-12-08, 10:51

Pytaj sprzedawcy ;) Na początek sprawdź ponownie punkty masowe i oporności poszczególnych elementów.
Ekipa WSKTurbo.pl
Dawniej Borewicz.

piotrek1983x2
Posty: 8
Rejestracja: 2023-05-23, 09:26
GG: 0
Moje maszyny: Romet Ogar200
WSK175
Lokalizacja: Opolskie
Kontaktowanie:

Re: Modyfikacja instalacji WSK175 pod CDI i stacyjkę Romet Chart

Post autor: piotrek1983x2 » 2023-12-08, 11:20

Dzięki. O ile punkty masowe nie będą problemem to sprawdzenie oporności już tak. Czy mógłbyś podać mi wartości jakie powinny być dla poszczególnych elementów?

Awatar użytkownika
Szczepan
Posty: 1770
Rejestracja: 2009-05-14, 15:05
Moje maszyny: B3 Promot
Lokalizacja: Gródki k.Działdowa
Kontaktowanie:

Re: Modyfikacja instalacji WSK175 pod CDI i stacyjkę Romet Chart

Post autor: Szczepan » 2023-12-08, 11:29

Impulsator 130-150 ohm. stator 450-600 ohm. Napięcie przy kopaniu ze statora na moduł powyzej 20V, napięcie przy kopaniu z modułu na cewkę minimum okolice 25-30V.
Ekipa WSKTurbo.pl
Dawniej Borewicz.

piotrek1983x2
Posty: 8
Rejestracja: 2023-05-23, 09:26
GG: 0
Moje maszyny: Romet Ogar200
WSK175
Lokalizacja: Opolskie
Kontaktowanie:

Re: Modyfikacja instalacji WSK175 pod CDI i stacyjkę Romet Chart

Post autor: piotrek1983x2 » 2023-12-12, 11:33

Naprawione. Problem był z przekaźnikiem masującym. Po odpięciu go z układu iskra pojawiła się na swoim miejscu.
Na ta chwilę mam w planie pominiecie go i podłączenie masy pod 0 i gaszenia pod pozycję 1 (w stacyjce) połączoną z biało-czarnym kablem wychodzącym z modułu.
Dzięki wielkie za pomoc :-D

Awatar użytkownika
Szczepan
Posty: 1770
Rejestracja: 2009-05-14, 15:05
Moje maszyny: B3 Promot
Lokalizacja: Gródki k.Działdowa
Kontaktowanie:

Re: Modyfikacja instalacji WSK175 pod CDI i stacyjkę Romet Chart

Post autor: Szczepan » 2023-12-12, 12:22

Przy stacyjce Charta przekaźnik do gaszenia jest zbędny. Przekaźnik możesz wykorzystać do puszczenia świateł przez przełącznik. Dawanie przewodów o przekroju większym jak 1,5mm2 to strata kasy, to nie betoniarka. Zapłon nie wiem od kogo masz, ale w nim warto wymienić przewody na porządne, szczególnie w 3fazie.
Ekipa WSKTurbo.pl
Dawniej Borewicz.

piotrek1983x2
Posty: 8
Rejestracja: 2023-05-23, 09:26
GG: 0
Moje maszyny: Romet Ogar200
WSK175
Lokalizacja: Opolskie
Kontaktowanie:

Re: Modyfikacja instalacji WSK175 pod CDI i stacyjkę Romet Chart

Post autor: piotrek1983x2 » 2023-12-12, 12:57

Zapłon mam z 4motor, ale nie ten z obecnej oferty (kupowałem 6 miesięcy temu). Wygląda solidnie, jedynie kabel wysokiego napięcia i fajka to szajs straszny. Kable mam 1,5mm2. Jedynie główny prąd (+) do stacyjki i dodatkową masę (-) na przednie zawieszenie mam 2.5mm2.

piotrek1983x2
Posty: 8
Rejestracja: 2023-05-23, 09:26
GG: 0
Moje maszyny: Romet Ogar200
WSK175
Lokalizacja: Opolskie
Kontaktowanie:

Re: Modyfikacja instalacji WSK175 pod CDI i stacyjkę Romet Chart

Post autor: piotrek1983x2 » 2024-04-17, 07:24

WSK pali świeci trąbi ;-)
Temat można zamknąć.
Dzięki za pomoc :-)

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość