Budowa Wski 125 od Zera
-
- GG: 0
- Moje maszyny: Simson S51 B2-4, Simson Sr 50C, WSK (nie wiem)
Budowa Wski 125 od Zera
Witam, jestem tu nowy i chciałbym się z wami przywitać a więc Witam. Chcę złożyć Kultowy motocykl WSK od zera i myślę że mi w tym pomożecie. Nie znam się zbytnio na WSK'ach bo od dziecka zajmowałem się Simsonami w danym momencie robię full ddr'a S51b2-4 ale nie o tym mowa. Nie wybrałem jeszcze modelu WSK ale chyba wybiorę WSK Kos, ponieważ podobają mi Się WSK'i z pomarańczowym bakiem. A więc tak dzisiaj złapałem fuchę zrobienie silnika Simsona za silnik kompletny od WSK na chodzie tylko coś jest uszkodzone z zapłonem bo nie ma iskry ale to nic, ponieważ w WSC zawita zapłon CDI (szukam osoby która się podejmie zrobienia takiego zapłonu) Wczoraj robiłem porządek w garażu i znazłem tłok po dziadku ale nie wiem czy jest Oryginalny bo nie wiem jak go rozpoznać bo wcześniej nie miałem styczności z WSK'mi. Na tłoku piszę "ak 12 wsk 125", 3 kosze sprzęgłowe org Znalazłem także 3 cylindry ZMD ale we wszystkim brakuje jakiegoś kawałka żeberka:(. Nie mam nic z części ramy więc jak coś macie chętnie od was kupie. KUPUJE TYLKO W STANIE IDEALNYM/BDB. Co sądzicie o łożyskach fag? Na dzień dzisiejszy wiem że łańcuszek sprzęgła będzie DID'a . Jestem otwarty na propozycje bo chcę aby ta wsk'a cieszyła mnie, was, przechodniów. Poprostu musi być idealna w każdym detalu. Pozdrawiam Michał.
- Szczepan
- Moje maszyny: B3 Promot
- Kontaktowanie:
Re: Budowa Wski 125 od Zera
Regulamin działu
Zakaz tworzenia nowych wątków.
Temat przeniosłem do odpowiedniego działu.
Zakaz tworzenia nowych wątków.
Temat przeniosłem do odpowiedniego działu.
Ekipa WSKTurbo.pl
Dawniej Borewicz.
Dawniej Borewicz.
- chomik
- Moje maszyny: WSK M06B3 '82r.
Romet 750 - Lokalizacja: Solniki Wielkie
- Kontaktowanie:
Że niby gdzie można taki kupić?michal96 pisze:wiem że łańcuszek sprzęgła będzie DID'a
Jakbyś potrzebował kasy (a będziesz potrzebował

Pisz na PW, jakbyś chciał sprzedac

-
Cylindrów nie sprzedam. A raczej coś bym kupił z części ramy, lampę, lagi, ramę, siedzenie, bak, wachacz, itd. Więc jak coś masz to pisz:) Będzie to wolny a zarazem profesionalny projekt wueski. SZUKAM KOGOŚ KTO ZROBI ZAPŁON CDI!! graty do szkiełkowania pójdą do użytkownika Jarek/Audiobass. Szukam jeszcze wydechu do wuski krótkiego tak jakby zabitego na końcu w stanie bdb.
- Savier
- Administrator
- Moje maszyny: Lelek '76
M21W2 '76
Gil spec. '75 - Lokalizacja: Działdowo/Gdańsk
- Kontaktowanie:
Ile jesteś wstanie przeznaczyć na realizację projektu?
-
- Moje maszyny: WSK 125, 1974
- Kontaktowanie:
michal96 - w Jarocinie jest gosc, ktory ma duzo czesci w bardzo dobrym stanie do WSK 125. skrobnij na gg (341 23 43) to wrzuce ci kontakt dokladny.
-
W takich projektach się nie rozmawia o pieniążkach. Zastanawiałem się żeby dać wszystko do chromu tzn. bębny, kierownice, dźwignie hamulca, rolgaz, obrecze, mocowanie kierownicy i dużo innych więc kosz naprawdę będzie duży. Pieniądz to rzecz nabyta a miłość do starych motocykli i to co jest w sercu za żądne pieniążki nie można kupić. WSK to piękny motocykl i ma cieszyć dysze, mnie, przechodniów i was forumowiczów. Oggie Dzięki pewnie skorzystam. Teraz pytanie znacie może kogoś kto by się podjął malowania wsk i kogoś kto by idealnie nakleił szparunki. Pozdrawiam.
-
- Moje maszyny: WSK 125 B1
WSK 125 B3
WSK 125 B3 Bąk
JAWA TS 350 - Lokalizacja: Gliwice
- Kontaktowanie:
Naklejane szparunki są wzorem profesjonalnej odbudowy 

- Savier
- Administrator
M21W2 '76
- Kontaktowanie:
Ekhem... Chcesz porządnie, rób samemu. Inaczej to wiesz, ktoś dowie się, że chcesz wpompować dużo kasy w motor i będzie z Ciebie "doił" za pseudo oryginalne części ZMD. Uważaj na to!
-
Witam, trochę poszperałem po garażu, stodole i strychu noi znalazłem parę rzeczy. Jutro zabiorę się za czyszczenie i zrobię lepsze foty.
http://www.bikepics.com/members/simsonbydzudi/12wsk125/
Za jakiś czas duże zamówienie na agmocie:)
http://www.bikepics.com/members/simsonbydzudi/12wsk125/
Za jakiś czas duże zamówienie na agmocie:)
- Savier
- Administrator
M21W2 '76
- Kontaktowanie:
Napisz dokładnie jakie części zamawiasz, powiemy Ci, czy to dobra inwestycja 
Koło jest starego typu - wymienne, pod blaszkę. Do jednoramówek nie podpasujesz.

Koło jest starego typu - wymienne, pod blaszkę. Do jednoramówek nie podpasujesz.
-
- Moje maszyny: WSK 125, 1974
- Kontaktowanie:
Michal, mam goscia ktory maluje motocykle aerografem. Podejmie sie tez namalowania szparunkow - nie naklejaj czasem bo caly efekt pojdzie w dluga
Tu masz krotkie portfolio: https://picasaweb.google.com/1043617087 ... 6/Airbrush O koszcie bede rozmawial jak namaluje (pod koniec sierpnia dopiero sie zabiore za to).
Chromy sobie niestety na razie z powodu deficytu kasy musialem odlozyc na przyszlosc (oby jak najszybciej, bo wypryski na lagach caly motor mi szpeca). Niemniej - obreczy chromowal nie bede. Tylko lagi, kierownice, klamki, szklanki tyl + ich elementy montazowe - sruby, klorenki kierownicy. Stopka noznego dala sie ladnie wypolerowac i wyglada jak nowa (drobny popiol z pieca + troche wody i szmatka, pozniej pasta konserwujaca). Na lagach przednich porobily sie takie rdzawe wypryski - i tu juz polerka dala tylko tyle, ze ladnie blyszcza sie te kawalki, gdzie rdzy nie widac...

Chromy sobie niestety na razie z powodu deficytu kasy musialem odlozyc na przyszlosc (oby jak najszybciej, bo wypryski na lagach caly motor mi szpeca). Niemniej - obreczy chromowal nie bede. Tylko lagi, kierownice, klamki, szklanki tyl + ich elementy montazowe - sruby, klorenki kierownicy. Stopka noznego dala sie ladnie wypolerowac i wyglada jak nowa (drobny popiol z pieca + troche wody i szmatka, pozniej pasta konserwujaca). Na lagach przednich porobily sie takie rdzawe wypryski - i tu juz polerka dala tylko tyle, ze ladnie blyszcza sie te kawalki, gdzie rdzy nie widac...
-
Witam po długiej przerwie. Jestem w trakcie poszukiwania bdb/idealnych/nowych części ZMD i zaciekawiła mnie ta aukcja internetowa http://allegro.pl/wal-korbowy-wsk-125-o ... 66835.html. Zakupiłem już kartery w stanie idealnym, stacyjkę org, blachę silnika, tarcze sprzęgłowe nowe zmd, nowy łańcuszek rozrządu zmd, półksiężyc, zębatkę tylnią Zmd nową. Nie wiem jakie opony wybrać oraz zastanawiam się nad dwuramówką czerwoną co w na to? Łożyska założę fagi oraz zapłon CDI od kolegi AUDIOBASS
-
- Moje maszyny: swidnik
- Kontaktowanie:
W przypadku 125 tarcze sprzęgłowe produkowane obecnie są dobrej jakości i nie ma co przesadzać. Łańcuszek można wziąć cz favorit i będzie pewnie dużo lepszy jak ten zmd. Co do opon to mitas ma fajne opony w dobrej cenie. Bieżniki uniwersalne i bardziej szosowe. Na tył proponowałbym 3.25 i 3.0 na przodzie.
-
Komplet tarcz kupiony za 10zł więc nie przesadzam. Myślę nad łańcuszkiem DiD'a na zamówienie. Co do opon też myślałem nad mitasami i dętkami michelin 4mm. A co sądzicie o tym wale bo słyszałem że się niektóre wały "przewijały" nie wiem jak i dla czego ale słyszałem takie mity. Może lepiej kupić polski wyrób dzisiejszej produkcji. Czekam na dobry aparat i zrobię obszerną fotorelacje
- Savier
- Administrator
M21W2 '76
- Kontaktowanie:
Może poszukaj jakiegoś wału z bardzo ładnymi czopami i zrób to na jakimś lepszym łożysku markowym? (inna korba/przeszlifowana i utwardzona ori na tulejce z fosforobrązu?)
- Skinder
- Moje maszyny: Perkoz 0001
- Kontaktowanie:
Z całym szacunkiem, ale tak czytam co piszesz i stwierdzam, że twoja wiedza jest znikoma. Łańcuszek rozrządu? Dwuramówka ? Ty nawet nie wiesz z jakich roczników szukasz/masz części. Będzie jeden wielki zlepek z tego co widzę...
-
Wiem że moja wiedza jest na minimalnym poziomie dla tego siedzę, czytam, oglądam bo nigdy nie miałem styczności z WSK ale ładnie to pyrka "bum, bum" i wygląda świetnie jest poprostu z duszą. Całe życie zajmowałem się Simsonami i mam bardzo obszerną wiedzę na ich temat. Ale chyba zrobię Kosa, ponieważ mój dziadek miał kosa i bym chciał żeby to była w pewnym sensie pamiątka po nim. Dużo szukałem nowych podkładek skrzyni biegów ale nie mogę znaleźć może wiecie w jakim sklepie można kupić U tokarza nie chcę robić. Zależy mi na tym aby WSK'a była bez awaryjna i wyglądała org. Myślę że mi w tym pomożecie. Pytanie do osób które posiadają zapłon CDI w swoich pociechach. Czy na tym zapłonie i lżejszym magnecie będzie charakterystyczny dźwięk WSK? chyba wiecie o czym mówię "bum, bum, bum". Pozdrawiam i przepraszam za moją niewiedze.
- Adam_Ga
- Moje maszyny: 125 & 175 & 350
- Kontaktowanie:
Nie lepiej poszukać na złomie/u sąsiada ewentualnie na aledrogo/tablica motoru dawcy i na jego bazie zbudować WSK? Takie składanie z pojedynczych części mocno zawyży koszta i skomplikuje prace. Pomijam już fakt, że szanse zarejestrowania motoru są znikome. Chyba że kupisz ramę z dowodem i umowami inaczej lipa.
W każdym razie ciekawy pomysł!
Życzę powodzenia i przede wszystkim wytrwałości
W każdym razie ciekawy pomysł!
Życzę powodzenia i przede wszystkim wytrwałości

"Jak się dba to się i jedzie, jak się nie dba to się nie będzie jechało"
-
Noi stało się kupiłem wsk'e nie wiem jak to dokładnie model ale jakaś starsza. cena 250zł z dowozem na chate:) po ustawieniu zapłonu odpaliła:)
http://tablica.pl/oferta/wsk-125-ID1dr2 ... 62b4;r:9;s:
http://tablica.pl/oferta/wsk-125-ID1dr2 ... 62b4;r:9;s: