Co myślicie o tym tłoku ?

Wał korbowy, tłok, cylinder, głowica
Awatar użytkownika
Zwierzu
GG: 0
Moje maszyny: Romet ogar 200
WSK M06B3 1974
Kontaktowanie:

Re: Co myślicie o tym tłoku ?

Post autor: Zwierzu » 2014-01-19, 01:57

Witam ,

Widzę , że się zrobił off topic z mojego tematu :D Wyobraźcie sobie myłem kartery i wybijałem łożyska . Zauważyłem dziwną rzecz . Były trzy łożyska na wale od strony magneta :shock: Czy to jest normalne ? Jestem pewien , że powinny być tylko dwa :!: Potem włożę i tak tam tylko dwa ale to jest dziwne . Mój silnik S01-Z3A Lux . Co o tym myślicie ? Jak byście mogli to nie poruszajcie już tematu tego tłoka i tak już biorę almota i się niezły burdel robi :D .

Pozdrawiam

PS: Jutro zamawiam części . Proszę nie zamykajcie tematu :)

Awatar użytkownika
Kermit
Moje maszyny: WSK 125 Gil
WSK 175 Kobuz i trzy tygrysy Bengalskie
Kontaktowanie:

Post autor: Kermit » 2014-01-19, 02:47

Dlaczego tak było to wie tylko poprzedni właściciel, łożyska powinny być dwa a między nimi tuleja która ustala dystans między tymi łożyskami.

Awatar użytkownika
czankete
Moje maszyny: WSK, WFM, SHL i inne
Kontaktowanie:

Post autor: czankete » 2014-01-19, 10:11

Zwierzu pisze:Zauważyłem dziwną rzecz . Były trzy łożyska na wale od strony magneta :shock: Czy to jest normalne ? Jestem pewien , że powinny być tylko dwa :!: Mój silnik S01-Z3A Lux . Co o tym myślicie ?
Oprócz tego co Kermit napisał dodam, że przy takim układzie trzecie łożysko (lub jak kto woli pierwsze) - w każdym razie to najbliżej magneta jest praktycznie pozbawione smarowania mieszanką. Już układ dwóch łożysk powoduje, że smarowanie mieszanką tego bardziej skrajnego jest takie sobie a co dopiero jak zamiast tulejki dostęp do niego przesłoni kolejne łożysko :-( .
Widziałem kiedyś u znajomego w jakimś rozgrzebanym i zmęczonym silniku podobną kombinację z tym, że patrząc od strony iskrownika był układ łożysko zamknięte simmering a następnie łożysko otwarte ale nie mam pojęcia na temat trwałości takiego rozwiązania.

Awatar użytkownika
Zwierzu
WSK M06B3 1974
Kontaktowanie:

Post autor: Zwierzu » 2014-01-19, 15:41

Właśnie myślałem , że tam powinna być tulejka a jej nie było . Zamiast niej było łożysko .

Wiecie czy da się gdzieś kupić taką tulejkę ? Na allegro nie znalazłem (nie wiem jak to wpisać "tulejka dystansowa" - nic nie znalazłem ) Mam książkę motocykle WSK i na zdjęciu z przekrojem jest jakby coś takiego , ale nie jest podpisane . Powiecie coś więcej o tym ? Bo u mnie w mieście coś takiego nie znajdę jeszcze jak nie będę wiedział jak to się poprawnie nazywa . Z góry dzięki .

ozi
Moje maszyny: m06b1
Kontaktowanie:

Post autor: ozi » 2014-01-19, 22:11

można to na tokarce dorobić albo pewnie ktoś na forum Ci za 5zeta odda

jannex
Kontaktowanie:

Post autor: jannex » 2014-01-20, 10:05

Tuleję oddam ci za 5 zeta i wysyłkę :P
Kurcze alien ma rację!! Zmierzyłem współczesny tłok i nawet nie ma owalizacji, którą ma pogardzany almot :shock:
I ja mam ten szit w silniku :/ . Mam nadzieję że moja autorska owalizacja pomoże :P

Awatar użytkownika
zmyngut
Moje maszyny: wsk 125
Kontaktowanie:

Post autor: zmyngut » 2014-01-20, 11:00

Zwierzu pisze:Wiecie czy da się gdzieś kupić taką tulejkę ?
Wiecie, o tutaj http://www.skuterdebica.hg.pl/inc/display.php?id=4033
jannex ma taniej ;-)

Awatar użytkownika
Zwierzu
WSK M06B3 1974
Kontaktowanie:

Post autor: Zwierzu » 2014-01-20, 19:32

zmyngut pisze:
Zwierzu pisze:Wiecie czy da się gdzieś kupić taką tulejkę ?
Wiecie, o tutaj http://www.skuterdebica.hg.pl/inc/display.php?id=4033
jannex ma taniej ;-)

:D A co myślicie jak bym rozbił łożysko te stare i bym miał tulejkę :P ?

Zamówię dzisiaj wieczorem te łożyska . Chciałem kupić te FAG-i ale kurczę trochę drogie są... Nie jestem skąpiradłem ale muszę jeszcze kupić jakiś używany cylinder do szlifu . Tych CX nie będę brał bo wiem , że to totalna chińszczyzna a co myślicie o tych PPL ?

http://allegro.pl/lozyska-skrzyni-c3-ns ... 70768.html
http://allegro.pl/lozyska-walu-c3-nsk-p ... 69449.html

auriol77
Moje maszyny: swidnik
Kontaktowanie:

Post autor: auriol77 » 2014-01-20, 19:51

PPL bardzo dobre łożyska. Mogę z czystym sumieniem polecić, bo używam z dobrym rezultatem.

Awatar użytkownika
Zwierzu
WSK M06B3 1974
Kontaktowanie:

Post autor: Zwierzu » 2014-01-21, 01:28

auriol77 pisze:PPL bardzo dobre łożyska. Mogę z czystym sumieniem polecić, bo używam z dobrym rezultatem.

Dzięki ;-)

Kurde dalej nie mogę złożyć tego zamówienia.. Gościu ma wszystko co mnie interesuję korbę , tłok almota , łożyska i simeryngi . A ja nie mam cylindra . Mój ma pęknięty płaszcz , który wchodzi do karterów . Mój wujek miał mieć to kurcze posprzedawał . W środę pojadę do tokarza on podobno może coś mieć . Pech..

Dzięki za odpowiedzi .

Napisano dnia 24 stycznia

Kurde byłem u tokarza ma ale z połamanym żebrem.. Byłem u kolegów - trzymają dla siebie na zapas... Nosz kur..

Moje pytanie jest takie czy ma ktoś może na handel cylinder nadający się do szlifu (Bez połamanych żeberek) do WSK 125 ? Najlepiej okolice Radzynia Podlaskiego (woj. Lubelskie) lube już tak ewentualnie wysyłkowo ?

Awatar użytkownika
Zwierzu
WSK M06B3 1974
Kontaktowanie:

Post autor: Zwierzu » 2014-01-27, 22:39

Witam ,

W końcu po objeżdżeniu wszystkich znajomych znalazłem ten cylinder :) Niestety ma ułamany kawałek jednego żeberka - trudno już byłem zdesperowany (ale gładź bez rys ) , że ferie zaraz miną a ja jestem na etapie umytych karterów . Gdy byłem u kolegi to pyta się mnie czy mam już tłok . Ma masę części (ale cylindra lepszego nie miał :( ) to mówi chodź coś dobierzemy . Wybrałem jeden tłoczek ładnie mu z denka patrzyło :-o . I wasze zadanie polega na tym , żebyście ze zdjęć ocenili czy to jakiś Chinol abo co innego oraz na jaki to jest szlif do Cholery ! Mierzyłem suwmiarką i jestem prawie pewien , że na pierwszy - Wychodzi 52 z groszami (nie ma pełnych 52,25 , ale to zwykła suwmiarka mechaniczna i fabryce pracownik mógł przy spać . Przepraszam za jakość zdjęć ale lepszego aparatu pod ręką nie było - jakoś dacie radę :-P
Ostatnio zmieniony 2014-01-27, 22:42 przez Zwierzu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
krzysiek200
Moje maszyny: WSK M21W2 DUDEK '75
WSK M21W2 KOBUZ '77
Kontaktowanie:

Post autor: krzysiek200 » 2014-01-27, 22:42

Szlif patrz na denku musi być wybity, gorzycki tłok poznasz po tym że w środku jest napisane WSK G, a w poznańskim ZMD, jeśli jest coś innego to rzemiosło.

Awatar użytkownika
Zwierzu
WSK M06B3 1974
Kontaktowanie:

Post autor: Zwierzu » 2014-01-27, 22:46

Dzięki za odpowiedź nie mogę wstawić większego zdjęcia

Trzymajcie tutaj :

http://pokazywarka.pl/uaspi6/

Awatar użytkownika
qpa
Moje maszyny: mustang ttr
Kontaktowanie:

Post autor: qpa » 2014-01-27, 23:15

pierwszy szlif gorzyce

Awatar użytkownika
Zwierzu
WSK M06B3 1974
Kontaktowanie:

Post autor: Zwierzu » 2014-01-27, 23:24

Heh :D Od razu to wiedziałem tylko chciałem się pochwalić moim Gorzykiem ;D :-P Zgadnijcie ile ja za to dałem ?

Awatar użytkownika
Savier
Administrator
Moje maszyny: Lelek '76
M21W2 '76
Gil spec. '75
Kontaktowanie:

Post autor: Savier » 2014-01-27, 23:27

Pewnie grosze, co jest dalszym etapem chwalenia się? :D

Awatar użytkownika
Zwierzu
WSK M06B3 1974
Kontaktowanie:

Post autor: Zwierzu » 2014-01-27, 23:46

To , że przed chwilą zamówiłem wszystko do silnika :-) Miał kolega jeszcze inne tłoki - jednego Chinola też R1 i jego próbował mi wcisnąć a ja patrzę na napis tego mojego WSK G i mówię - biorę tego :D Pomyślał chwilę pyta się po ile chodzą na allegro ja mu mówię 17 zł almot - bez sworznia i pierścieni - to on na to 40 zł i bierz wszystko (cylinder i tłok) :D Nie wiedział chłop co mi sprzedał :evil:

BikerDS pisze:Jeśli Ci się nie spieszy to poczekaj może na gorzyka. Jest zima. Może akurat niebawem ustrzelisz.

:]

Awatar użytkownika
Zwierzu
WSK M06B3 1974
Kontaktowanie:

Post autor: Zwierzu » 2014-03-02, 02:50

Witam ,

Odświeżam temat :D

Wielkie dzięki adminom za nie usuwanie tematu :hug:

To co działo się z "wiesią" przez ten czas to długa sprawa..

Zacznę od tego , że gdy miałem już tłok z cylindrem to zawiozłem go do tokarza . Zmierzył tłok i cylinder i mówi , że "Nie wyda" . Ten tłok Gorzycki R1 który mam (mierzone mikrometrem jonnesway -a ) ma wymiar 51,18 :!: I teraz wsadzić go tylko w buty no bo gdzie ja znajdę tak mało zużytą gładź :!: Średnica tulei cylindrowej miała 51,21 . Powiecie zaraz , ze luz powinien wynosić 0,04..0,06 . Wiem , ale tokarz mówił , że wie z doświadczenia iż przy kanałach po prostu gładź jest więcej wydarta i "nie wyda" (mierzył także czujnikiem zegarowym) Na części czekałem 3 tygodnie... Facet robił mnie w konia chyba myślał , że na paczkach nie ma daty nadania . Zamówiłem już ostatecznie al-mota na drugi szlif , żeby nie było pomyłki . Idę do tokarza po 2 dniach a tu mu się cylinder (za przeproszeniem) rozpier*olił . Mówi , że jak chciał trochę splanować przylgnie głowicy to mu wypadł i tuleja wchodząca do cylindra się wykruszyła . Gość w porządku szukał i w końcu znalazł inny cylinder co ważne ładny że chętnie dopłaciłem mu jeszcze dyszkę :] Wał dałem do regeneracji wiem , że teraz dostane od was opierdziel , ale nie zakładałem blach . On się tym nie zajmuje a ja jeszcze jak założę to zaraz odlecą :-/ Silnik składałem prawie 2 dni :/ . Dlatego tak długo bo wyobraźcie sobie , że był już rozłożony ponad 3 lata temu i jeszcze części były przenoszone z miejsca na miejsce... (Cud , że nic ważniejszego się nie zgubiło) . Jeszcze do tego składałem w niedziele i zgubiły mi się nakrętki szpilek - siódemki :razz: Pojechałem do sąsiada , który ma sporo rowerów bo jak w klinie od pedała są siódemki . Jeszcze spał po sobotniej balandze :mrgreen: Spaliliśmy my papierosa i szukamy .Prawie wszędzie miał zespawane... Ale się znalazła :-) . W niedziele o 21 odpalałem silnik na imadle :D Ładnie trajkocze :D Aż mnie skręca , żeby już jeździć . Ale Wieśka jest w co najmniej nieodpowiednim stanie oprócz silnika...

Żeby nie być gołosłownym trzymajcie parę zdjęć

http://pl.tinypic.com/view.php?pic=f4qn ... xKA3YVjDtF

Moje miejsce pracy

http://pl.tinypic.com/view.php?pic=14uj ... xKAzYVjDtF

Złożony silnik czeka na resztę

http://pl.tinypic.com/view.php?pic=14j0 ... xKBUIVjDtF

http://pl.tinypic.com/view.php?pic=nbuj ... xKBBoVjDtF

Moja M06B3

http://pl.tinypic.com/view.php?pic=9qwe ... xKBzYVjDtE

Z tą tablicą już ją kupiłem :)

Co mam w planach ?

1.Zregenerować przedni widelec i dotoczyć tulejki do tylnych wahaczy .
2.Kompletne malowanie proszkowe i malowanie felg
3. Kupić wszystkie części zamienne (zrobiłem liste jest ich w cholere )
4.Złożyć wszystko do kupy .

Awatar użytkownika
Savier
Administrator
Moje maszyny: Lelek '76
M21W2 '76
Gil spec. '75
Kontaktowanie:

Post autor: Savier » 2014-03-02, 09:51

Tulejki są dostępne w handlu, chociażby na skuter dębica.

Awatar użytkownika
Zwierzu
WSK M06B3 1974
Kontaktowanie:

Post autor: Zwierzu » 2014-03-02, 14:42

Chodzi Ci o tulejki wahaczy ? Jeżeli tak to wiem ale on mi to porządnie zrobi to dobry znajomy , może jeszcze wywiercę otwory i wkręcę kalamitki i będzie na wieki . Jakoś nie mam zaufania do tych nowych tulejek . Kiedyś do Rometa zrobił mi to za 20 zł . Kupiłem właśnie tam tą tulejkę dystansową wału i musiałem obciąć kawałek bo nie miałem już miejsca na simmering . Jeszcze się zastanowię . Gorzej z przednim widelcem bo do tego już chyba się nie ma gdzie kupić części zamiennych ? Zostaje tylko regeneracja u specjalisty..

Napisano 4 marca

Mam pewien Pomysł . Jako , ze nie stać mnie za cholerę na chromy a przede wszystkim nie mam zakładu galwinizacyjnego w okolicy mam pewien pomysł . Mam dobrego znajomego lakiernika . Zna się chłop na rzeczy . Używa naprawdę drogich sprzętów takich jak (te droższe ) Devilbiss-y . Jest lakiernikiem samochodowym . Naczytałem się w internecie o tych farbach :

http://allegro.pl/farba-pulverchrome-aq ... 09787.html

Nie wiem nawet czy malował takimi farbami , ale moje pytanie czy ktoś nimi malował ? Felgi , kierownik przednie i tylne lagi ruchome , dźwignie by mi pomalował i pudełko śrubek a resztę na czarno . Co o tym myślicie ? Opłaca się w to bawić ? Mogę powiedzieć , że oprócz tej farby nie wiele by mnie to kosztowało...

Pozdrawiam

Odpowiedz