Uszkodzone lagi nieruchomej - jak naprawić?
- @ndi.pl
- Moje maszyny: Nieobecny
Uszkodzone lagi nieruchomej - jak naprawić?
Zaczynam składać motor i zawieszenie przednie mi źle chodziło no i wyczułem żę jest piasek w środku
Więc zaczynam rozbierać (zawieszenie bylo nigdy nie rozbierane no i 18 lat stało bez ruchu) .... No i jedna laga w miare poszła ale druga za chiny nie chciała
chciałem wkrecic nakretke od gory i przez drewno mlotkiem ale nie moglem wkrecic (gwint jakos zepsuty) i lekko przygieta rura wiec sie wkurzylem i zaczalem przez szmate i drewno bez nakretki no i sie jeszcze bardziej przygiela ale za to wyszla cala laga ruchoma
no i nie wiem jak naprawic te gwinty oraz te lage przygieta przy gwincie gornej nakretki (myslalem zeby przyciac 1 mm obie lagi nieruchome)
fotki wrzucę jeszce dziś tylko aparat poszukam
edit:
Więc zaczynam rozbierać (zawieszenie bylo nigdy nie rozbierane no i 18 lat stało bez ruchu) .... No i jedna laga w miare poszła ale druga za chiny nie chciała
chciałem wkrecic nakretke od gory i przez drewno mlotkiem ale nie moglem wkrecic (gwint jakos zepsuty) i lekko przygieta rura wiec sie wkurzylem i zaczalem przez szmate i drewno bez nakretki no i sie jeszcze bardziej przygiela ale za to wyszla cala laga ruchoma
no i nie wiem jak naprawic te gwinty oraz te lage przygieta przy gwincie gornej nakretki (myslalem zeby przyciac 1 mm obie lagi nieruchome)
fotki wrzucę jeszce dziś tylko aparat poszukam
edit:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 2009-07-23, 17:40 przez @ndi.pl, łącznie zmieniany 1 raz.
Początkujący motórzysta .... 

- pawel15
- GG: 2782862
- Moje maszyny: WSK B3 i "Kos" 1980, WSK B3 1977, WSK B1 1969
- Kontaktowanie:
Re: Rozwalone lagi - jak naprawić ?
Ja bym poszukał drugiego zawieszenia w dobrym stanie i je zregenerował. IMO pomysł z przycinaniem lag nieruchomych jest zły. Taniej wyjdzie kupno drugiego zawieszenia i jego naprawa. Chyba, że naprawiasz zawieszenie Bąka/Kosa/Lelka/Bąka/Dudka/S1/S2/Export to wtedy regeneracja starego zawieszenia będzie bardziej opłacalna gdyż trudniej będzie zdobyć elementy do zawieszenia w/w ptaków/sportów.@ndi.pl pisze:no i nie wiem jak naprawic te gwinty oraz te lage przygieta przy gwincie gornej nakretki (myslalem zeby przyciac 1 mm obie lagi nieruchome)
-
- GG: 13417607
- Moje maszyny: Wsk 175 1974r
Mz etz 83r - Lokalizacja: Książenice woj.śląskie
- Kontaktowanie:
możesz też odciąć zniszczony gwint i dospawać z innej lagi lub tokarz może ci dotoczyć jednakże to jest rozwiązanie doraźne najlepiej załatwic całą noge nie ruchomą
- 175mirek
- GG: 1103489
- Kontaktowanie:
lipa troche to sklepałeś.do tego zawieszenia trzeba znać troche fizyke i ładnie wychodzi
ile ja bym sie otłukł w te lagi jak bym przypadkiem nie stuknął w pewne miejsce
Jeśli odkręcisz te śruby sciskające lagi w półce i lagi mają luz w półce to i tak ich nie wystukasz przez drewno a nawet przez nawalanie młotem.Mozesz odciąć uszkodzoną częsć gwintu,to w niczym nie zaszkodzi.ale jeżeli jest sklepany na jakąś większą głębokość to juz nie bardzo

Motocykle to nie wszystko ale bez nich wszystko jest niczym...
- @ndi.pl
no kurcze wszystkie sruby odkrecone a nie chcialo wyjsc ... ;/
chyba utnę ten zniszczony gwint ( to jest mniej niz 1 mm )
ale może ktoś jakiś jeszce mi pomysł posunie...
chyba utnę ten zniszczony gwint ( to jest mniej niz 1 mm )
ale może ktoś jakiś jeszce mi pomysł posunie...

-
- Kontaktowanie:
najlepszy sposób to jest wymiana można też to poproscic i dac tokarzowi zeby poprawił gwint ale mousi byc to dobrze poproszczone
- 175mirek
- Kontaktowanie:
jak nie ma tego 1mm to utnij tylko prosto
laga i tak sie dalej nie wsuwa bo jej końcówka to storzek i blokuje sie w półce.

- Skinder
- Moje maszyny: Perkoz 0001
- Kontaktowanie:
Miałem taki sam problem, weź pilnik i wypiłuj te zagięcia, jak będziesz ciął to tylko uszkodzisz. Kupiłem zawieszenie "w dobrym stanie do poskładania" i tam było ucinane, śruba porpstu nie pasuje za nic wtedy. A to z pilnikiem działa, i nie niszczy gwintu...
- 175mirek
- Kontaktowanie:
Jak nie pasuje jak pasuje...ucinałem juz tak jedną lage w b3 kiedyś i normalnie sie wkręcało.pilnikiem jeszcze gorzej bo wtedy nakrętka nie załapie.
- Skinder
- Moje maszyny: Perkoz 0001
- Kontaktowanie:
No jeżeli wolisz ciąć całość to próbuj, ja bym był za pilnikiem
Jak koniecznie chcesz to mogę ci zrobić foty tego zawieszenia 

- Gaceczkos
- GG: 0
- Kontaktowanie:
Najlepszym rozwiązaniem jest jak juz wspominano kupno zawieszenia w dobrym stanie, bez uszkodzeń. Inne metody w tym przypadku nazywają się dziadowaniem. Chcesz jeździć porządnie zrobioną WSK, zainwestuj w nią trochę pieniędzy, oszczędzanie na każdym kroku potrafi sie okrutnie zemścić. Nie dziaduj, bo to nie jest Forum dla dziadów.
WSK - Wrócisz Szybciej Koleją
- @ndi.pl
w tym rzecz ze fundusze mi sie koncza
ciezko bedzie mi cos wyskrobac bo musze jeszcze lancuchy kupic ( sprzeglowy i napedowy )
ja tu nie chce dziadowac tylko mysle jak zaradzic tymczasowo
ciezko bedzie mi cos wyskrobac bo musze jeszcze lancuchy kupic ( sprzeglowy i napedowy )
ja tu nie chce dziadowac tylko mysle jak zaradzic tymczasowo

- Gaceczkos
- Kontaktowanie:
Używane amortyzatory są tanie, już bez przesady z brakiem pieniędzy. Pamietaj, ze rozwiązania tymczasowe, prowizorka trwa zazwyczaj najdłużej.
WSK - Wrócisz Szybciej Koleją
- Wojtek
- Kontaktowanie:
Mogę ci wysłać używaną lecz zdatną do użytku rurę zawieszenia. Poniesiesz tylko koszt przesyłki. Nie bardzo się na tym znam ale chyba były różne długości tych rur. Zmierz swoją i jeśli będę taką miał to ci oddam. Podasz mi na PW adres.
Bynajmniej i przynajmniej to dwa słowa o kompletnie różnym znaczeniu. Nie używa się ich zamiennie!!!!!!!!!
-
- Kontaktowanie:
mi sie wydaje ze były różne gwinty tez na lagach nie ruchomych
- Tukan
- Moje maszyny: .....
- Kontaktowanie:
Dokładnie, 2 rodzaje. Gruby i drobny.
- pawel15
- GG: 2782862
- Moje maszyny: WSK B3 i "Kos" 1980, WSK B3 1977, WSK B1 1969
- Kontaktowanie:
A czy ktoś wie kiedy były te gwinty stosowane. Na forum czytałem, że gruby gwint był stosowany w ostatnich latach produkcji. Tylko do końca nie jestem pewien... Może ktoś wie?Tukan pisze:Dokładnie, 2 rodzaje. Gruby i drobny.
- @ndi.pl
witam was mam jeszce jedno pytanko
kupilem drugie zawieszenie i zlozylem je do kupy
i pozostalo mi zalozyc sprezyny i ten pret co sie na dol sprezyny wkreca i na dole lagi na mala nakretke przykrecony jest
tylko nie moge go przelozyc przez ta lage na dole braknie mi trohce zeby zlapac ja nakretka
mam ja rowno z laga
co poczac ??? jakos wbic ja czy cos ??
kupilem drugie zawieszenie i zlozylem je do kupy
i pozostalo mi zalozyc sprezyny i ten pret co sie na dol sprezyny wkreca i na dole lagi na mala nakretke przykrecony jest
tylko nie moge go przelozyc przez ta lage na dole braknie mi trohce zeby zlapac ja nakretka
mam ja rowno z laga
co poczac ??? jakos wbic ja czy cos ??

- wujcio
- Kontaktowanie:
bo ten bolec wchodzi w miarę pasowanie w dolną lagę (może masz ją przyklepaną ) trzeba dopchnąć sprężyna z góry (wsuwasz lagę stałą na dół dociskasz sprężyną i musi wejść) pod tą nakrętkę dajesz podkładkę i filc nie zapomnij o tym 
Edit: Faktycznie od środka też idzie podkładka gumowa zapomniałem o tym

Edit: Faktycznie od środka też idzie podkładka gumowa zapomniałem o tym

Ostatnio zmieniony 2009-08-22, 19:20 przez wujcio, łącznie zmieniany 1 raz.
- Wojtek
- Kontaktowanie:
Co to znaczy że złożyłeś do kupy? Jeśli tłoczysko masz na wierzchu to znaczy że nic nie złożyłeś. Tłoczysko trzeba wsunąć do środka lagi i wyciągnąć przez otwór. Nałożyć na tłoczysko z tego co pamiętam jakiś gumowy odbój, potem podkładkę metalową oraz elastyczną dla uszczelnienia (oryginalnie była skórzana, obecnie gumowa).Wsunąć lagę do goleni a końcówkę tłoczyska wyciągnąć przez otwór w goleni. Tam złapać nakrętką z podkładką.
Jeżeli wsunąłeś już lagę do goleni to znaczy że nie włożyłeś podkładek. Może być że zostały na dnie goleni przyklejone. Tam zbiera się syf i często są problemy z wydobyciem uszczelnienia i podkładki. Jeżeli jednak ich tam nie ma to musisz wyjąć lagę i sprawdzić. Bez uszczelnienia olej w szybkim tempie wyleje się dołem.

Jeżeli wsunąłeś już lagę do goleni to znaczy że nie włożyłeś podkładek. Może być że zostały na dnie goleni przyklejone. Tam zbiera się syf i często są problemy z wydobyciem uszczelnienia i podkładki. Jeżeli jednak ich tam nie ma to musisz wyjąć lagę i sprawdzić. Bez uszczelnienia olej w szybkim tempie wyleje się dołem.
Wujcio, nic a nic nie rozumiem o czym ty piszeszbo ona wchodzi pasowanie w lagę wchodzi

Bynajmniej i przynajmniej to dwa słowa o kompletnie różnym znaczeniu. Nie używa się ich zamiennie!!!!!!!!!