Docieranie silnika
-
- GG: 0
- Moje maszyny: wsk 125.
honda cb600.
wfm 125. - Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Docieranie silnika
Witam
Poniżej link do bardzo ciekawego artykułu o docieraniu silników, kawał dobrej praktycznej wiedzy. Może to kogoś zainteresuje. Artykuł jest z innego forum , więc nie wiem czy to zgodne,( jeśli nie zgodne z regulaminem to proszę admina o usunięcie), ale według mnie nie liczy się pochodzenie a wiedza.
http://forum.scigacz.pl/post-33535.html
pozdro
Poniżej link do bardzo ciekawego artykułu o docieraniu silników, kawał dobrej praktycznej wiedzy. Może to kogoś zainteresuje. Artykuł jest z innego forum , więc nie wiem czy to zgodne,( jeśli nie zgodne z regulaminem to proszę admina o usunięcie), ale według mnie nie liczy się pochodzenie a wiedza.
http://forum.scigacz.pl/post-33535.html
pozdro
- BikerDS
- Sponsor
- GG: 4533379
- Moje maszyny: WSK M06B3 1977
- Kontaktowanie:
Re: Docieranie silnika
Ok, a zastosujesz to w nowo złożonym silniku w Twoim zabytku ? Pewnie, że nie. Gwarantuję Ci, że 1/3 silników starej generacji, by się zatarła tym sposobem. Oczywiście nie ma co przeginać w jedną czy w drugą stronę. Liczy się umiar, złoty środek i rozsądek. Sam artykuł również dotyczy motocykli z całkiem innego procesu technologicznego więc tu przede wszystkim artykuł nie jest do naszych silników skierowany.
- wujcio
- Kontaktowanie:
To bardziej odnośnie silników 4t a nie 2t
i to wykonanych w nowej kosmicznej technologii 

-
honda cb600.
- Kontaktowanie:
Koleś tam też pisał że to dotyczy kosiarek spalinowych, ( cytuje: Mimo że przykłądy przedstawione tutaj to silniki motocykli,
zasady te dotyczą wszystkich czterosuwowych silników:Ulicznych czy wyścigowych motocykli, samochodów, skuterów śnieżnych, samolotów i tak...nawet kosiarek do trawy !!niezależnie od marki, sposobu chłodzenia czy liczby cylindrów.)
A w kosiarkach do trawy nie ma kosmicznych technologii:)
zasady te dotyczą wszystkich czterosuwowych silników:Ulicznych czy wyścigowych motocykli, samochodów, skuterów śnieżnych, samolotów i tak...nawet kosiarek do trawy !!niezależnie od marki, sposobu chłodzenia czy liczby cylindrów.)

- MajkelCIN
- Moje maszyny: WSK 59' XJr 1300 01'
Gnom 5.? - Lokalizacja: Cinowo
- Kontaktowanie:
A plastikowe gaźniki to co?Prometeusz pisze:Koleś tam też pisał że to dotyczy kosiarek spalinowych, ( cytuje: Mimo że przykłądy przedstawione tutaj to silniki motocykli,

- wujcio
- Kontaktowanie:
Ale kosiarki to też 4tPrometeusz pisze:Koleś tam też pisał że to dotyczy kosiarek spalinowych, ( cytuje: Mimo że przykłądy przedstawione tutaj to silniki motocykli,

-
- Moje maszyny: Mz 251
Wsk 125 - Lokalizacja: Lubaczów
- Kontaktowanie:
2 t też są kosiarki ale tak wsk cisnąć od początku kazdy by się bał, że zatrze... A tak właśnie kosiarki mają stałe obroty to jak nią pocisnąć choć może chodzi o kosy 

- AndrzejJ
- Moje maszyny: VF750 '83
ZX6R '97 - Lokalizacja: Hrubieszów
- Kontaktowanie:
A ja dawałem od razu w palnik (no pierwsze 5km z umiarem potem do końca) i mam teraz 8bar kompresji,tłok gorzycki nominał, cylinder ZMD, pierścienie z primy.
-
honda cb600.
- Kontaktowanie:
Mój ojciec docierał wsk w zimie i też jej nie oszczędzał, a potem zero problemów śmigała jak szalona
z kolei mój wujek docierał delikatnie i potem cały czas narzekał że trafił mu się nieudany model
Coś jest prawdy w tym artykule o docieraniu , tak mi się zdaje.

Coś jest prawdy w tym artykule o docieraniu , tak mi się zdaje.
- Skinder
- Moje maszyny: Perkoz 0001
- Kontaktowanie:
Kup sobie tłok z almotu i spróbuj 

-
honda cb600.
- Kontaktowanie:
Już wiem przynajmniej po części , wyjaśnił mi to fachowo znajomy, ogromna wiedza i konkrety
Teraz trochę muszę poczytać literatury i powoli wezmę się za składanie.

- AndrzejJ
- Moje maszyny: VF750 '83
ZX6R '97 - Lokalizacja: Hrubieszów
- Kontaktowanie:
Ja docierałem tuż po roztopach.