...nie rozumiem dlaczego brniesz dalej i zaczynasz zataczać koło - dostałeś prostą odpowiedź parę postów wyżej - sprawdź tylko dokładnie treść aktu prawnego jaki otrzymał Twój ojciec. Miałem analogiczną sytuację z tym, że spadkobierczynią była moja matka a zamiast przed sądem sprawa została załatwiona notarialnie (nie trzeba czekać na rozprawę). Proponuję więc zerknąć co jest w papierach i nie kombinować niepotrzebnie.Walet pisze: ↑2017-07-19, 22:49Czyli w tym wypadku to ja powinienem wystąpić do Sądu o przekazanie motocykla na moja osobę, Sąd zaś wezwie dzieci dziadka *7 osób) i oni po kolei beda sie musieli zrzekać prawa do motocykla, po czym sąd przyzna mi pełne prawa do niego. Dobrze to widzę ?nadamus pisze: ↑2017-07-19, 22:40następne pokolenie wchodzi w rachubę tylko w przypadku braku bezpośrednich wstępnych (czyli dzieci dziadka- wujkowie i ciotki) już nie żyją. ale i tak wsk jako mienie ruchome podlega prawu spadkowemu i wszyscy uprawnieni muszą dokonać zrzeczenia praw do niej przed sądem (bo nie wiadomo gdzie stała i u kogo)